Élet-Stílus

Újabb ár jön

Továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Dunán és a Rábán, összesen 102 kilométer hosszon. A Duna felső, határon kívüli szakaszain és a nagyobb mellékfolyókon megállt az apadás.

A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság kedd délutáni összegzése szerint jelenleg harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Dunán Ásványráró és Nagybajcs között, a Rábán Körmendnél és a Lajtán, összesen 102 kilométer hosszúságban. Másodfokú a készültség a Dunán Dunakilitinél, Győrnél, Komáromnál, Esztergomnál, Gödnél, Budapestnél, a Csepel-szigeten, s a Rábán Sárvár alatt, összesen 242 kilométeren. Elsőfokú a készültség Dunán a déli országhatárig, a Rábán és a Mura mentén, összesen 507 kilométer hosszon.

A Duna felső, országhatáron kívüli szakaszain és a nagyobb mellékfolyókon megállt az apadás. A folyó Nagybajcsnál hétfőn 14 óráig apadt 632 centiméterig, azóta árad, kedd reggel 10 órakor a vízállás 657 centiméter volt. Komáromnál apadt a Duna kedden 3 óráig, a budapesti szakaszon hosszan elnyúlva tetőzött 716 centiméteren. A Duna vízállása kedden 10 órakor 705 centiméter volt. A szombat és vasárnap esti csapadék a Rábán Szentgotthárdnál két utóhullámot is elindított. A folyó felső szakaszán elindult újabb jelentős utóhullám Körmenden is megjelent, a vízállás 10 órakor 462 centiméter volt. Az árhullám a következő napokban a Rába alsó szakaszán is jelentkezni fog.

A Lajtán az 1965-ös, eddigi legnagyobb vízszintet megközelítő árhullám vonul le. A kialakult – a harmadfokú készültségi szintet meghaladó – árhullám miatt szombaton Mosonmagyaróváron belterületi védekezés vált szükségessé. Osztrák területen szükségtározót is igénybe kellett venni, ennek köszönhetően a magyar szakaszon kismértékű apadás következett be, de ezt követően ismét emelkedett a vízszint. Emiatt a magyarországi szükségtározót is meg kellett nyitni vasárnap, ezután a vízszint a nap folyamán még kis mértékben emelkedett, majd 270-272 centiméteres szinten “stabilizálódott”, azóta lassú apadás tapasztalható.

A Murán a szombati tetőzés (423 centiméter) óta az árhullám apadó ágban van, vasárnap déltől csökkenteni lehetett az árvízvédelmi készültséget elsőfokúra. A Rábca mentén, a Hanságban és Felső-Szabolcsban a belvízzel elöntött terület nagysága 3900 hektár, ebből 600 hektár a vetés-szántó. Tát és Esztergom között a 11 számú főútvonalat a víz elöntötte, az útszakasz fokozott ellenőrzése folyik. Budapestnél a pesti és a budai rakpart továbbra is le van zárva. Gödön, az Ilka-patak torkolatánál szakaszos szivattyúzást végeznek.

A védekezésben részt vevők száma elérte a 800-at, a munkálatoknál 412 gépjárművet alkalmaztak. A védekezés során a vízügyi szolgálat az országos készletből eddig 264.230 homokzsákot, 1257 fáklyát, 280 köbméter homokot, 3.185 négyzetméter fóliát, 3567 tonna kavicsot használt fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik