Élet-Stílus

Korán ünnepelnek a vb-szervezők?

Az első afrikai rendezésű Konföderációs Kupa a pályán és azon kívül is sikeresnek bizonyult, a szervezők előtt azonban rengeteg feladat áll még a jövő évi labdarúgó-világbajnokság előtt. A legtöbb problémát a közbiztonság és a megfelelő tömegközlekedés hiánya jelenti.

„Hiba lenne sokáig ünnepelnünk. Fel kell kötnünk a gatyánkat, mert az igazán kemény munka csak most kezdődik, százszázalékosan fel kell készülnünk a vb-re” – mondta Danny Jordaan, a szervezőbizottság vezetője a finálét követően.

A FIFA elnöke, a dél-afrikai vb-rendezés legnagyobb támogatója is elégedetten nyilatkozott. „Az utolsó vizsgán is átmentek a rendezők” – nyilatkozta elégedetten Sepp Blatter.

Fantasztikus meccsek

A nyolc válogatott részvételével lebonyolított Konföderációs Kupa izgalmas mérkőzéseket, minőségi játékot és meglepő fordulatokat hozott. A világbajnoki címvédő olaszok már a csoportkörben elbuktak, az Egyesült Államok csapata azonban egészen a döntőig menetelt, amelyben sikerült megszorongatnia a világ egyik legjobb gárdájának tartott brazilokat.

A győztes brazilok (mti/epa)

A győztes brazilok (mti/epa)

Az Európa-bajnok spanyol válogatott rekorddöntési kísérlete kudarcba fulladt, éppen a nagy meglepetést okozó amerikaiak miatt, akik az elődöntőben győzték le a hispánokat. Emiatt Vicente del Bosque szövetségi kapitány alakulatának nem sikerült veretlenül megvívnia sorozatban 36. összecsapását is, így „csak” beállította a brazilok 35 mérkőzéses csúcsát.

A torna bizonyította, hogy Dél-Afrika alkalmas a világbajnokság megrendezésére, a szervezőknek azonban még sok feladattal kell megbirkózniuk, hogy megfelelő házigazdái legyenek a világ egyik legnépszerűbb sporteseményének. A legtöbbet a biztonsági kérdésekkel foglalkoztak a Konföderációs Kupa ideje alatt – ebben feltétlenül fejlődnie kell az afrikai országnak.

Mi lesz a vuvuzelával?

Rendőrségi jelentések szerint Egyiptom és Brazília válogatottjainak tagjait is meglopták, a nemzetközi szövetség (FIFA) azonban többször kijelentette: bízik a dél-afrikai hatóságok szervezettségében, amelyeknek 450 ezer szurkoló biztonságát kell majd garantálniuk a vb alatt. A rendezők korábban úgy nyilatkoztak: 138 millió dollárt költenek arra, hogy megnöveljék a rendőrség létszámát a 2010-es torna idejére.

Az ország igazságügyi minisztere kijelentette, hogy Dél-Afrikában nincsenek olyan helyek, amelyeket el kellene kerülni. A politikus szavait kétkedve fogadták világszerte.
Nem csoda, hiszen az országban átlagban naponta 50 ember esik gyilkosság áldozatául.

A vonatjáratokat biztonsági okokból érdemes hanyagolni, a már megvásárolt modern buszok viszont egyelőre még a garázsban állnak. A befolyásos taxislobbi ugyanis sikerrel torpedózta meg az új rendszer kiépítését.

Korán ünnepelnek a vb-szervezők? 2

Állandó téma volt Konföderációs Kupa alatt az időjárás és a dél-afrikai szurkolók kedvence, a vuvuzela. A torna legjobbjának megválasztott Kaká a fináléban kesztyűben futballozott, ami túlzásnak tűnhetett, ám a szurkolóknak érdemes lesz jövőre felöltözniük, hiszen 1978 (Argentína) után másodszor fogják a legnagyobb focis seregszemlét a déli féltekén, a júniusi télben megrendezni.

A vuvuzela-ügyben is várhatóak fejlemények. A stadion bejáratánál ingyen osztogatott trombiták miatt számos európai televíziós csatorna, és a játékosok is panaszkodtak. „Ez egy helyi jelenség. Nem Nyugat-Európában vagyunk, itt zaj, energia, ritmus, zene, tánc és dob van. Ez Afrika. Alkalmazkodnunk kell egy kicsit. Ezzel együtt megtárgyaljuk a dolgot a szervezőkkel” – mondta Blatter.

Történelmi lehetőség

Az évtizedeken keresztül az apartheid, azaz a faji megkülönböztetés érvényesült az afrikai országban, a Konföderációs Kupán viszont fehérek és feketék együtt ünnepelték a szenzációsan teljesítő hazai csapatot.

„Történelmi pillanatok ezek az ország életében – mondta a szervezőbizottság vezetője. „Nelson Mandela álma volt, hogy minden ember egyenlő bánásmódban részesüljön. Ennek a megvalósulásához ilyen, a nemzetet összekovácsoló eseményekre van szükség. A célunkat a vb-rendezéssel elérhetjük.”

Danny Jordaan túl optimistának tűnik, hiszen egy olyan országban ahol a lakosság 43 százaléka 2 eurónál kevesebből él meg, még sok mindent kell tenni annak az érdekében, hogy megszűnjenek a társadalmi és szociális különbségek.

—-Sajtóvisszhang—-

Spanyolország

El País: “Dupla büszkeség Dél-Afrikának. A válogatott és a szervezők is remekül teljesítettek.”

Marca: “Kiábrándító a spanyolok harmadik helye. Vicente del Bosque szövetségi kapitánynak gondoskodnia kellene róla, hogy hasonló botlás a világbajnokságon már ne fordulhasson elő.”

AS: “Kaká bajnokként érkezik Madridba. A brazilok megmutatták a spanyoloknak, hogyan kell megnyerni egy tornát.”

Olaszország

La Gazzetta dello Sport: “Aki 2010-ben világbajnok akar lenni, annak Brazíliát kell legyőznie. Az olaszoknak és a spanyoloknak is fel van adva a lecke.”

Corriere della Sera: “Szétrobbant az amerikai álom, győztek a brazilok.”

La Repubblica: “Az Egyesült Államok sokkolta a világ egyik legjobb csapatát, de a brazilok felálltak a padlóról és megfordították a döntőt.”

Egyesült Államok

USA Today: “A brazilok vert seregként tengődtek az első félidőben, a szünet után azonban megvillantották fantasztikus tudásukat.”

New York Times: “Kicsúszott az amerikaiak kezéből a trófea.”

Dél-Afrikai Köztársaság

The Times: “Siyabonga (Köszönjük)! Jövőre találkozunk!”

Business Day: “Dél-Afrika átesett a teszten, jöhet a 2010-es világbajnokság.”

Anglia

The Times: “Lucio szétoszlatta az amerikai álmot az utolsó percekben szerzett fejesgóljával.”

The Sun: “Lucio összetörte az amerikai szíveket.”

Franciaország

L,Equipe: “A bajnok győzött. A szünetben fejmosást kaptak a brazilok, majd magukra találtak és megverték a bizonytalan amerikaiakat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik