Élet-Stílus

Padlón a világbajnok olaszok

Egy év leforgása alatt a világbajnok olasz válogatott másodszor szenvedett sima 3-0-s vereséget. A hollandok elleni 0-3-at követően mentegetőző Donadoni után ezúttal Marcello Lippi magyarázkodhatott. Az olaszok idő előtt búcsúztak a Konföderációs Kupától.

A tornát nem túl jó passzban kezdő – az Egyesült Államok elleni emberelőnyös 3-1 távolról sem volt sima – majd az egyiptomiakkal szemben csapnivalóan folytató világbajnoknak gyakorlatilag momentuma sem volt a brazilok ellen. S ami a legfontosabb: épp az a csapatrésze mondott csütörtököt, amely korábban olasz erősségnek számított.

A kékmezesek védelme átjáróháznak tűnt, de a gyatra játékból kivették részüket a védőnégyes előtt játszó „szűrők”, azaz a védekező középpályások is.

A 2006-os kedvenceihez ragaszkodó Lippt már korábban is támadták a kilátástalan játék miatt, a vasárnapi égés után az olasz újságírók tovább köszörülték nyelvüket a szokásától eltérően a kritikát nehezen fogadó, feszült szövetségi kapitányon.

Cannavaro felett is eljárt az idő (MTI/EPA)

Cannavaro felett is eljárt az idő (MTI/EPA)

„Sajnálatos a kiesésünk, de ez nem amiatt történt, mert a brazilok jelenleg előrébb járnak mint mi” – mormolta a szemüveges szakember a találkozót követő sajtótájékoztatón. „Brazília mindig komoly játékerőt képvisel, ám a kudarc elsősorban arra vezethető vissza, hogy a játékosok képtelenek voltak megfelelően képviselni Olaszországot. Ugyanakkor tudnak ennél jobban futballozni.”

Hol vannak a fiatalok?

A sajtó képviselőinek többsége elsősorban a fiatalokat hiányolta a csapatból – s bár Balotelliék jelenleg az U 21-es Európa-bajnokságon vitézkednek – Lippi ellen szól, hogy korábban sem próbált helyet találni a Serie A feltörekvő tehetségeinek; a Totti hiányában a kreativitást nélkülöző középpályán pedig nem vette figyelembe a nehezen kezelhető, de vitathatatlanul fifikás genovai Cassanót.

„Fiatal játékosokat említenek. Milyen fiatal játékosokat? Maguk ilyen találkozókon juttatnák őket szóhoz először? A fiatalok beépítése hosszabb folyamat. Nem lehet csak úgy hét-nyolc újoncot bedobni a mélyvízbe, legtöbbjük még a bajnokságban sem nyújt kiegyensúlyozott teljesítményt – a válogatott találkozók ráadásul más szintet képviselnek. Rossi például mindhárom meccsen lehetőséget kapott, így nem tudom, miről beszélnek. Van egy tervem, amelyen nem óhajtok változtatni” – fejezte be a kapitány, aki a további kérdéseket elengedve a füle mellett, elviharzott a konferenciáról.

Padlón az öregek: Buffon, és zambrotta asszisztál Dossena öngóljánál (MTI/EPA)

Padlón az öregek: Buffon, és Zambrotta asszisztál Dossena öngóljánál (MTI/EPA)

Az olasz újságok nem zárták le az ügyet. A Gazzetta dello Sport például „Olaszország a padlóra került” című írásában egyértelműen a generációváltás mellett tette le a voksát, hangsúlyozva, hogy „az arcpirító KO időben jött, de lehet tanulni belőle. A mutatott játék elsősorban arra utal, hogy fel kell gyorsítani a csapat frissítését. A válogatott jelenleg nem tud többet, a keret tagjainak többsége az összes gyengeségét bemutatta Dél-Afrikában.”. A Tuttosport elemzője szerint „a Konföderációs-kupán választ kaptunk arra, hol tart a csapat a világbajnoki felkészülésben: rendkívül sok a tennivaló. Ha Lippi nem is akar forradalmat, az újjáépítésre szükség lesz.”

Brazil derű

Carlos Dungának lényegesen egyszerűbb volt a dolga. A kupa-címvédő brazilok mestere elégedett lehetett a látottakkal – a selecao javuló tendenciát mutatott a tornán, hisz az egyiptomiak elleni kínkeserves 4-3 után legényei mindkét riválisukkal könnyedén elbántak.

„Az olaszok az elején megleptek minket, hisz tőlük szokatlan módon labdatartásra rendezkedtek be. A meccs előtt figyelmeztettem játékosaimat, hogy minden percben maximálisan koncentráljanak – s ezt betartották. A találkozó végére minden szempontból jobbak voltunk ellenfelünknél, de ez kötelező, ha a világbajnok a rivális. Kiválóan felkészültünk erre a mérkőzésre – foglalta össze a történéseket az 1994-es világbajnok.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik