Élet-Stílus

Négy hétvégén zárják le a Lánchidat

A Budapesti Búcsú eseményeivel egy időben, szombaton kezdődik a Nyár a Lánchídon című kulturális rendezvénysorozat a fővárosban. A program az idén rövidebb lesz, a tavalyi kilenccel szemben csak négy hétvégén várják az embereket Budapest legrégebbi hídján.

A programokat beharangozó keddi sajtótájékoztatón Demszky Gábor főpolgármester kiemelte: a főváros 1991-ben kezdeményezte, ünnepeljék meg, hogy az utolsó orosz katona, Viktor Silov altábornagy is elhagyta Magyarországot. Abban az évben június végéig 55 ezer szovjet katona és 50 ezer polgári személy távozott. Demszky emlékeztetett arra, hogy 2001-ben az Országgyűlés törvényt hozott a szabadság napjáról, amelyet június utolsó vasárnapján országszerte ünnepelnek.

Zene és színház városszerte

Az első koncert, a Budapesti Fesztiválzenekar fellépése a budapesti Hősök terén azóta már hagyománnyá vált. Az idei koncerten, vasárnap este a világjáró együttes cseh romantikusokat játszik, Smetana Az eladott menyasszony című operájának nyitánya, Dvorák Amerikai szvitje és a Három morva duett, valamint Smetana szimfonikus költeménye, a Moldva hangzik el. A zenekar számára mindig biztos pont és kitüntetett nap a fellépés a Budapesti Búcsún – mondta Körner Tamás igazgató a sajtótájékoztatón.

Vasárnap este fél héttől fél nyolcig szól a klasszikus muzsika, majd nyolckor a dzsesszzenészeké a pódium a téren. Bacsó Kristóf, Hárs Viktor, Fekete-Kovács Kornél és Oláh Szabolcs egy-egy új művel készül az alkalomra; a friss alkotásokat a Modern Art Orchestra négy szólista (Borbély Mihály, Lantos Zoltán, Szakcsi Lakatos Béla és Fekete-Kovács Kornél) közreműködésével szólaltatja meg, így kapta a koncert a 4×4 Jazz-tér címet.

A Terasz09-re is szervezett a Budapesti Fesztiválközpont programot: a Városligeti Műjégpálya helyén musicalmeséket adnak elő vasárnap délben a Budapesti Operettszínház tagjai, Janza Kata, Kékkovács Mara, Polyák Lilla és Vágó Bernadett.

A Lánchídnál már szombaton is láthatók és hallhatók a pesti Broadway ifjú musical- és operett-sztárjai: Lukács Anita, Cselóczki Tamás, Bódi Barbara és Peller Károly. Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója kiemelte: a színpadon szomszédos színházakkal osztoznak, a Vodku zenekar például este a pesti hídfőnél játszik Martin Márta, Szávai Viktória, Adorjáni Bálint és Schneider Zoltán közreműködésével. Vasárnap délután ugyanitt a Kolibri Színház mesehőseinek dalait hallhatják az arra járók. Utánuk az EtnoRom zenekar lép fel; miközben Budán a tangó és Astor Piazzolla híveinek játszik a Quartet Esqualo.

A Margit híd még járható lesz

A négy hétvége során a Láncíd hídfőinél július 11-én lesz könnyűzene (többek között a Pribojszki Mátyás Band, A Kutya Vacsorája, a PASO ad koncertet), július 12-én világzene (Ferenczi Györggyel és a Rackajammal, a Kerekes Banddel), július 18-án folk (Bognár Szilviával, a Söndörgővel), július 19-én pedig dzsessz (a Dés András Trióval, a Balázs Elemér Grouppal).
A Budapesti Fesztiválközpont igazgatója, Zimányi Zsófia arról beszélt, hogy a közönség kedveli az ingyenes sorozatot, tavaly több mint 200 ezren voltak rá kíváncsiak.

A július 19-ig tartó Nyár a Lánchídon programsorozat idején a Margit hidat nem zárják még le, a munkálatok elkezdésének pontos időpontja még nem ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik