Élet-Stílus

Éjjel támad a kritikus tömeg

Egy barátságos árú karszalagjegyért végig múzeumozhatjuk a szombati éjszakát, és még az utazásra sem kell költenünk. A fővárosban csillagot vizsgálhatunk, csónakos vársétán és éjjeli biciklitúrán vehetünk részt, Szegeden Tot-kiállítás, Hollókőn utcabál, Boldogkőváron boszorkányégetés lesz.

A Múzeumok Éjszakája – amely 1999-ben indult Franciaországban és 2005-ben vált európai megmozdulássá – lényege, hogy 1300 forintos felnőtt és 600 forintos gyermekjegy ellenében minden részt vevő múzeum programját meglátogathatjuk, és ráadásul ingyen utazhatunk a BKV-járatokon és a múzeumbuszokon is. A helyszínek száma évről évre bővül: idén 81 fővárosi és 179 vidéki intézmény vesz részt a kezdeményezésben. Ezekből mazsolázunk néhányat. (A teljes programot a Múzeumok Éjszakája honlapján tekinthetjük meg.)

Éjjeli kritikus tömeg

„Museum Mass – Kerekezze körbe a Múzeumok Éjszakáját!” elnevezéssel kerékpáros éjszakai körtúra indul az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) elől. Az OSZK, a Magyar Kerékpáros Klub és a Critical Mass szervezésében induló éjszakai biciklis túra mellett a könyvtárban többek között kerékpáros rövidfilmekkel, a 19. századi kerékpáros egyletekről szóló korabeli dokumentumokkal és a kerékpáros életmódot népszerűsítő civilszervezetek standjaival várják a látogatókat. Nyitva tartanak az OSZK kiállításai is: a Fiume magyar emlékezete – Skultéty Csaba gyűjteménye című tárlat az Adriára kalauzolja a közönséget, a sajátos világot Zsubori Károly egykori hajóskapitány idézi a látogatók elé. Képeslapok, plakátok és filmkockák segítségével elevenedik meg a Balaton elmúlt száz éve, Balatonfüred színháztörténete, a régi és a mai fürdővilág társasági életének részletei. Az Anna-bálok hagyományát idézve a Zeneműtár báli zenével szórakoztatja a látogatókat.

Éjjel támad a kritikus tömeg 1

A Régi Nyomtatványok Tára Ördögi könyvek címmel a közép- és koraújkor történelmi rejtélyeit, a mágia, a misztika és az okkultizmus világát idéző interaktív elfoglaltságokat kínál. A Térképtár programjából arra is fény derül, hogy egykoron milyen csillagászati mérésekre volt szükség a térképezés során a pontos helymeghatározás érdekében. Korabeli műszerek másolatával a látogatók maguk is végezhetnek hasonló méréseket, s a könyvtár 8. emeleti erkélyén csillagászati távcső segítségével fürkészhetik az éjszakai égboltot. A díszteremben a Kerekes Band koncertezik 10-től.

Vizsgálhatjuk a csillagos eget

A csillagos eget is megfigyelhetik az érdeklődők távcsövön keresztül az Egyetemi Könyvtárban. A programok között hangverseny, kiállítások és ismeretterjesztő előadások is várják a látogatókat, akik megismerhetik a restaurálás műhelytitkait, és bebarangolhatják az épületet. Vezetett túrán vehetnek részt a XIX. századi könyvtárpalotában. A séta végigvezet az ország első nyilvános könyvtáraként 1876-ban megnyitott épületben, az olvasóközönség elől egyébként elzárt területeket is érintve. Az érdeklődők a könyvtár főigazgatói szobájában az egyetem történetének jelentős eredeti dokumentumait is megtekinthetik. Betekinthetünk a restaurátorműhely titkaiba is Szalaváry Miklós restaurátor segítségével.

A Kalevala és a finn metál kapcsolata

„Finnstant est – oldódj velünk!” címmel a finn kultúra jegyében rendezi meg programjait a Néprajzi Múzeum. Bepillantást nyerhetünk az egy héttel később nyíló (M)ilyenek a finnek? című kiállításba. A tárlatvezetéseken az érdeklődők olyan kérdésekre kaphatnak választ, hogy mi az összefüggés az erdő és a város, a Kalevala és a finn metálzene, a gumicsizma és a Nokia, vagy a kéregedény és a finn dizájn között. A finn író-illusztrátor, Tove Jansson Múmin-könyveinek mesefiguráit középpontba állító “múminjátszóházban” a báb- és gyékénylabda-készítés mellett szalagszövő kuckó, arcfestés és rajzfilmvetítés várja a kisebbeket.

A mesekertben Góbi Rita Társulata és a finn PerformanceSirkus manócsaládról szóló táncelőadása szórakoztatja majd a gyerekeket. Az esten fellép a Misztrál Együttes, a Kalevala Kórus, Bognár Szilvia és zenekara, a közönség megtekintheti a Fehér fal című táncelőadást, valamint a Magma Tűzszínház kifejezetten a Múzeumok éjszakájára készült performanszát. A Néprajzi Múzeumba látogatók eredeti finn ételeket is kóstolhatnak, és megismerkedhetnek az igazi finn szauna, valamint az asztalihoki rejtelmeivel. A muzbo (a Néprajzi Múzeum mindenes boltja) finn-magyar filmvetítésekre és csivitbingóra, vagyis madárhang-felismerésre invitálja a közönséget. A vendégek “tóparti környezetben”, gyékényszőnyegen élvezhetik az aromaterápia áldásait.

Városligeti csónaktúra

A csónakos vártörténeti séta kétóránként várja a látogatókat a Mezőgazdasági Múzeumban. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt lesz lehetőség magyar táncokat tanulni, és meghallgathatják a Görömbő Kompánia interaktív zenés, mesés, táncos előadását. Több zenekar és előadó lép fel, köztük a Szolnoki Dóra Jazz Quintet, a Rostás Regina Kvintett, a Spring Island és Csepregi Gyula, a Szőke Nikoletta Quartet, valamint Ferenczi György és a Rackajam.

Éjjel támad a kritikus tömeg 1

Megnyílnak a Kerengő rácsos kapui, látható lesz a kút és a romantikus hangulatú kert, ahol szerelmi varázslás, bájitalkóstolás, virágnyelviskola és illatos gyógynövények várják az idelátogatókat. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje helyben készített, hagyományos péksüteményekkel készül az estére: kerül csülkös kenyér, fokhagymás bobajka, borsos, tepertős és káposztás pogácsa, szalonnával és tejföllel tetejezett kenyérlángos, almás-szilvás lepény, orosházi banán, kakaóska, mákoska és dióska is a kemencékbe. Éjfélkor tűzugráson vehetnek részt a bátrabbak.

„Láss, ne csak nézz!”

Háromnapos, a Múzeumok Éjszakáját is magába foglaló fesztivált rendez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) „láss, ne csak nézz” mottóval június 19. és 21. között a Millenáris Parkban. 20-án óránként más-más témában animációs filmeket vetítenek, a hallgatók munkáiból. A textilszakos diákok és a Budapest Kortárstánc Főiskola végzett növendékeinek performansza a tavaszi ünnepkört, az újjászületést, a szerelmet, a termékenységet jeleníti meg mozgásban, zenében és vizualitásban. A korábbi textilesek munkáit, modelljeit is elővezetik egy divatbemutatón, majd Tom Noize VJ- és Zagar DJ show-ja mulattatja a résztvevőket. Este Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Kossuth-szakállas honleányok állnak színpadra. A Csodák Palotájában éjfélkor levegőakrobaták adnak műsort. A gyerekeket játékos workshopok, filmvetítések is várják; a kicsik belekóstolhatnak az animációkészítés rejtelmeibe is.

Türelem háza

A fővárosi Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban megnyitják a “Türelem házát”, ahol Levente Péter és Döbrentey Ildikó előadóművész mond “égbőlpottyant” meséket interaktív játékkal egybekötve. A gyermekeket türelemjátékok és kézműves foglalkozások is várják. Ugyanitt Válassz egy családot, ismerj meg egy sorsot! címmel úgynevezett empátia-tárlatvezetéseket tartanak magyarul, illetve angol és német nyelven. A régi híradókat is összevetik a maiakkal filmvetítés és beszélgetés keretében. A Páva utcai zenei programok keretében fellép Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, a Fellegini Klezmer Gipsy és Polnauer Flóra, valamint az Easy Jazz Band.

Vidék is beindul

Amerigo Tot szobraiból és grafikáiból nyílik kiállítás szombaton késő este, a szegedi várban. Az őszig látható tárlaton a magyarországi születésű, élete jelentős részét Olaszországban töltött művész több mint ötven alkotásával találkozhat a közönség. Hollókőn történelem, kézművesség, múltidézés és utcabál várja a látogatókat. Boldogkőváron boszorkányégetés, valamint középkori fegyver- és haditorna-bemutató lesz, a fertőrákosi kastélyban gyertyafényes tárlatvezetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik