Élet-Stílus

Elhunyt Bob Bogle

Bob Bogle, a The Ventures együttes alapító tagja és szólógitárosa 75 éves korában elhunyt – közölte zenésztársa, az együttes másik alapító tagja, Don Wilson a sajtóval. Bogle vasárnap halt meg meg nem nevezett betegségben.

Elhunyt Bob Bogle 1

Az 1958-ban alakult amerikai The Venturest az angol Shadows-zal és a svéd Spotnicksszal együtt a világ legjobb gitárzenekarai között emlegették. Leghíresebb számuk az 1960-ban megjelent Walk Don’t Run, amely a Billboard listáján 2. helyezett volt.

Óriási sikert arattak egyebek közt a Hawaii Five-O, a Pefidia, a Sleep Walk, a Cruncher, a Surf Rider vagy a Lonely Sea című számaikkal. Kitűnően sikerült feldolgozásuk volt többek között a Raunchy (Tanyán), a Caravan, a Telstar, a Tequila. A Walk Don,t Runt egyébként 1964-ben átdolgozták, s ez a változat is bekerült a Billboard tízes listájára.

Az együttes lemezeiből 110 milliót adtak el szerte a világon. Dalaik jelentős hatással voltak más zenekarok repertoárjára, zenészeire, a rock számos jelentős gitárosára is. Ők maguk sem szégyellték átvenni a brit rivális, a Shadows sikerdalait, például az Apache címűt. A Ventures tavaly került be a rock and roll halhatatlanjai közé, méltatói szerint mint minden idők legsikeresebb instrumentális zenekara.

Bob Bogle eredetileg basszusgitározott, Don Wilson pedig ritmusgitáron játszott. Megtörtént velük 1962-ben, hogy Wilson és Bogle kettesben turnézott, mert a banda többi tagját a menedzser nem tudta kifizetni. Az együttes sikerére jellemző, hogy a hatvanas évek derekán egy ideig Japánban népszerűségük jóval felülmúlta a Beatlesét.

A The Ventures a kilencvenes években is turnézott, sőt, egyes hírek szerint máig is koncertezik a zenekar. Az együttes történetének egyik érdekessége, hogy kilencvenes években az elhunyt dobos, Mel Taylor helyére fia, Leon ült be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik