Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Tarja vagy Cseh Tamás

Hétvégén dübörög a Fishing on Orfű-fesztivál, most ünnepeljük a zenét, pénteken lesz a fürdők, szombaton a múzeumok éjszakája. Jön Tarja és Liane Carroll, valamint több helyen is megfordul a The Titty Twitters Orchestra.

Már megszoktuk, hogy ha nyári hétvége van, akkor valahol biztos van egy fesztivál. Sőt több. Most például a Lovasi-Rátgéber páros által másodszor összegründolt Fishing on Orfű, és az érdi Első Fesztivál került be a naptárakba. Ezenkívül az egy hétvégére eső ünnepek számának versenyében minden valószínűség szerint a mostani nyer: most lesz a Múzeumok Éjszakája, a Fürdők Éjszakája, a Fields Of Joy szülinapja és a Zene Ünnepe is. Ez azt jelenti, hogy mindenütt programokba botlunk, épp hogy csak ki kell mozdulnunk otthonról.
Ha mégsem mozdulunk, akkor, mondjuk vasárnap a Duna Tv-t kapcsoljuk be, ott az egész nap Cseh Tamásról szól. Persze fel is lehet venni…

Az alapkérdés: menjek vagy maradajak?

menjek…

péntek, június 19.

Leginkább Orfűre lenne érdemes leruccanni e hétvégén, a nyár talán legerősebb fesztiválprogramját hozták ott össze Lovasiék. (Úgy persze könnyű, hogy a fesztivál szervezője egyben több zenekar frontembere és több zenekar kiadója…)

Lovasi András

Lovasi András

Pénteken például a Fishing on Orfűn fellép a Pál Utcai Fiúk, a Kaukázus, a Bëlga, a Kispál és a Borz és a Ludditák, valamint a psychobilly legenda, a francia Washington Dead Cats.
bővebben>>

Na, nehogy már csak a múzeumoknak legyen éjszakája – gondolták a strandosok, úgyhogy szerveztek egyet maguknak is. És ráadásul meg is előzték a múzeumokat egy nappal. A Dagályon a 60-as évek világát idéző rock’n’roll hangulatban zajlanak majd az események, az idén 90 éves Palatinuson pedig riói karneváli pezsgésben lesz részük a fürdővendégeknek. Az egymástól csupán pár száz méterre fekvő helyszínek között – a közös belépővel – akár ingázhatunk is.
bővebben>>

A Budapest Jazz Clubban az angol zongorista-énekesnő, Liane Carroll lép fel. A jazz és a soul határmezsgyéjén mozgó szenvedélyes zenéje több díjat is besöpört, például a Billy No Mates című albuma a BBC Jazz Awards díját nyerte el.

Liane Carroll

Liane Carroll

Az A38 Hajó tetőterasza egy utazást ígér a bangkoki kaszinó legmélyebb és legvadabb bugyraiba a legkiválóbb pörgő muzsikák szárnyán techno, minimal és house ütemekkel. A Casino Bangkok című rendezvényt Wegha (Turbopauza), Sinko, Subotage, Dr. Zoidberg, Ioda & Tempo vezénylik le a nagyérdeműnek. A Zöld Pardonban pedig a Turbó zúz.

szombat, június 20.

E hét végén van a Zene Európai Ünnepe és a Múzeumok Éjszakája is. Mindkét megmozdulás Franciaországból indult, mindkettőt évek óta átvettük és szeretjük. Az előző ingyenkoncerteket kínál a legkülönbözőbb műfajokban. Szombaton például a Sebő Együttes játszik a Virág Benedek Ház udvarán, a Vodku zenekar a Bajor Gizi Színészmúzeumban, az Odett és a Go Girlz! a Gödörben, az olasz The Titty Twitters Orchestra a székásfehérvári Zichy-ligetben. De érdemes átböngészni a programot részletesebben is!

The Titty Twitters Orchestra

The Titty Twitters Orchestra

Bár a Szentiván-éjhez kapcsolódik a Múzeumok éjszakája, idén néhány nappal meg kellett, hogy előzze azt. Szerdán ugyanis kevesebbek tudnának átmúzeumozni egy egész éjszakát, mint szombaton. A lényeg, hogy egy karszalaggal minden múzeumba ingyen mehetünk, s még a BKV-ra sem kell költenünk. A múzeumok ráadásul mindenütt speciális programokkal készülnek, ne hagyjuk ki a lehetőséget.
bővebben>>

Na, jó, a finn-metál rajongói felmentést kapnak a múzeumlátogatás alól, ők ugyanis a Petőfi Csarnokba hivatalosak, ahol Tarja koncertezik. A finnugor nyelvhasonlóság ellenére itt ne valami gasztroestre gondoljunk, Tarja Turunen ugyanis „a finn rocktörténet legfényesebb csillaga”, korábban a Nightwish énekesnője, akit a finn kormányfő „Finnország hangjának” nevezett. Amíg utazunk a Városliget felé, ajánlott programként gondolkozzunk el azon, hogy Bajnai Gordon vajon kit nevezne „Magyarország hangjának”.

Tarja

Tarja

A partiarcoknak a Bladerunnaz csapata szervezett egy születésnapi összejövetelt a Mokka Cukába. 10 éve volt ugyanis az első szabadtéri drum and bass-parti, a Fields Of Joy. A fellépők között lesz a jelenleg legjobbnak és legtechnikásabbnak tartott drum and bass DJ, Andy C, aki három lemezjátszón mutatja be, hogy nem alaptalanul voksolnak rá a legtöbben. A múltidézésben jelentős szerepet vállal az első Fields of Joyon is zenélő Fierce, és DJ Lee is.

Orfűn többek közt a Heaven Street Seven, a Quimby és a Kiscsillag játszik, a Zöld Pardonban a Géniusz, Érden az Első Fesztiválon pedig például a Ghymes, a Korál és a Suhancos.

vasárnap, június 21.

A zene ünnepének vasárnapi megmozdulásai közül kiemelendő az ötödik Víg Végnapjaink Fesztivál a Gödörben. Itt Dévényi Ádám, Bródy János, a Kistehén TáncZenekar-Dinamikusok, és az ef Zámbó Happy Dead Band űzi el a rosszkedvet.

Dévényi Ádám

Dévényi Ádám

A Petőfi Csarnok környékén pedig összeáll az ország legnagyobb együttese, hogy New York, Detroit, Chicago, Győr, és a 6346 gitárossal rekordot tartó Wroclaw után Budapesten is felcsendüljön Jimi Hendrix örökzöldje, a Hey Joe. Na és persze Hendrix munkásságát idézik előtte és utána különböző formációk a Póka Egon Experience-től az Üllői Úti Fuck-ig. Nem érdemes kihagyni az olasz The Titty Twitters Orchestra őrült produkcióját sem a Városligetben.

Quimby

Quimby

Az érdi sportpályán a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), a Quimby, és 30Y koncertezik, a Zöld Pardonban az Irie Maffia, a Tűzraktérben a Native Fusion, és a Szilágyi Kata Kísérleti Tánczenekar.

… moziba

Nász-ajánlat

Itt a nyár, ne várjunk az élet értelmét boncolgató drámákat, frissüljünk fel inkább tisztességesen elkészített romantikus vígjátékokkal. Itt van például Anne Fletcher filmje a mindig bájos Sandra Bullockkal. Az általa alakított sikeres és rettegett Margaret-nek egyszer csak azzal kell szembenéznie, hogy a bevándorlási hivatal ki akarja toloncolni Kanadába.

Menjek vagy maradjak – Tarja vagy Cseh Tamás 7

Ekkor hirtelen ötlettől vezérelve azzal rukkol elő, hogy épp házasodni készül, így semmiképp nem küldhetik vissza hazájába. Jegyese gyanútlan asszisztense, Andrew, akit éveken át gyötört és ugráltatott a munkahelyén. Szerencséjére Andrew beleegyezik, hogy részt vegyen a különös játékban, de csak bizonyos feltételek mellett. A szedett-vedett páros Alaszka felé veszi az irányt … Persze van a történetben csavar, de az is természetes, hogy nem épp kiszámíthatatlan.

… családi programra

Gyereksziget

Minden júniusi hétvégén ötletes, kreatív, kulturális, fejlesztő programokkal várják a „szigetelni” vágyó családokat a Hajógyári-szigeten.

Menjek vagy maradjak – Tarja vagy Cseh Tamás 7

A programok közül néhányat említve: Gryllus Vilmos, Szalóki Ági, Kaláka, számos színházi előadás, bébijátszóház, ugrálóvárak, állatsimogató, Infracsata, Bohóctanya, Ability Park, Pszichofészek, Ki, mit tud?…és annyi program, hogy felsorolni nem lehet, de menjen, aki hallja, és próbáljon ki minél több játékot! Mindezt tök ingyen.

maradjak…

… tévézni

péntek, június 19.
Duna Tv, 23:50

Kitty-szalon – Egy náci bordélyház és történetei

Egy különleges dokumentumfilmet ajánlunk ezúttal péntek estére. Berlin 1939. „Titkos birodalmi ügy” fejléccel táviratot kapnak a berlini rendőrségek vezetői: olyan asszonyok és lányok kerestetnek, akik intelligensek, több nyelven beszélnek, nemzetiszocialista elkötelezettségűek és attraktívak. Az ifjú hölgyek, mint kiemelt prostituáltak és kémek szolgálják majd a hitleri birodalmat. Az intézmény a Kurfuerstendammtól nem messze működött, senki sem tudott létezéséről, az utókorra alig néhány hivatalos irat maradt. Claus Räfle rendező a titkos náci bordély hihetetlenül izgalmas történetét tárja fel.

Menjek vagy maradjak – Tarja vagy Cseh Tamás 7

szombat, június 20.
m2, 22:20

Mária szerelmei

Andrei Konchalovsky filmjének főhőse, Ivan Bibic katonaként sok szörnyűséget látott a második világháborúban, és azon kevés szerencsés közé tartozik, aki túlélte a világégést. Amikor hazatér a pennsylvaniai kis bányászvárosba, hogy feleségül vegye menyasszonyát, Mariát, úgy érzi, végre egyenesbe hozhatja életét. Ám hiába várta vissza szerelme, kettejük kapcsolatát beárnyékolja a múlt. Megpróbálnak új életet kezdeni együtt, de a fiú, Maria minden igyekezete ellenére sem tudja teljesen túltenni magát a történteken. Annyira kívánja és tiszteli Máriát, hogy az ágyban rendre csütörtököt mond. Ivan szerepében John Savage, Maria szerepében Nastassja Kinski.

Menjek vagy maradjak – Tarja vagy Cseh Tamás 7

vasárnap, június 21.
Duna Tv, egész nap

Zene Ünnepe – Cseh Tamás-nap

A Zene Nemzetközi Ünnepét a Duna Televízió Cseh Tamás-nappal köszönti. Egész nap vele lehetünk, hallgathatjuk dalait, nézhetjük a róla szóló portréfilmeket. Délelőtt a Cimborában régi, gyermekeknek szóló felvételeket láthatunk, majd egy koncertet, melyet a székelyek szent helyén, a Madarasi Hargitán adott 1996-ban. Délután két kuriózumot is vetítenek: András Ferenc 1986-os irodalmi tévéfilmjét, melyben Cserhalmi György mond el és Cseh Tamás énekel többek között Balassi-, Kisfaludy-, Csokonai- és Vörösmarty-verseket, valamint Fehér György 1980-ban készült filmjét, melyben az énekes legismertebb dalait adja elő, Halász Mihály kamerája előtt. Szintén délután látható az a portréfilm, melyben Cseh Tamás „szerelmes helyszínére”, Bakonybélre viszi el a nézőt. 2002-ben a zeneszerző-énekes nagy „vállalkozásba” fogott: a Bárka Színház színpadán előadta „összes dalait időrendben”.

Menjek vagy maradjak – Tarja vagy Cseh Tamás 7

A tizenkét részes sorozatból ezen a napon este kettő koncertfelvételét láthatják: 1978: Fehér babák, 1984: Jóslat a metrón. Vasárnap este Fonyó Gergely 85 perces portréja is a képernyőre kerül: a film személyes hangvételű, lírai portré az énekesről, aki felkeresi életének, pályafutásának legfontosabb helyszíneit. A játékfilmes elemekből építkező filmben felbukkannak azok a barátok, szerelmek, akik nélkül nem teljes a történet. A legendás Baksa Soós János, Bereményi Géza és a család mesél a zenészről és az emberről. A napot Szász János 1988-ban, a Balázs Béla Stúdióban készült alkotása zárja, melyben Cseh Tamás dalai sajátos hangulatú, kerek filmmé összeálló klipfüzérben jelennek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik