Élet-Stílus

Tartósan kitiltanánk a GMO-t

Az Európai Unió jogszabály-módosításának lehetőségét vetette fel tíz tagország annak érdekében, hogy nemzeti döntés alapján tartósan tilthassa vagy korlátozhassa a génkezelt növények (GMO) köztermesztését.

A felvetést – amelyhez Ausztria, Bulgária, Ciprus, Görögország, Írország, Lettország, Litvánia, Málta és Szlovénia mellett Magyarország is csatlakozott – várhatóan az uniós környezetvédelmi miniszterek is megvitatják csütörtöki luxembourgi találkozójukon. A kezdeményezők arra hivatkoznak, hogy a jelenlegi eljárás túlságosan bonyolult, a szabályozás, amely csak nemzeti védzáradékok révén, a tagországok többségének támogatásával teszi lehetővé a termesztés korlátozását, nem kielégítő. Rámutatnak arra is, hogy „sok tagországban a lakosság széles rétegeinek” negatív hozzáállása tapasztalható a génmódosított fajtákat illetően.

A kezdeményezők szerint az érvényes jogszabályok viszonylag kicsiny módosításával be lehetne vezetni azt a jogot, hogy egyes tagállamok nemzeti illetékességben korlátozzák az unióban egyébként engedélyezett génkezelt növények termesztését. Az uniós tagországok eszmecseréin rendre éles vitákat vált ki a – kártevőkkel szemben ellenállóbb és bővebb hozamú, de a környezetre esetleg káros hatásokat is gyakorló – génmódosított növények tilalmának kérdése. A védzáradékot alkalmazó tagállamok nemzeti tilalmi döntéseit mindazonáltal az eddigi szavazások tanúsága szerint a többi tagország nagyobbik része támogathatónak tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik