Élet-Stílus

Michael Jackson: legenda vagy bohóc volt?

Ötvenéves korában, helyi idő szerint csütörtök délután meghalt Michael Jackson amerikai énekes sztár, a poptörténet egyik legnagyobb alakja. Az FN a zenei világban betöltött szerepének és rejtélyes betegségeinek járt utána.

Poós Zoltán zenei szakértő, író szerint a pop periódusos rendszerében mindenképp a legfontosabb elemek közé kell elhelyeznünk Jackót. Elvis, Marilyn Monroe és az ABBA között a helye. A svéd ABBA volt talán a másik olyan, nem a zenei progresszivitás magas követelményeinek megfelelő előadó, amelyet a szűken vett rajongóin kívül is rengetegen elismertek.

Hivatásos imitátorok

Jacko számai nagyon jó alapot adtak feldolgozásokhoz példának okáért. Talán ez az egyik momentum, ami kiemeli az ő művészetét. És nem csak a disco előadók számára, hanem az indie vagy más keményebb műfajok képviselőinek.

De az adatok is ezt igazolják, a mai napig az övé a legtöbb slágerlistás számot tartalmazó album a Thriller. Ez a 1982-es lemez, amelyet Quincy Jones producerrel készített adta meg az alapjait hihetetlen gazdagságának is. Erről elég annyit megemlíteni, hogy Jackson képes volt megvenni a Beatles számainak szerzői jogait. A kétségkívül excentrikus Michael Jackson azonban elveszítette arányérzékét is, megépítette saját univerzumát Neverland néven.

Azt, hogy mitől is volt annyira népszerű már nehezebb megfogalmazni azon túl, hogy kitűnő számokat írt és egyéni előadó volt. A popvilágban csak neki és Elvisnek vannak ezer számra, hivatásos imitátorai. Ez a fajta rajongás nem adatik meg másnak ezen a két ikonon kívül – nyilatkozta az FN-nek Poós Zoltán író.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

Rejtélyes betegségek

A első szakértői vélemények szerint a popsztár halálának oka a keringés összeomlása volt, ám pontosabbat csak a boncolás után tudnak csak mondani. Ám akár hetekbe is beletelhet a halál pontos okának megállapítása, hiszen valószínűleg meg kell majd várni a toxikológiai vizsgálatok eredményeit is. Ezek segítségével lesz megállapítható, hogy a popsztár szervezetében volt-e alkohol, kábítószer vagy gyógyszer halála bekövetkeztekor.

Trak Ben Ammar, az elhunyt popsztár régi barátja és volt menedzsere a “sarlatán” orvosokat tartja felelősnek Michael Jackson halálában. Úgy vélte, hogy a végzetes szívrohamot a sok gyógyszer okozta. Sietett leszögezni azt, hogy Jackót “soha nem látta kábítószerezni”.

A bulvársajtóban rendszeresen bukkantak fel hírek az énekes rejtélyes egészségi állapotáról, valamint többször fotózták orvosi maszkkal az arcán, sőt múlt év végén tolókocsiban ülve kapták le a fotósok. Tavaly december Ian Halperin, az énekes életrajzírója azt állította, hogy Jacko rendkívül súlyos beteg: egy olyan öröklött betegségben szenved, amitől nagyon legyengült a szervezete. „Tüdőtágulata és krónikus emésztőszervi vérzése is van, amit az orvosok csak nagyon nehezen tudnak kezelni. A vérzés okozza a legtöbb gondot, akár meg is ölheti” – nyilatkozta akkor életrajzíró, aki szerint a popsztár abban a fehérjehiányban szenved, ami megvédené a tüdejét. Halperin szerint az énekes az egyik szemére már 95 százalékban megvakult, sőt Jacko a tüdőtágulása miatt állítólag már beszélni is alig tudott.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

Év elején a sajtó már arról számolt be, hogy a popsztár sztafilokokkusz bacilus okozta fertőzésben szenved. Mivel a fertőzés terjedése a közönséges antibiotikumos kezeléssel nem állítható meg, az énekes egy Beverly Hills-i klinikán kezeltette magát. Jackson a fertőzést valószínűleg egyik orrplasztikája során szerezte, és a hosszú ideig kezeletlenül maradt betegség a törzsére is átterjedt. A sztár közeli ismerősei úgy vélték, Jacko titkon a halálára készül.

Egy hónappal ezelőtt The Sun című brit napilap azt állította, hogy Michael Jackson bőrrákos, és egy esetleges műtét miatt csúszik a popkirály várva-várt turnéja (július 8-áról 13-ára tolták). Jackonak bőrrák miatt kés alá kellett volna feküdnie, hogy az orráról és mellkasáról is eltávolítsák az elburjánzott sejteket.

—-Portré—-

Michael Jackson 1958. augusztus 29-én született az Indiana állambeli Garyben. Nyolc testvére volt. Az apa, Joseph Walter 1964-ben öt gyermekéből megalakította a Jackson 5 együttest, amelynek Jacko később vezéregyénisége lett. Sikereivel lánytestvére, Janet járt leginkább Michael nyomában.
A hetvenes évek egyik legnépszerűbb együttese hét év alatt 13 lemezt készített, rengeteg listavezető számmal teletűzdelve. Michael 1972-ben jelentkezett első szólódarabjaival, a Got To Be There és a Rockin Robin című dalokkal. Ben című albumával már listavezető. Első átütő lemezsikere az Off The Wall volt 1979-ben, akkor kapta első Grammy-díját.

1982-ben jelent meg a poptörténet egyik legfontosabb lemezeként számon tartott Thriller. A lemez 80 hétig szerepelt az első 10 között Amerikában, a Rock and Roll Hall of Fame által összeállított albumöröklistán a harmadik helyre került, emellett 27-szeres platinalemez lett. Bekerült a Guiness Rekordok könyvébe is, mert összesen több mint negyvenmillió darab kelt el belőle világszerte. Tavaly, Jacko 50. születésnapjára újból kiadták az albumot.

Ünnepelt albumai közé tartozott a Bad (1987) és a Dangerous (1991). Az előbbi korongról került ki a legtöbb “number one” szám, minden idők legsikeresebb turnéját bonyolította le dalaival. Lionel Richie-vel közösen megírta a We Are The World című dalt, amely az 1985-ös Live Aid segélykoncert himnusza lett. Jackson a lemezek mellett nagy súlyt fektetett a videoklipek készítésére is. A kilencvenes évek zenei újdonsága volt a HIStory: Past, Present and Future című dupla albuma.

Jacko számára az évtized azonban meglehetősen kellemetlen időszakot jelentett. 1993-ban robbant ki az a nagy port felvert, szégyenletes gyermekmolesztálási botrány, amely végül peren kívüli megegyezéssel zárult. Sokak szerint megtépázott hírnevének helyreállítását célozta először Lisa Marie Presleyvel, Elvis lányával, majd Debbie Rowe-val kötött házassága. Három gyermeke született.

Fellépett Diana Rossszal, Paul McCartneyvel, Eddie Van Halen gitárossal és más híres zenészekkel. Filmjei közül a Moonwalker és a Ghosts emelkedik ki. Ő az első színes bőrű énekes, aki az MTV zenei televízió sztárja lehetett – igaz, stílusa addigra közelített a fehér popzenéhez. 2001-ben bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé. Pályafutása során összesen 13 Grammy-díjjal tüntették ki. Albumainak száma – a válogatásokkal, különkiadásokkal együtt – meghaladja a hetvenet.

Népszerűsége és sikere ellenére a szakma vitatott személyiségének számított olykor kétes értékű dalai miatt. Kellemetlen bőrbetegségét, amely kifehéredését is okozta, számos kozmetikai és sebészeti beavatkozás ellenére sem tudták kikezelni. Jackson híres volt jótékonysági akcióiról, több mint 50 millió dollárt adományozott.

Ötvenedik születésnapjára 2008-ban több országban, így Magyarországon is válogatáslemezt adtak ki King of Pop címmel: különlegessége, hogy minden országban a rajongók szavazata alapján – más-más dallistával – szerkesztették.

A pop királya halála előtt éppen a nagy visszatérésre készült, arra az 50 fellépésből álló londoni koncertsorozatra, amely idén júliusban kezdődött volna, és egészen 2010-ig tartott volna.

—-Jacko-videók—-

Jacko Londonban bejelenti visszatérését

A Thriller vágatlan videóklipje

Jacko élőben adja elő a Beat It című slágerét

A Jackson 5-ban kezdte karrierjét

A Bad című slágere

Dirty Diana

Jacko a 60 Minutes című műsorban

Óriási botrány tört ki, amikor kilógatta a fiát egy berlini szálloda ablakán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik