Élet-Stílus

Ecclestone a szakadás ellen

Bernie Ecclestone, a Forma-1 irányítója minden lehetséges eszközzel meg akarja akadályozni egy rivális bajnokság beindítását. Az istállók tovább szervezkednek.

“Harmincöt évet és még többet áldoztam az életemből a Forma-1-re. Felbomlott a házasságom miatta, ezért átkozottul nem hagyom, hogy minden összeomoljon egy semmiség miatt. Ha elemezzük a problémákat, kiderül, hogy nincs köztük olyan, amelyet ne lehetne könnyedén megoldani” – nyilatkozott a The Times című lapnak a 78 éves brit üzletember.

Az F1 jogtulajdonosa hozzátette, amennyiben a Forma-1-es csapatok többségét tömörítő szervezet (FOTA) valóban elkezd előkészíteni egy rivális sorozatot, perek özöne kezdődhet.

“Mindenki beperelne mindenkit, és végül nem lenne másik bajnokság. Nem lenne semmi, az lenne a vége, egy totális katasztrófa” – fogalmazott Ecclestone.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a FOTA vezetői hónapok óta próbálnak egyezségre jutni a 2010-re tervezett költségvetési plafon bevezetésével kapcsolatban, amelynek lényege: nagyobb fejlesztési és technikai szabadságot kapnának azok az F1-es istállók, amelyek vállalnák, hogy nem költenek többet, mint a nemzetközi szövetség által meghatározott évi 45 millió euró.

A FOTA csütörtök este bejelentette, hogy nem fogadja el az FIA feltételeit a jövő évi szabálymódosításokkal kapcsolatban, és párhuzamos bajnokság megszervezését tervezi. Az FIA erre pénteken azt közölte, hogy beperli a McLaren-Mercedest, a BMW-Saubert, a Renault-t, a Toyotát, a Brawn GP-t, a Ferrarit, a Red Bullt és a Toro Rossót, valamint az ezeket tömörítő FOTA-t, mert szerinte az istállók, valamint a szervezet számos jogszabályt sértenének ezzel a lépéssel.

Max Mosley, az FIA elnöke aztán vasárnap már úgy nyilatkozott, hogy per helyett inkább tárgyalnak, és közel a megegyezés. A FOTA képviselői ugyanakkor ezt cáfolták, és azt mondták: még ezen a héten elkezdik a tervezett rivális sorozat előkészítését.

“A következő hetekben kész leszünk. Már néhány hete készülnek a tervek” – mondta az Autosport.com internetes szaklapnak a Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik