Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Simply Red vagy Nincs bocsánat

Újra Bánkon lép fel Louis Armstrong magyar származású klarinétosa, a Felvonulási téren ingyenkoncertet ad a Simply Red, Siófokon Hungária-feldolgozásokkal nyit a Coke Klub. Programajánló.

Talán a hétvégére végre elmúlik a nyárba tévedt őszi idő, úgyhogy érdemes kimozdulni otthonról. Tatán Víz, Zene, Virág Fesztivállal, Abán Aba-napokkal, Zalaszentgróton Zalavölgyi Kultúrtivornyával, Siófokon Coke Clubbal, Bánkon Louis Armstrong Jazzfesztivállal csalogatnak a szervezők. A Kapcsolat-koncerten a Symply Red lép fel, a Millenárison Karen Carroll sírja el bluesait, az A38 Hajón pedig Buju Banton reggea-lazulását élvezhetjük. A tévéműsorban találtunk egy Kusturica- és egy Clint Eastwood-filmet.

Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…

péntek, június 26.

Ilyen borongós napokhoz talán a blues hangulata illik legjobban. A Millenáris szervezői mintha előre tudták volna, hogy őszies idő lesz e pénteken, s ezért időzítették mostanra a Blues Budapest Jamboree fesztivált. Fellép Nemes Zoltán, a Bőrgyári Capriccio és Karen Carroll a nemzetközi bandájával, a Mississippi Grave Diggersszel.

Karen Carroll

Karen Carroll

Az A38 Hajón viszont egy nemzetközi tehetségkutató verseny, az Emergenza döntőit tartják a hétvégén. Ezt Európában és Amerikában mintegy 150 városban rendezik, az elmúlt években olyan előadók léptek fel itt, mint Travis, az Evanescence, az Ash, a Bad Religion, a Mando Diao vagy a Nightwish. A fesztiválon minden, lemezszerződéssel még nem rendelkező zenekar elindulhat a világhírnév felé, stílusbeli és a dalszövegek nyelvére vonatkozó megkötések nincsenek. Szóval érdemes megnézni ki lehet az új magyar világhír-reménység. De, hogy biztosra menjünk, vendégként fellép a tavalyi budapesti győztes, a PXR is.

Talán az egyik leghangulatosabb városunkban, Tatán rendezik évek óta a Víz, Zene, Virág Fesztivált, amelynek egyetlen baja van: túl sokan szeretik, mindig nagy a tömeg az Öreg-tó körül. Fél héttől a Benkó Dixieland Band, fél nyolctól Fenyő Miklós koncertezik, de a több helyszínen zajló események hajnalig ébren tartják a vendégeket. Érdemes kiruccanni a festői szépségű Bánki-tó partjára, ahol Louis Armstrong egykori magyar származású zenésztársa, Joe Murányi ad koncertet, vagy Zalaszentgrótra, ahol Zalavölgyi Kultúrtivornya keretében fellép a Napra zenekar mind Both Miklós Radnóti-albumával, mind a saját programjával.

Louis Armstrong és Joe Murányi

Louis Armstrong és Joe Murányi

Vagy „vissza a városba” jeligével menjünk a Zöld Pardonba, ahol Török Ádám énekli az ő Mini együttese élén, hogy „jön a gőzhajó”, meg hogy „ember, mondom ember”. A TEMI Fővárosi Művelődési Házban a Quimby adja elő a Teátrum-projektjét, a Kertemben pedig Irie Maffia és az Ez a divat játszik.

szombat, június 27.

Már megszokhattuk, hogy június végén a felvonulás téren egy-egy világsztár előadását nézhetjük végig, ráadásul ingyen. Elton John, Lionel Richie, Sting, Pink, Bryan Adams és Santana után a Kapcsolat-koncertek idei nagyágyúja a 2008 novemberében új albummal jelentkező, februárban világkörüli koncertturnéra induló Simply Red. Bemelegítésnek pedig 2008 hazai Megasztárja, Király Viktor ad koncertet.

Simply Red

Simply Red

A siófoki Coke Club ugyanekkor a Hungáriának szentelt koncertjével nyitja meg harmadik évadját. A koncertek ingyenesek és exkluzívak: élőben kizárólag a Coke Clubon szólalnak meg, televízióban felvételről csak az MTV-n láthatóak. Az ikonok dalait feldolgozó előadók között ott lesz Zséda, a Kaukázus, Kowalsky meg a Vega, a Kistehén Tánczenekar. Na, mondjuk azt nem érdemes kihagyni, hogy hangzik szájbergyerekesítve, hogy „Duci Juci”.

Ikonná vált Fenyő Miklós

Ikonná vált Fenyő Miklós

Abán is fesztivált tartanak. Az Aba-napok szombati fellépői a Kiscsillag és a Quimby. A Művészetek Palotájában viszont a Colorstar játszik, a Békásmegyeri Közösségi Házban a
Takáts Tamás Blues Band, a Corvintetőn a cseh Gypsy Sound System.

vasárnap, június 28.

Buju Banton a kortárs reggae legnagyobb királya, ehhez nem fér kétség. Az elmúlt évtizedet egyértelműen uraló mágust jellegzetes, recsegős hangja, dancehallos, raggás kirándulásai, átszellemült szövegei a reggae megasztárjai közé emelték. Most először lép fel Magyarországon, konkrétan az A38 Hajón.

Buju Banton

Buju Banton

Már jól bevált, így idén sem hagyják ki a szervezők a Nyár a Lánchídon programsorozatot. Minden hétvégén lezárják a Széchenyi által megálmodott, kőoroszlánokkal övezett objektumot, árusok, vendéglátósok foglalják el azt, és különböző tematika jegyében állandó koncertek, előadások váltják egymást mind a budai, mind a pesti hídfőnél. Vasárnap például többek közt Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán adja elő a Musical duetteket, a Budapesti Fesztiválzenekar ad koncertet, és a Quartett Esqualo idézi fel Astor Piazzola szellemét.

Nyár a Lánchídon

Nyár a Lánchídon

A nyári hónapok szórakoztató szezonjának másik nagy attrakciója a Tér-Film-Zene Fesztivál. Ezúttal is a Westend City Center Milleneumi tetőkertjében mozizhatunk. Vasárnap estére Sándor Pál Ripacsok című klasszikusát és egy Oliver Hardy-némafilmet tűztek műsorra a szervezők.

moziba…

Coco Chanel

Az életrajzi film a mindig bájos Audrey Tautou jutalomjátéka. A divat világa királynőjének történetét onnantól követhetjük végig, hogy kislányként árvaházba kerül a nővérével, majd kávéházi énekesnő lesz, varrónő, aztán túl sovány kurtizán. Később szerelmes asszonyként látjuk, aki azt állítja, hogy sosem lesz senki felesége, különösen nem Boy Capelé, a férfié, aki pedig imádja.

Coco Chanel és Audrey Tatou

Coco Chanel és Audrey Tatou

Coco Chanel egy lázadó, akit a kora társadalmi elvárásai béklyóba zárnak, és aki a szeretői ingét hordja, aki azelőtt testesítette meg a modern nőt, mielőtt azt kitalálta volna a világ számára.

… családi programra

Gyereksziget

Minden júniusi hétvégén ötletes, kreatív, kulturális, fejlesztő programokkal várják a „szigetelni” vágyó családokat a Hajógyári-szigeten. A programok közül néhányat említve: Makám, Szalóki Ági, Kaláka, számos színházi előadás, bébijátszóház, ugrálóvárak, állatsimogató, Infracsata, Bohóctanya, Ability Park, Pszichofészek, Ki, mit tud?…és annyi program, hogy felsorolni nem lehet, de menjen, aki hallja, és próbáljon ki minél több játékot! Mindezt tök ingyen.

Menjek vagy maradjak – Simply Red vagy Nincs bocsánat 8

maradjak…

péntek, június 26.
m2, 21:50,

Nincs bocsánat

Clint Eastwood 1993-ban a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscart is elhozta ezzel a szokatlan hangvételű, a lelki motívumokra és a realisztikus környezetrajzra hangsúlyt helyező westernjével.

Menjek vagy maradjak – Simply Red vagy Nincs bocsánat 8

Hőse (akit ő maga játszik) egy kiöregedett, hajdani törvényen kívüli bérgyilkos, aki földműveléssel tengeti életét, mígnem találkozik egy fejvadásszal, aki egy majdnem lovagias ügy megoldásához kéri a segítségét. Munny több mint tíz év után ismét felcsatolja a szögre akasztott pisztolytáskát, és egy fekete bőrű, rabszolgából lett földművessel együtt elindulnak, hogy elégtételt vegyenek a kegyetlen seriffen.

szombat, június 27.
m2, 21:00

Az élet egy csoda

Ha ez az egy filmje lenne Emir Kusturicának, mindenki oda volna érte. Ebben is benne van minden, amiért annyira szeretjük a Cigányok ideje, a Macskajaj és az Underground rendezőjét. Balkáni őrület, vérbő karakterek, ivászat-evészet, káosz. Luka, a Belgrádban élő szerb mérnök egyszer csak fogja operaénekes feleségét, Jadrankát, és tehetséges focista fiát, Milost, és leköltözteti a családot a semmi közepére, egy kis faluba. Az a terve, hogy egy olyan vasútvonalat építsen, amely összeköti Szerbiát Horvátországgal, turistaparadicsommá változtatva így a vidéket.

Menjek vagy maradjak – Simply Red vagy Nincs bocsánat 8

Szinte mindenki vak, és bár 1992-t írunk, nem érzékeli a közeledő háború szelét. Így amikor az mégis bekopog az ajtajukon, eluralkodik a káosz. Milost behívják a hadseregbe, és szinte azonnal túszul is esik, Jadranka pedig lelép egy magyar zenésszel. A katonák egy muszlim nőt hoznak Lukának, legyen ő a túsza, hogy kicserélhesse majd a fiára. A környezetében egyedül Luka képtelen udvariatlan lenni a tússzal, végül még egymásba is szeretnek, ezzel komplikálva a túszcserét.

Vasárnap, június 28.
Tv2, 0:40

Sophie Scholl – Aki szembeszállt Hitlerrel

München, 1943. Miközben Európa-szerte Hitler gyilkos háborúja tombol, egy fiatalokból, főként egyetemistákból álló csoport a passzív ellenállást választja, mint a nácik és az embertelen háborújuk elleni harc egyetlen hatékony formáját. Megalakul a Fehér rózsa nevű ellenállási mozgalom, amely a Harmadik Birodalom bukásáért küzd. Sophie Scholl az egyetlen nő a csoportban – az ártatlan, fiatal lány elkötelezett, félelmet nem ismerő antifasisztává érik.

Menjek vagy maradjak – Simply Red vagy Nincs bocsánat 8

1943. február 18-án Sophie-t a bátyjával, Hansszal együtt elfogják és letartóztatják, miközben röplapokat osztogatnak az egyetemen. A következő néhány nap folyamán Sophie és Mohr, az őt kihallgató Gestapo-tiszt között heves lélektani párbaj alakul ki. A lány hazudik, tagad, ügyeskedik és kérdőre von, leteszi a fegyvert, újra megragadja, még nagyobb erővel, kis híján lefegyverzi ellenfelét. De aztán megtörik a bizonyítékok súlya alatt, és vallomásával Sophie utolsó kétségbeesett kísérletet tesz, hogy védje a bátyját és a Fehér rózsa többi tagját. Sophie nem hétköznapi bátorsága annyira megrendíti Mohrt, hogy egérutat ajánl neki – de azon az áron, hogy árulja el eszméit. A lány visszautasítja az ajánlatot, s ezzel megpecsételi saját sorsát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik