Élet-Stílus

Aki nyer, továbbjut

Szerdán a C és a D csoport is befejezi a küzdelmeket. Mindkét négyesben teljesen nyitott a küzdelem, a nyolc résztvevőből gyakorlatilag bármelyik továbbjuthat, még a két utolsó, Algéria és Ausztrália is joggal reménykedhet – amennyiben győz a harmadik csoportmeccsén.

A világbajnokság C csoportjában egyszerűnek nevezhető a helyzet, ugyanis amelyik csapat megnyeri harmadik összecsapását, biztosítja helyét a torna legjobb 16 csapata között, bár a képlet Algériára nézve csak némi kiegészítéssel igaz.

Az első két kört követően nagy meglepetésre Szlovénia vezeti a kvartettet négy ponttal, s így a legkedvezőbb helyzetben van jelenleg, mivel már az Anglia elleni döntetlen is biztosan elég a 16 közé jutáshoz, sőt, a másik találkozó eredményének számukra kedvező alakulása esetén akár egy vereség is az lehet.
“Anglia nagyszerű csapat, szenzációs játékosaik vannak, de őszintén szólva mi nem rájuk, hanem magunkra koncentrálunk” – nyilatkozta magabiztosan Robert Koren, a szlovén csapatkapitány.

Az angolok a világbajnokság egyik legnagyobb csalódását okozták eddig, mert a selejtezők során remeklő, a vb-győzelemre is esélyesnek tartott együttes első két mérkőzésén mélyen tudása alatt teljesített. Különösen támadójátékuk volt szemet szúróan gyenge, ami talán elsősorban két sztárjuk, Wayne Rooney és Frank Lampard nagyon halvány teljesítményének “köszönhető”.

Fabio Capello csapata ugyanakkor nincs kilátástalan helyzetben, saját kezében van a sorsa, hiszen a győzelemmel nem csupán továbbjuthat, de akár a csoportelsőséget is megszerezheti. A szurkolók számára viszont a legkevésbé sem lehet megnyugtató, hogy John Terry két napja nyilvánosan beszélt arról, hogy a válogatott több játékosa külön megbeszélést tartott péntek éjszaka, mert több kérdésben sem értenek egyet Capellóval. A védő nem részletezte a problémákat, a szigetországi sajtó azonban gyorsan kiderítette, hogy a futballisták szerint többek között a 4-4-2-es hadrend is elhibázott.

Az olasz szakvezető nyilvánosan szidta meg hétfőn Terryt nyilatkozatért, Lampard pedig sajtótájékoztatón volt kénytelen magyarázkodni a hátvéd szavai miatt, s igyekezett megnyugtatni a kedélyeket.
“John nagyon érzelmes ember, nagy szíve van. Mindenki másképp dolgozza fel az eseményeket, ő ilyen” – kommentálta Terry nyilatkozatát Lampard, aki társaihoz és Capellóhoz hasonlóan magabiztosan várja a szerdai találkozót, és győzelmet ígér.

A csoport másik találkozóján az Angliához hasonlóan két ponttal álló Egyesült Államok és az eddig egypontos Algéria csap össze. A két csapat várhatóan izgalmas mérkőzést vív majd egymással, hiszen mindkettőnek győznie kell. Az amerikaiaknak a siker biztos továbbjutást jelent, Algériának pedig az egyetlen reményt. Az afrikaiak továbbjutási esélyei ugyanakkor nem nevezhetőek kicsinek, mert a három pont megszerzése csak akkor nem elég továbblépésükhöz, ha mindkét meccs kevés gólt hoz, s az amerikaiakat eggyel győzik le, az angolok pedig szintén csak eggyel verik Szlovéniát.
“Amennyiben úgy játszunk majd, ahogy tudunk, nem kell aggódnunk egyetlen ellenfél miatt sem” – nyilatkozta magabiztosan Karim Matmour, az algériaiak csatára. “Manapság már minden meccs óriási fizikai csatát hoz, így lesz ez most is.”

Az Egyesült Államok válogatottjának játékosai körében szinte mindenki hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy ne kerüljenek gyorsan hátrányba úgy, mint Anglia és Szlovénia ellen.
“Figyelni kell, keményen dolgozni, hogy elkerüljük ezt a helyzetet” – nyilatkozta Clint Dempsey, az angolok elleni egyenlítő találat szerzője. “Reméljük, hogy ezúttal mi kerülünk gyorsan előnybe, ám a meccs elején még szerintem mindkét csapat nagyon figyelni fog hátul, aztán egy idő után majd fel kell adni a stabil védekezést.”

A németek a túlélésért játszanak
A D csoport utolsó fordulója kínálja az egyik legizgalmasabb összecsapást a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság első szakaszában, ugyanis az eddig háromszoros vb-győztes németek szerdán a túlélésért lépnek pályára.

Joachim Löw szövetségi kapitány csapatának igen nehéz dolga lesz, hiszen a két forduló után négy ponttal élen álló ghánaiakkal találkozik, ráadásul kizárólag a győzelem jelent biztos továbbjutást az európai gárda számára. A döntetlen abban az esetben jelent nyolcaddöntős szereplést, ha a másik találkozón Szerbia nem győzi le Ausztráliát.

A német szakvezető gondjait szaporítja, hogy a csatársorban nem számíthat a kiállítása miatt eltiltott Miroslav Kloséra, aki a jelenlegi mezőny legeredményesebb szereplője az eddig elért 11 vb-találatával.
“A keddi utolsó edzésig várni fogok a döntéssel, hogy ki legyen a kezdőcsatár, de az összes játékos, az összes támadó készen áll a játékra” – mondta Löw.

A sajtó szerint a legvalószínűbb, hogy Cacau lesz a mester választottja, ugyanis a vb előtti két felkészülési mérkőzésen háromszor is eredményes volt, továbbá egyszer már a dél-afrikai tornán is betalált.
“A szerbek elleni vereség dacára számos pozitív jelet mutatott a gárda, így nincs miért aggódnunk” – jelentette ki magabiztosan Löw.

Ghána számára már a döntetlen is elegendő a továbbjutáshoz. Az ugyanakkor némi aggodalomra adhat okot, hogy a csapat legutóbbi 12 meccsén egyszer sem tudott egynél több gólt szerezni, a vb-n pedig mindkét találatát büntetőből szerezte.
“Rengeteg helyzetet dolgoztunk ki, de mindent kihagytunk. Ezt kell kijavítanunk a mostani mérkőzésen” – mondta a 11-eseket értékesítő Asamoah Gyan.
“Németországnak erős és tapasztalt csapata van, de akad gyenge pontja, méghozzá a védelem, így biztosan meglesznek a lehetőségeink, hogy bebiztosítsuk a továbbjutásunkat” – mondta Hans Sarpei védő.

A másik találkozón Szerbia és Ausztrália egyformán győzelmi kényszerrel lép pályára. Előbbinek a nyerés biztos továbbjutást, míg utóbbinak a reményt jelenti. Az ausztráloknak a sikerük mellé a németek vereségére is szükségük van a továbbkerüléshez, vagy arra, hogy a németek és ők maguk együttesen ötgólos különbséggel győzzenek. Az ausztrálok abban reménykednek, hogy az első meccsen kiállított Tim Cahill visszatérésével végre hatékonnyá válik a támadójátékuk, így reális esélyük kínálkozik a győzelemre. Ugyanakkor komoly érvágást jelent számukra, hogy ezúttal Harry Kewell és Craig Moore nem lesz bevethető eltiltása miatt.

“Nem adjuk fel, ez a csapat soha nem adja fel a küzdelmet” – adta ki a jelszót Lucas Neill csapatkapitány.

A másik oldalon pedig a védelem oszlopa, a nyitómeccsen szintén piros lapot kapott Alekszandar Lukovics térhet vissza, ráadásul Radomir Antic szövetségi kapitány szerint óriási erőt adott együttesének, hogy a németeket 37 év után sikerült újra legyőzni. Erről tanúskodik Dejan Sztankovics csapatkapitány elszánt nyilatkozata is:
“Minden a saját kezünkben van, ha nyerünk, akkor továbbjutunk.”

csoportmeccsek, 3. forduló

C csoport

16.:00, Szlovénia-Anglia
Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay. Vezeti: Stark (német)
Várható kezdőcsapatok
Szlovénia: Handanovic – Brecko, Suler, Cesar, Jokic – Birsa, Koren, Radosavljevic, Kirm – Dedic, Novakovic
Anglia: James – Johnson, Terry, Upson, A.Cole – Lennon, Lampard, Gerrard, Barry, J. Cole – Rooney

16:00, Algéria-Egyesült Államok
Pretoria, Loftus Versfeld Stadion. Vezeti: De Bleeckere (belga)
Várható kezdőcsapatok
Algéria: M’Bohli – Bougherra, Halliche, Yahia – Kadir, Yebda, Lacen, Belhadj – Boudebouz, Ziani – Matmour
Egyesült Államok: Howard – Cherundolo, DeMerit, Onyewu, Bocanegra – Donovan, Bradley, Edu, Dempsey – Altidore, Buddle

Az állás: 1. Szlovénia 4 pont (3-2), 2. Egyesült Államok 2 (3-3), 3. Anglia 2 (1-1), 4. Algéria 1 (0-1)

D csoport

20:30, Ausztrália-Szerbia
Nelspruit, Mbombela stadion. Vezeti: Larrionda (uruguayi)
Várható kezdőcsapatok
Ausztrália: Schwarzer – Neill, Beauchamp, Chipperfield, Wilkshire – Bresciano, Culina, Holman, Emerton – Valeri, Cahill
Szerbia: Sztojkovics – Ivanovics, Vidics, Lukovics, Kolarov – Kraszics, Sztankovics, Kuzmanovics, Jovanovics – Zsigics, Lazovics

20:30, Ghána-Németország
Johannesburg, Soccer City stadion. Vezeti: Simon (brazil)
Várható kezdőcsapatok
Ghána: Kingson – Pantsil, Mensah, Addy, Sarpei – Annan, K. Asamoah, Ayew, Boateng – Gyan, Tagoe
Németország: Neuer – Lahm, Friedrich, Mertesacker, Jansen – Khedira, Schweinsteiger – Müller, Özil, Podolski – Cacau

Az állás: 1. Ghána 4 pont (2-1), 2. Németország 3 (4-1), 3. Szerbia 3 (1-1), 4. Ausztrália 1 (1-5)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik