Élet-Stílus

Az amerikaiak legyőzték a spanyolokat

Az esélytelennek hitt Egyesült Államok véget vetett a spanyol labdarúgó-válogatott nagy menetelésének, veretlenségi sorozatának, és 2-0-ás győzelmével bejutott a Dél-Afrikában zajló Konföderációs Kupa döntőjébe.

A spanyolok zsinórban 15 győzelem, rekorddöntés után kaptak ki, s ezzel együtt hosszú, közel két és fél éves veretlenségi sorozatuk is megszakadt a Konföderációs Kupa elődöntőjében.
Ebben a vonatkozásban nem sikerült új csúcsút beállítani, a spanyolok éppúgy 35 meccset tudtak le vereség nélkül, mint korábban (1993 decembere és 1996 januárja között) a brazilok.

Arra kevesen számítottak, hogy az Európa-bajnokot éppen az Egyesült Államok csapata állítja majd meg. Pedig ez történt.

A nagy meglepetésre a B csoportban az olaszok előtt végző amerikaiak meglepték a spanyolokat. A kezdeti megilletődöttség után bátran futballoztak, és több helyzetük is akadt.

Ráadásul amíg az Európa-bajnok elpuskázott egy hatalmas ziccert (Fernando Torres közelről durrantott a kapu mellé), addig a Villarrealban futballozó Altidore betalált: könnyedén átverte klubtársát, Capdevilát, majd 14 méterről úgy lőtt a bal alsó sarokba, hogy Iker Casillas is hozzáért a labdához.

Amerikai álom (MTI/EPA)

Amerikai álom (MTI/EPA)

A Dél-Afrikában zajló Konföderáció Kupán első alkalommal kapituláló spanyol együttes hiába iparkodott, az amerikaiak roppant lelkesen, szervezetten és olykor önfeláldozóan védekeztek, s ha tehették gyorsan megindultak a kapu felé.

A 37. percben Dempsey könnyen megduplázhatta volna az előnyt, de a fejese nem sikerült fényesen – ha hagyja a labdát a jobb helyzetben lévő Bocanegrának, nyilvánvalóan jobban járt volna az Egyesült Államok. Spanyolország „megnyomta” az első félidő hajráját, de képtelen volt bevenni Howard kapuját.

A szünet után sem, jóllehet hatalmas, már-már nyomasztó fölényben játszottak a favorit spanyolok. Az amerikaik alig-alig tudták megtartani a labdát, előre csak elvétve mentek, hátul viszont mindig akadt valaki, aki belevetődött a lövésbe vagy beletette a lábát a labda útjába, s ha kellett, Howard védett.

Az egyik szórványos amerikai ellentámadásból, a 74. percben a másodszor is betalált a tengerentúli gárda: Donovan lövése után Piqué hozzáért a labdához, amelyet Sergio Ramos amatőr módon lekezelt a kapu előtt, a szemfüles Dempsey pedig közelről hálóba lőtt. Ezzel miden eldőlt, a spanyoloknak a szépítés sem sikerült, pedig Bradley kiállítása miatt a végén emberfórban játszhattak.

Az amerikaiak a jobb helyzetkihasználásuknak köszönhetően megérdemelten nyertek – először verték meg a spanyolokat! -, ezzel pedig bejutottak a Konföderációs Kupa fináléjába. A másik elődöntőt Brazília és Dél-Afrika vívja csütörtökön 20:30-tól.

Konföderációs Kupa, elődöntő:
Spanyolország-Egyesült Államok 0-2 (0-1)
Gól: Altidore (27.), Dempsey (74.)
Kiállítás: Bradley (86.)
Spanyolország: Iker Casillas – Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila – Fabregas (Cazorla, 68.) Xavi, Xabi Alonso, Riera (Mata, 77.) – David Villa, Fernando Torres.
Egyesült Államok: Howard – Spector, Onyewu, Bocanegra, DeMerit – Dempsey (Bornstein, 88.), Clark, M. Bradley, Donovan – Davies (Feilhaber, 69.), Altidore (Casey, 84.).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik