Élet-Stílus

Nagyszerűen kezdték a magyarok az Eb-t

Jól kezdtek a magyarok a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon. Ötszáz méteren hét magyar egységből hat egyből a vasárnap délutáni döntőbe került, és 1000-en is minden egység továbbjutott az előfutamokból, de meglepetésre Vajda Attila kenus csak negyedik lett, így nem jutott be egyből a szám fináléjába.

A csütörtök délelőtti 1000 méteres előfutamokból minden magyar egység továbbjutott a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon: Kovács Katalin (K-1), a Szabó Gabriella, Csipes Tamara (K-2) és a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály (C-2) duó ráadásul egyből a szombat délutáni döntőbe került.

A kenu egyesben olimpiai és világbajnoki címvédő Vajda Attila ugyanakkor nem tudott megküzdeni a szakadó esővel és a hullámokkal – csak negyedik lett, így neki, Kucsera Gáborhoz (K-1), a Kökény Roland, Gönczy Gábor kettőshöz (K-2) és a Kammerer Zoltán, Molnár Péter, Boros Attila, Bozsik Gábor összeállítású kajaknégyeshez hasonlóan a szombat délelőtti középfutamból kell kiharcolnia a legjobb kilenc közé kerülést.

Kökény Roland és Gönczy Gábor a közéfutamban folytatja (MTI/EPA)

Kökény és Gönczy a középfutamban folytatja (MTI/EPA)

„Az én gyártóm alacsonyabb kenukat készít, ebben a nagy hullámzásban már a rajt előtt tele lett vízzel a hajóm, alig tudtam elrajtolni. Azoknak ment jobban, akiknek magasabb a kenuja, és a különbség a hajrában is kijött. Valamit ki kell találnunk, mert ha nem változik az időjárás, akkor nem tudok jól szerepelni” – magyarázta Vajda a partraszállást követően.

Egy kilométeren a Tóth Márton, Volein Viktor, Sarudi Pál, Mike Róbert összeállítású magyar kenunégyesnek nem kellett vízre szállnia csütörtökön, számukban ugyanis a kevés nevező miatt nem rendeznek előfutamot.

Délután ötszázon a hét magyar egységből hat egyből a vasárnap délutáni döntőbe került. Kovács Katalin (K-1), Vajda Attila (C-1), a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (K-2) duó és a Csipes Tamara, Medveczky Erika, Janics Natasa, Benedek Dalma összeállítású női kajaknégyes futamgyőzelemmel lépett tovább.

Szabó Gabriella és Kozák Danuta (K-2), valamint a Széles Gábor, Varga Dávid (C-2) kettős egyaránt második hellyel kvalifikálta magát a legjobbak közé. A táv vasárnap délelőtti középfutamai során tehát magyar részről egyedül a K-1-ben érdekelt Molnár Péternek kell majd vízre szállnia, de ebben a számban a sok nevező miatt nem is lehetett egyből a fináléba kerülni.

„Most versenyzem itt először, de nagyon nem tetszik ez a pálya. Nagyon hullámos, főleg 500-on volt ez zavaró” – mondta Kovács annak ellenére, hogy két győzelemmel zárta a napot.

Péntek:
200 m-es előfutamok, 9:00
200 m-es középfutamok, 10:30
200 m-es döntők, 12:30 ó
4×200 m-es K-1/C-1 váltó előfutamok, 15:00
4×200 m-es K-1/C-1 váltó középfutamok, 16:15
4×200 m-es K-1/C-1 váltó döntők, 17:00

Szombat:
1000 m-es középfutamok, 10:00
1000 m-es döntők, 12:45

Vasárnap:
500 m-es középfutamok, 10:00
500 m-es döntők, 12:25

Ajánlott videó

Olvasói sztorik