Élet-Stílus

Ár fenyegeti az országot

Az árvízi védelmi munkákon jelenleg 200 vízügyi szakember dolgozik, 377 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget. Folyóin kvárhatóan a hétvégén tetőznek, és további csapadék is várható, a tárcavezető szerint az anyagi eszközök készen állnak.

A Duna felső vízgyűjtőjén az elmúlt napokban nagy mennyiségű csapadék hullott, ennek hatására megáradtak a mellékfolyók, és a Duna vízszintje is jelentősen megemelkedett. A hazai folyóink védvonalain jelenleg 377 kilométer hosszan van érvényben készültség – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM).

A Dunán Nagybajcs térségében, a Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakaszon ma 12 órától III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, Dunakiliti térségében továbbra is a II. fokú készültség van, a Mosoni-Duna mentén, és a folyó Gönyű alatti szakaszán pedig elsőfokú készültség van érvényben.

Extrém vízállás a Rábán

Készültségi szintek

Elsőfokú árvízvédelmi készültségnél a vízügyi igazgatóságok munkatársai fokozott figyelőszolgálatot tartanak, lezárják a zsilipeket, ellenőrzik a különböző műtárgyakat, folyamatosan elemzik a hidrológiai, vízjárási helyzetet.

Másodfokú készültségnél – amikor a folyó már eléri a védtöltéseket – megerősítik a figyelőszolgálatot, növelik a védekezéshez készenlétben állók létszámát.

Harmadfokú készültség esetén állandó járőrözés folyik a töltéseken, beavatkozásra készenlétben vannak a védelmi osztagok, és elhárítják a töltésen és a mentett oldalon előforduló árvízi jelenségek következményeit (szivárgások, csurgások, buzgárok).

A Rábán is intenzív áradás zajlik, szerda délután harmadfokú készültséget kellett elrendeleni, a folyó csütörtök 11 órakor rekordvízállással, 506 centimérrel tetőzött Szentgotthárdnál, ez 36 centiméterel haladja meg az eddigi legnagyobb, 1965-ös árvíz szintjét. Az árvíz az egész Rába-völgyre ki fog terjedni. Szentgotthárdnál le kellett zárni a vasúti pályát, az elkövetkező napokban a folyó völgyében szinte minden, völgyet keresztező alacsonyabb rendű utat le fognak zárni egy időre, a kétszámjegyű főutakat nem. Fokozott árvízi védekezés zaljik Csörötneknél és Csákánydoroszlónál, és megkezdődtek a védekezési munkák Körmenden is.

A szolnoki vízügyi igazgatóságról 71 főt vezényeltek át az észak-dunántúli védekezésre, a Dunántúlon több mint 200-an dolgoznak az árvízi védelmen: jelenleg 55 jármű, 3 vízijármű és 5 munkagép segíti a védekezést.

További csapadék várható

Az elkövetkező napokban is számíthatunk záporokra, zivatrokra, de a lehulló csapadék mennyisége területi átlagban már nem haladja meg a 10 millimétert, egy-egy helyi zivatarban azonban hullhat nagyobb mennyiségű csapadék is. A jelenlegi előrejelzések ismeretében a Duna Nagybajcs, Komárom és Esztergom térségében III. fok feletti vízszinttel tetőzik, Nagymaros és Budapest térségében II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére kell számítani. Budapest esetében a tetőző vízállás 740 centiméterm körül várható. A fővárosban 600-650 centiméteres vízállásnál, várhatóan szombaton délelőtt zárják le az alsó rakpartot.

Az árvízi védekezéshez és a helyreállítási munkálatokhoz szükséges költségvetési források rendelkezésre állnak, a KvVM biztosítja a szükséges emberi és anyagi erőforrásokat – közölte Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik