Élet-Stílus

Kettéválik a Forma-1, perel a FIA

A Forma-1-es csapatokat tömörítő szervezet (FOTA) nem fogadja el a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) feltételeit a jövő évi szabálymódosításokkal kapcsolatban, és párhuzamos bajnokság, egy rivális sorozat megszervezését tervezi. A FIA szerint ezzel számos jogszabályt sértene, ezért bepereli a FOTA-t.

„Egyértelművé vált, hogy a csapatok nem tehetnek további kompromisszumokat a sportág alapvető értékeit illetően, nem hajlandóak módosítani a 2010-es bajnokságra való jelentkezés feltételeit” – közölte csütörtökön a FOTA Silverstone-ban.

„A csapatoknak nincs más alternatívájuk, mint elkezdeni egy olyan új bajnokság előkészítését, amely a résztvevők és partnereik értékeit tükrözi” – áll továbbá a közleményben.

A FOTA tervei szerint az új bajnokság irányítása átlátható lesz, újabb résztvevőket kíván vonzani, és jobban odafigyel majd a szurkolók kívánságaira, beleértve az alacsonyabb jegyárakat.

A FIA és a FOTA vezetői hónapok óta próbálnak egyezségre jutni a 2010-re tervezett költségvetési plafon bevezetésével kapcsolatban, amelynek lényege: nagyobb fejlesztési és technikai szabadságot kapnának azok az F1-es istállók, amelyek vállalnák, hogy nem költenek többet, mint a Nemzetközi Automobil Szövetség által meghatározott évi 45 millió euró.

A FOTA-t alkotó alakulatok – McLaren, BMW Sauber, Renault, Toyota, Brawn GP, Ferrari, Red Bull és Toro Rosso – azzal a feltétellel jelentkeztek a 2010-es bajnokságra, hogy megoldják a FIA-val a költségvetési vitát, és rendezik Bernie Ecclestone cégével a közvetítési jogokat.

A Williams, a Force India és három új csapat (USF1, Campos és Manor) feltételek nélkül elfogadta az új szabályokat.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, beperli a Forma-1-es csapatokat tömörítő szervezetet (FOTA), amiért rivális sorozat beindítását tervezi. A FIA pénteki közleménye szerint a csapatok – legfőképp a Ferrari istálló -, valamint a FOTA is számos jogszabályt sértene meg ezzel a lépéssel.

A nemzetközi szövetség egyébként szombaton hozta volna nyilvánosságra a jövő évi nevezési listát, csakhogy ezt most kénytelen elhalasztani – megvárja az ügy végkimenetelét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik