Élet-Stílus

Csodát tett új motorjával Talmácsi

Tíz perc alatt megismerkedett új motorjával a magyar világbajnok, aki úgy érezte magát az első körökben, mintha űrhajón ülne. Talmácsi Gábor könnyekig hatódott, amikor megtudta, hogy a MotoGP-ben szerepelhet, és már idén szeretne értékes eredményeket elérni.

Talmácsi Gábor és új csapatának vezetői is a csoda kategóriába sorolták, hogy a magyar motoros kevesebb mint két hét alatt csatlakozott a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájában, a MotoGP-ben érdekelt Scot Racing Teamhez, melynek színeiben vasárnap végigment élete első 800 kcm-es viadalán Barcelonában.

“Mikor pénteken megtudtam, hogy indulhatok a Katalán Nagydíjon, könnyekig meghatódtam, fantasztikus érzés volt – mondta a 125 kcm-esek között 2007-ben világbajnok versenyző a szerdai budapesti sajtótájékoztatón. – Történelmi jelentőségű, hogy lehetőséget kaptam a legjobbak között, és mindent megteszek azért, hogy bizonyítsak.”

Alberto Martinelli, a Scot Racing Team MotoGP sportigazgatója (b) és Cirano Mularoni a csapat tulajdonosa társaságában (mti)

Alberto Martinelli, a Scot Racing Team MotoGP sportigazgatója (b) és Cirano Mularoni a csapat tulajdonosa társaságában (mti)

Stefano Favaro, Talmácsi menedzsere és Cirano Mularoni, a Scot Racing vezetője is elmondta: mindent megtettek azért, hogy a magyar versenyző már Barcelonában elindulhasson, ezzel együtt is hihetetlennek nevezték, hogy ez sikerült.

A döntő tárgyalás 12 órán keresztül zajlott múlt csütörtökön a Honda képviselőivel, s a gyár pénteken 12:15 órakor, másfél órával az első szabadedzést megelőzően jelezte, hogy Talmácsi motorra szállhat. Az idei évet a Balatonring Teamnél kezdő, s a 250 kcm-esek között három futamon szerepelt motorosnak elmondása szerint szinte új sportágat kellett pillanatok alatt elsajátítania, hiszen a MotoGP gépei összehasonlíthatatlanok az alacsonyabb kategóriákban futókéval.

“Miután megkaptam a jó hírt, gyorsan ebédeltem, majd bementem a bokszba, 10 perc alatt bemutatkoztam mindenkinek, majd a szerelők ugyanennyi idő alatt megpróbálták elmondani, mi hogy működik, ami persze lehetetlenség. Ezt követően felültem a gépre, és sikerült elindulnom, ami már önmagában is nagy teljesítmény, higgyék el. A bokszutcából kiérve amint kikapcsoltam a sebességszabályozót, olyan érzésem volt, mintha egy űrhajón ülnék. Az első három-négy körben nem is mertem teljes gázzal menni, de aztán kezdtem belerázódni, és sikerült öt másodperc alá szorítani a többiekkel szembeni hátrányomat. Ez is nagy dolog, mert általában az alulról jött versenyzők 6-8 mp-eket kapnak az első tesztelések során a többiektől.”

Az új motor (Faster Management)

Az új motor (Faster Management)

A Scotnál 125 kcm-ben, 2006-ban már szerepelt versenyző vasárnap a 17., utolsó helyen ért célba, majd a hétfői teszteléseken a korábbi világbajnok Nicky Haydentől már csupán kilenc tizedre volt, s ezzel a teljesítménnyel új csapata is nagyon elégedett.

“Talmácsi Gábor Barcelonában bebizonyította, milyen sokat ér – hangsúlyozta Alberto Martinelli, a Scot sportigazgatója. – Hihetetlenül teljesített, mi magunk sem vártunk tőle ennyit, nagyszerű volt.”

A 27 éves magyar világbajnok a közeljövővel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy lépésről lépésre kell haladnia előre, így már azt nagy dolognak tartaná, ha a következő nagydíjon versenyben lehetne a mezőny végével. Bár hosszú távon ezzel nem elégszik meg. “Ígérni most még nem tudok igazán, de hiszem, hogy érdekes és értékes eredményeket érek majd el az idén” – mondta sejtelmesen Talmácsi, akinek szerződése erre az évre szól, plusz a következő idényre opciót tartalmaz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik