Élet-Stílus

Anyagilag is nagy bajban az olasz labdarúgás

A Konföderációs Kupán „leszerepelt" világbajnoki címvédő olaszokról kiderült, hogy anyagilag is komoly bajban vannak, miután az ország labdarúgása elmúlt tíz évben mintegy kétmilliárd eurós veszteséget volt kénytelen elszenvedni.

A La Gazzetta dello Sport című lap szerint egyedül az Inter két éven belül – a 2006-tól 2008-ig terjedő időszakban – 355 milliós veszteséget „termelt”. Az élvonalbeli olasz labdarúgó-bajnokság összforgalma az 2007-2008-as idényben 1,4 milliárd euró volt, ezzel szemben a Premier League 2,4 milliárd eurót produkált.

Az olasz klubok nem rentábilisak, mert elmaradnak a nemzetközi sikerek, s alacsony a stadionok kihasználtsága. Az itáliai élvonal az elmúlt szezonban 185 millió eurós bevételre tett szert jegyek és bérletek eladásából. Ezzel szemben Spanyolországban csak a Real Madrid 100 milliós bevételt könyvelhetett el a belépőkből.

A Juventus a rossz gazdasági helyzetre úgy reagált, hogy stadionjában bevásárló- és szórakoztatóközpontot hoz létre, és példáját a bajnoki címvédő Inter is követni akarja.


Gazdaságilag sem állnak jól az olaszok (MTI/EPA)

Gazdaságilag sem állnak jól az olaszok (MTI/EPA)

Az AC Milan pedig megvált legnagyobb sztárjától, a brazil Kakától, ezenkívül csökkenti a játékosok fizetési keretét.

A klubok nagy reménysége, hogy az új televíziós szerződésből több pénz folyik be, mint korábban. A 2010-es évtől ez kereken egymilliárd eurót jelentene a Serie A csapatainak, ami 200 millióval több az előző megállapodásban foglalt összegnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik