Élet-Stílus

Elhunyt Dahrendorf

Elhunyt Ralf Dahrendorf német-brit szociológus, a társadalomtudomány kiemelkedő alakja. Művei a magyar nagyközönség előtt is ismertek.

Súlyos betegség után, 80 éves korában érte a halál szerda este Kölnben – közölte csütörtökön szóvivője és az a berlini kutatóintézet, ahol tanított. A Badischen Zeitung című újság, amelynek Dahrendorf szintén munkatársa volt, úgy tudja, hogy temetése Londonban lesz, de a pontos helyszínről és az időpontról még egyeztetnek.

Dahrendorf magyarul legismertebb műve talán a Modern társadalmi konfliktus, amelyben mélyrehatóan elemzi többek között a 80-as évek német gazdaságát, amelyben a GDP növekedése nem járt együtt a munkanélküliség csökkenésével.

Dahrendorf a legjelentősebb német társadalomtudósok közé tartozott. A társadalmi konfliktusok és a társadalmi változások elemzésével vált ismertté. Tanított New Yorkban, Konstanzban és Oxfordban, 1974 és 1984 között pedig a nagynevű London School of Economics (LSE) igazgatója volt.

Politikai pályafutását liberális parlamenti képviselőként Németországban kezdte, az 1970-es évek elején európai biztosként Brüsszelben dolgozott. 1988-ban brit állampolgárságot kapott, majd miután II. Erzsébet királynő nemesi rangra emelte, 1993 óta a londoni felsőház tagja volt. Halálát rákos betegség okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik