Élet-Stílus

A sportolók krémje 789 millió dollárt keresett

Az amerikaiak klasszis golfozója, Tiger Woods kereste a legtöbb pénzt a sportolók között az előző gazdasági évben - derült ki a Forbes magazin összeállításából. Az első húsz összesen 789 millió dollárt kasszírozott a válság kellős közepén.

A 2008 júniusától 2009 júniusáig Tiger Woods nem kevesebb mint 110 millió dollárt (23 milliárd forintot) kasszírozott, és ezzel vezeti a sportolók fizetési ranglistáját. A klasszis golfozó nyolc hónapig sérülése miatt nem versenyezhetett, így mindössze hatmilliót ütögetett össze, a támogatóinak köszönhetően azonban a Forbes vonatkozó ranglistájának élén maradt.

Napjainkban tort ül a világgazdasági válság, ennek ellenére Woods bevétele csak kis mértékben csökkent a tavalyihoz képest. A golfozót a pénzügyi krízis csak annyiban érintette, hogy General Motors kifarolt a támogatói sorából, viszont az AT&T telekommunikációs vállalat azonnal átvette a helyét.

Tiger Woodsnak van mire támaszkodnia (MTI/EPA)

Tiger Woodsnak van mire támaszkodnia (MTI/EPA)

Woods 13 éves profi pályafutása alatt 900 millió dollár körüli összeget keresett, így jövőre – a sportolók közül elsőként – minden bizonnyal átlépi az egymilliárd dolláros álomhatárt.

A vonatkozó rangsor második helyén holtversenyben a Los Angeles Lakersszel idén bajnoki címet szerzett Kobe Bryant, a kosárlabdázástól már visszavonult Michael Jordan és a Forma-1 2007-es világbajnoka, Kimi Räikkönenn áll, 45-45 millió dollárral.

A négyszeres NBA-aranygyűrűs és olimpiai bajnok Bryant, akinek 24-es meze az Egyesült Államokban, Kínában és Európában is a legkelendőbb terméknek számít, 21 milliót kap a Lakerstől, a többit személyes szponzoraitól „kalapolja” össze.

Michael Jordan ugyan már nem villog a palánkok között (de nem szakadt el a sportágtól, a Charlotte Bobcats tulajdonosainak egyike), ennek ellenére továbbra is az Egyesült Államok legnépszerűbb sportemberének számít, a nevével ellátott Nike-termékek forgalma megközelíti az egymilliárd dollárt, nem véletlenül tartják MJ-t világszerte marketingjelenségnek.

Ami pedig Kimi Räikkönent illeti: bár a finn versenyző leszerepelt a tavalyi vb-n, és az idén sem remekel a Ferrarival együtt, továbbra is a száguldó cirkusz legjobban fizetett pilótája.

A legjobban kereső futballista, az Adiadas, a Giorgio Armani és a Motorola által szponzorált David Beckham az ötödik helyen áll 42 millióval. A teniszezőket Roger Federer (33 millió dollár) képviseli az első 20 között.

A top 20 sportoló összesen 789 millió dollárt szedett össze pénzdíjakból, fizetésből és szponzori juttatásokból (ebből ugyanakkor lejön az adó és a különböző ügynöki díjak), ami a tavalyi évhez képest csak egyszázalékos visszaesését jelent.

Kereseti lista:
1. Tiger Woods (golfozó) 110 millió
2. Kobe Bryant (kosaras) 45
2. Michael Jordan (ex-kosaras) 45
2. Kimi Räikkönenn (Forma-1-es pilóta) 45
5. David Beckham (futballista) 42
6. LeBron James (kosaras) 40
6. Phil Mickelson (golfozó) 40
6. Manny Pacquiao (bokszoló) 40
9. Valentino Rossi (motoros) 35
10. Dale Earnhardt Jr. (autóversenyző) 34
11. Roger Federer (teniszező) 33
11. Shaquille O’Neal (kosaras) 33
13. Oscar De La Hoya (ex-bokszoló) 32
13. Lewis Hamilton (Forma-1-es pilóta) 32
13. Alex Rodriguez (baseball-játékos) 32
16. Vijay Singh (golfozó) 31
17. Kevin Garnett (kosaras) 30
17. Jeff Gordon (autóversenyző) 30
17. Derek Jeter (baseball-játékos) 30
17. Ronaldinho (futballista) 30

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik