Élet-Stílus

A Depeche Mode meglátogatja a Ludwig Múzeumot

A Depeche Mode tagjai keddi budapesti koncertjük előtt megtekintik fotósuk és tervezőjük, a holland Anton Corbijn kiállítását a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú).

Bár a zenekar soha nem vállal ilyen jellegű szereplést turnéi során, most mégis kivételt tesznek, tekintettel az Anton Corbijnnel húsz éve tartó barátságra és együttműködésre – tájékoztatta Piringer Patricia, a Lumú sajtóreferense hétfőn az MTI-t.

A Lumúban Anton Corbijn fog beszélni a kiállítás Depeche Mode-termében a zenekarnak, vagyis Andy Fletchernek, David Gahan-nek és Martin Gore-nak. A Depeche Mode kedden este a Puskás Ferenc stadionban ad koncertet.

A XX. század portréfotózásának egyik megújítója, a kulturális ikonokat fekete-fehérben és kékben ábrázoló holland művész, Anton Corbijn képeiből április 29-én nyílt Munka címmel retrospektív kiállítás a Lumúban. A Ludwig Múzeum Corbijn-kiállításán külön termet kaptak a Depeche Mode-dal készített munkái.

“Korábban nem volt ilyen tematikus rész a kiállításaimon, most azért csináltuk meg, mert tudom, hogy Magyarországon nagyon népszerű a csapat. Először 1981-ben fotóztam a Depeche Mode-ot egy magazin számára, vallási környezetben ábrázolva őket. Zenéjük beindítja az ember képzelőerejét, ami mindig megkönnyítette velük a munkát” – mondta Anton Corbijn még áprilisban Budapesten, a kiállítás megnyitója előtt.

Anton Corbijn az 1980-as évek óta dolgozik együtt a Depeche Mode-dal; 1986-ban az A Question of Time volt az első klip, amelyet az együttesnek rendezett, azóta már a huszadik felé közeledik. Emellett 1989 óta ő tervezi valamennyi DM-lemez borítóját, így volt ez a legfrissebb album, a nemrég megjelent Sound of the Universe esetében is.

“Ma már teljesen más velük dolgozni, mint a kezdetekkor. Akkor még inkább az ösztöneikre hallgattak, ma vérbeli profik, pontosan tudják, mit szeretnének. Akkor minden napjukat együtt élték, ma jószerivel csak a lemezkészítés, meg a turnék idején találkoznak, egyikük Amerika nyugati partján lakik, másik a keletin, a harmadik Európában. A dolog üzletiesebbé vált, de hát ez mindenütt így van” – mondta az MTI-nek áprilisban adott interjúban.

A Lumúban múlt pénteken hirdették ki az Anton Corbijn videoklip pályázat győzteseit; ezen a Depeche Mode Enjoy The Silence című dalára egy új klip elkészítése volt a feladat (a klasszikus klip Corbijn egyik legismertebb munkája).

Anton Corbijn 1955-ben született Hollandiában Strijen szigetén: későbbi vonzódása a zene világához a hely kulturális zártságával is magyarázható. Korán fotózni kezdett, az 1970-es években már dolgozott különböző lapoknak, aztán 1979-ben a Joy Division zenéjének hatására Londonba költözött és fotókat készített az együttesről.

Az ezt követő három évtized ma már kultúrtörténelem: világhírű pop- és rocksztárokról (Iggy Pop, Björk, Lou Reed, Tom Waits, Leonard Cohen), filmesekről (Robert De Niro, Sean Penn, Nicolas Cage, Steven Spielberg), írókról (William Burroughs), tudósokról (Stephen Hawking), modellekről (Naomi Campbell), sportolókról (Lance Armstrong, Michael Schumacher) készített különleges hangulatú portrékat, egyedi ábrázolásvilága az egyik legkeresettebb fotóssá tette.

Portréfotók mellett számtalan lemezborító fűződik a nevéhez (állandó közreműködője a Depeche Mode és a U2 albumainak, de dolgozott többek között Nick Cave-vel, Morrissey-vel, az R.E.M.-mel és a Metallicával is), csinált videóklipeket (Depeche Mode, Echo and the Bunnymen, Front 242, Herbert Grönemeyer, Metallica, Coldplay) és 2007-ben leforgatta első játékfilmjét, az Ian Curtis életéről szóló Controlt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik