Élet-Stílus

Oda a Kovács-Janics-páros veretlensége

A Kovács Katalin, Janics Natasa kajakkettes ezüstérmes lett 200 méteren a brandenburgi Európa-bajnokságon. A páros - bármely világversenyen indult is - 2004 óta veretlen volt.

A magyar csapat egy arany-, három ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött a pénteki 200 m-es döntőkben a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A győzelmet a Paksy Tímea , Kovács Katalin, Janics Natasa, Fazekas Krisztina összeállítású női kajaknégyes szállította. A kvartett a fináléban szoros küzdelemben utasította maga mögé a nagy rivális németeket és a némi meglepetésre harmadik briteket. A magyarok előnye mindössze hat századmásodperc volt a célban.

Öt év után megszakadt a sorozat (mti)

Öt év után megszakadt a sorozat (mti)

A kétszeres olimpiai bajnok Kovács, Janics duónak – amely 2004 óta, azaz a kezdetektől veretlen volt a világversenyeken, azaz ötkarikás játékokon, vb-ken és Eb-ken – ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel. Nagyon rosszul rajtoltak, s a folytatásban hiába tettek meg mindent a győzelemért, a németeket már nem sikerült befogniuk.

További bosszúságot jelentett számukra, hogy miután a hajójukat berúgva a célban a vízbe borultak, hosszú percekig senki nem sietett a segítségükre, így a hideg vízben ázva vártak a mentőcsónakra. “Én nem éreztem úgy, hogy beragadtunk volna, de tény, hogy az elején a németek nagyon elmentek. A végén nagyon jöttünk, de nem volt elég, 12 századdal kikaptunk” – mondta Kovács.

Hozzájuk hasonlóan az egyesben indult Paksy, valamint a Balázs Péter, Horváth Gábor, Bozsik Attila, Sarudi Pál összeállítású kenunégyes is ezüstérmes lett.

“Nagyon szoros befutó volt, és azt hittem, én nyertem, emiatt egy kicsit csalódott is vagyok, de azért persze örülök az éremnek” – mondta Paksy, aki mindössze nyolc századmásodperccel maradt le a spanyol Teresa Portela mögött.
A Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Dombi Rudolf és Boros Gergely alkotta férfi kajakos kvartett a harmadik helyen zárt.
A Kovács Gergely, Végh Attila kettősnek (C-2, 4. hely), a Kadler Viktor, Molnár Péter duónak (K-2, 5.), Bozsik Attilának (C-1, 6. hely) és Gyertyános Gergelynek (K-1, 8.) nem sikerült a dobogóra kerülnie.

4×200-as váltók

A magyar csapat egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett a világversenyen ezúttal debütáló, pénteki 4×200 m-es váltó döntőkben. Az új formájú versenyben nem egy irányban követik egymást a tagok a távon, mint az atlétikában, hanem váltáskor a soros ember az ellenkező irányba indul el, mint a beérkező, hasonlóan az úszáshoz.

A Hegyi Zomilla, Kozák Danuta, Paksy Tímea, Janics Natasa összeállítású magyar női kajaknégyes jól alkalmazkodott a körülményekhez, megnyerte előfutamát, majd a négyes döntőben csak milliméterekkel szorult a házigazda németek mögé.

Az olimpiai bajnok Vajda Attila vezette kenus staféta – Bozsik Attilával, Horváth Gáborral és Foltán Lászlóval – az elő-, majd a középfutamban is másodikként ért célba, a négyes fináléban pedig izgalmas hajrá után harmadikként zárt.

A Gyertyános Gergely, Bozsik Gábor, Dombi Rudolf, Kadler Viktor férfi kajakos kvartett a középfutamig jutott, onnan azonban már nem sikerült továbblépnie.

Eredmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik