Élet-Stílus

Óvakodjunk az e-betörőktől!

Manapság már nem attól kell félnünk, hogy a kiürítetlen postaláda felfedi a betörő előtt, hogy éppen nyaralunk, hanem attól, nehogy lebuktasson minket egy-egy meggondolatlan üzenet a közösségi portálokon.

A „Hogyan védjük meg otthonunkat, mialatt nyaralunk?” kérdésre újabban már nem elég a riasztóberendezés, komoly biztonsági zár vagy mozgásérzékelő lámpa felszerelésével, valamint a postaláda gyakori kiüríttetésével válaszolni, hiszen a XXI. századi betörő már az interneten figyeli ki a következő áldozata címét. Elég egy virtuális üzenő falra kiírt, közönségesnek vélt mondat (pl. „Párizsban leszek 1 hétig”), és könnyen kifosztott lakás várhat ránk a nyaralásból hazaérkezve.

Baljós Twitter és Facebook?

Talán nem gondolnánk, de jelentős biztonsági kockázatokat rejthet magában az „Éppen nyaralok!” üzenet. Legalábbis erről tanúskodik számos betörés, többek között a napokban az Egyesült Államokban történt eset is. Egy házaspár Twitteren (közösségi mikroblog portál, a felhasználók 140 karakter hosszúságú rövid bejegyzéseket vagy egymásnak szánt üzeneteket írhatnak a honlapján) osztotta meg a világgal a nyaralásuk részleteit, olyan aprólékos információkat is elárulva, mint például „Még 10 óra vezetés van hátra Kansas City-ig.” Ám mire hazaértek, egy kifosztott lakás fogadta őket.

Tehát alaposan gondoljuk meg, hogy megéri-e „villogni” a világhálón azzal, hogy éppen mikor, hova utazunk, és mennyi ideig leszünk távol. Számos közösségi portál (Facebook, MySpace, iWiW, stb.) felhasználója ugyanis gyanútlanul még a lakcímet és a telefonos elérhetőségeit is megosztja a netezőkkel. Nem is beszélve a profiloldalakra feltöltött „A lakásom”, „A szobám”, „A kocsim”, stb. névre keresztelt fotókról, amelyek nem csekély segítséget nyújtanak a lakás értékeinek a felbecslésében a betörőnek, aki néhány kattintással még ajánlott útvonalat is kaphat a kiszemelt címhez.

Csak a lényeget

Legtöbben nem szeretik rámondani az üzenetrögzítőre, hogy éppen nyaralnak egy hétig (elég mindössze az, hogy „nem vagyok otthon”), vagy már attól is ódzkodnak, hogy kiürítetlenül hagyják a postaládát. Közben pedig közösségi portálok felhasználóiként vagy bloggerként nem is gondolnak abba bele, hogy a nyaralás alatt a több ezer kilométerről feltöltött tengerparti vagy városlátogatásos fotók, illetve a beállított automata e-mail üzenetek („Egy hétig külföldön leszek”, stb.) milyen következményekkel járhatnak.

A közösségi portálokon ugyanis gyanútlanul olyan ismerősökkel oszthatjuk meg személyes adatainkat (pl. lakcím, saját fotók, nyaralás miatti távollét), akiket évek vagy évtizedek óta nem is láttunk. Elég egy kattintás a címre, és már a Google Maps javasolt útvonalai közül válogathat az e-betörő. Legyünk tehát elővigyázatosak, és gondoljuk meg kétszer is, hogy mit is teszünk közzé, hiszen nem tudhatjuk, ki olvassa el.

Ám ne csak a közösségi portálokra kitett üzeneteinkre ügyeljünk, hanem a beállított automata válasz e-mailekre is, azaz ne osszuk meg mindenkivel, hogy „Elutaztam”. Helyesebb csupán annyit közölni, hogy „Nem tartózkodom az irodában”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik