Élet-Stílus

Százmilliós kár a szigeten

Az előzetes szakértői vélemény szerint 134,55 millió forintos kárt okozott az ismeretlen tettes, aki a Hajógyári-sziget galériaerdejéből engedély nélkül vágott ki 234 darab fát. Korábban felmerült, hogy a Sziget Kft. végzett a területen tereprendezést. Az önkormányzattól megkérdeztük azt is, miért kerül 575 ezer forintba egyetlen fa pótlása.

Korábban többször írtunk arról, hogy Óbuda-Békásmegyer önkormányzata ismeretlen tettes ellen tett feljelentést természetkárosítás miatt. Az előzetes szakvélemény szerint a Hajógyári-szigeten 234 darab fát vágtak ki, az okozott kár összege 134,55 millió forint.

Egy helyett hármat kell ültetni

Ez az összeg a pótlás költségeit és a növények eszmei értékét tartalmazza: az ültetést és a fák gondozását 10 évre, az elmaradó környezetvédelmi szerepet, valamint a fák eszmei értékét váltja pénzre – tudta meg az FN a kerület által átküldött szakértői anyagból. A káresemény szempontjából a fák fajtája nem „döntő tényező”, környezetvédelmi szempontból ugyanis hasonló értéket képvisel egy gyomfa, mint egy speciális, nagy egyedi értékkel bíró oltványfa.

(MTI)

(MTI)

A kivágott 234 darab fa kifejlett, 25-35 éves példány volt, ezek pótlására abból érdemes kiindulni, hogy mi az az egyedszám, ami pótolni tudja a kivágott famennyiséget. Nemcsak mennyiségi, hanem esztétikai és környezetvédelmi szempontból egyaránt. A szakvélemény ezért a 234 terebélyes növény pótlására 702 darab növendék fát javasol. Ezek beszerzésén kívül költséget jelent az ültetés díja és anyagköltsége, ami teljes talajcserét és karózást is jelent. A kiültetett fák 10 éves gondozási költségeivel együtt ez összesen 84,24 millió forint.

Eszmei értékük is magas

A kár egy másik része abból adódik, hogy a területen mintegy 20 évre „kiesett” a fák környezetvédelmi szerepe. A pótlás során kiültetett, iskolázott fák is csak kisebb koronával rendelkeznek, így a szakértő 10 év „csökkent, illetve elmaradt környezetvédelmi értékkel” számol, ami 10 ezer forint/fa/év. Az illegálisan kivágott fák számával és 10 évvel felszorozva ez összesen 23,4 millió forint.

A fáknak azonban esztétikai értékük is van, a kivágott egyedek ugyanis a pótlást követő első tíz évben „hiányoznak a kialakult kerti képből”. A helyzetet súlyosbítja, hogy a Hajógyári-sziget a főváros egyik zöld tüdeje, az esztétikai kár így növényenként és évenként 10 ezer forint, ami tíz év alatt újabb 23,4 millió. A költségeket növeli a szakszerűtlen kivágás után a területen maradt tuskók kitermelése, ami összesen 3,51 millió forint. A szakértő szerint így jön ki a Hajógyári-szigeten okozott kár 134,55 millió forintra.

Mint korábban írtunk róla, a Sziget-fesztivált lebonyolító cég az önkormányzattal kötött szerződés alapján tereprendezést végzett a galériaerdőben, amelynek során kivágták a balesetveszélyesnek minősítette fákat. Óbuda-Békásmegyer önkormányzata szerint azonban a Sziget Kft.-nek ehhez előbb engedélyt kellett volna kérnie a kerülettől. Mivel hivatalosan senki nem állapított meg különbséget a tereprendezés és a természetkárosítás között, mi sem tesszük. Az önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, az ügy jelenleg rendőrségi szakaszban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik