Élet-Stílus

Visszaszámlálás indult a delfineknek

Az erős környezetszennyezés miatt rohamosan pusztul a Mekong folyó 64-76 egyed közé becsült delfinállománya. Fajtársaiktól elzárva élnek, kevés esélyük van a fennmaradásra. A szennyezés 60 millió ember megélhetését veszélyezteti.

A Mekong-folyó Kambodzsa és Laosz közötti mintegy 190 kilométeres szakaszán élő kúposfejűdelfin-populációban 2003 óta 88 egyed pusztult el. Ennek 60 százaléka két hétnél fiatalabb borjú volt, a legfrissebb becslések szerint a jelenlegi állomány mindössze 64-76 egyed között mozog. A kúposfejű delfinre, amelyet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listája 2004 óta a kihaló félben lévő fajok közé sorolja, a kambodzsaiak és laosziak szent állatként tekintenek. A helyi közösségeknek pedig a delfinnéző túrák fontos bevételi forrást jelentenek – közölte a WWF Magyarország.

Halott delfingyerek (forrás: WWF/Canon)

Halott delfingyerek (forrás: WWF/Canon)

A természet- és környezetvédő világszervezet szakemberei szerint az elpusztult egyedek boncolási eredménye arra utal, hogy egy bakteriális fertőzés okozta a delfinborjak halálát. A fertőzés azonban nem lenne halálos, ha delfinek immunrendszerét nem gyengítette volna le a vízben található szennyeződés: a kutatók rovar- és növényirtó származékokat és egyéb szennyező anyagokat azonosítottak a delfinborjakban. Néhány delfintetemben magas arányban találtak – valószínűleg aranybányászatból származó – higanyt is, amely közvetlen hatással van az állatok immunrendszerére, és még fogékonyabbá teszi őket a fertőzésekre.

Ilyenek, ha hagyjuk őket élni (forrás: WWF/Canon - Richard Vincent)

Ilyenek, ha hagyjuk őket élni (forrás: WWF/Canon – Richard Vincent)

A szennyező anyagok veszélyt jelentenek a folyó mentén élő emberekre is, akik ugyanebből a folyóból szerzik táplálékukat és ivóvizüket: a Mekongtól több mint 60 millió ember megélhetése függ, az itt élők állati fehérjeszükségletük 80 százalékát nyerik a folyóból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik