Élet-Stílus

F1: jelentés a frontvonalról

A csapatok és az FIA háborúja tovább folyik. A hétfői béketárgyaláson semmi sem dőlt el, a felek közleményekben üzengetnek. Bernie Ecclestone békét szeretne.

A jövő évi szabályokat ellenző csapatok szervezete, a FOTA és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke hétfőn Londonban tárgyalt. A megbeszélésen semmi eredményt nem értek el, az FIA továbbra is a jövő évi 60 millió dolláros költségplafon mellett áll.

Az FIA által kiadott közlemény szerint a tárgyaláson a FOTA képviselői nem is voltak felhatalmazva az érdemi egyezkedésre, a csapatok javaslatcsomagja pedig nem volt megfelelő, így a felügyelőszervezet semmit nem változtat a 2010-re már meghozott szabályokon.

Újabb eredménytelen tárgyalás (mti/epa)

Újabb eredménytelen tárgyalás (mti/epa)

A párizsi székhelyű szervezet a csapatok mellett kiálló Európai Autógyártók Szövetségére (ACEA) is visszalőtt: az FIA közleményben jelezte, meglepve veszi tudomásul, hogy míg a gyártók a gazdasági válság miatt egyre rosszabbul állnak, addig a Forma-1-ben nem hajlandók az FIA által sürgetett költségcsökkentési programot támogatni. Azt is hozzátették, hogy tudomásuk szerint a Porsche nem értett egyet az ACEA közleményével, azaz a szervezet fellépése nem egységes.

A napokban egyébként egy újabb front is nyílt a FOTA-FIA háborúban: egy kiszivárgott levélben a csapatok Max Mosley jobbkezét, Alan Donnellyt támadták. A FOTA szerint Donnelly, aki a stewardok állandó felettese a futamokon, a Török Nagydíjon csapatról csapatra járva igyekezett rávenni a résztvevőket, hogy fogadják el a költségplafont, ez pedig összeférhetetlen az elvileg pártatlan versenybírói pozícióval. Az FIA a Donnellyt illető vádakat egyszerűen visszautasította.

A 2010-es idényre feltételesen nevezett csapatok – a Ferrari, a Toyota, a BMW Sauber, a Renault, a Brawn GP és a Red Bull két istállója – számára az FIA e hét péntekig szabott határidőt a szabályok elfogadására, ha ez nem történik meg, elvileg törlik őket a listáról. Hogy enged-e valaki végül, még csak megtippelni sem lehet.

Nyugalmat akar Ecclestone (mti/epa)

Nyugalmat akar Ecclestone (mti/epa)

Az F1 gazdasági urának, Bernie Ecclestone-nak biztosan kezd már melege lenni, sok száz milliót bukhat ugyanis ő és a mögötte álló CVC Capital Partners, ha szakadásra kerül a sor. “Arra kérek mindenkit, hogy a nyilvánosság előtt vagy épp a háttérben folytatott sárdobálás helyett nyugodjon meg egy kicsit” – mondta a kisember.

Ecclestone szerint a csapatok érdekei is különböznek, és nem is igazán a jövő évi szabályok miatt folyik a háború, hanem a sport feletti irányítás a tét: “Flavio Briatore (Renault-főnök) új versenysorozatot szeretne, ahol ő dönthetne mindenről. Luca di Montezemolónak (Ferrari-vezér) az FIA elnökével van baja. John Howettről (Toyota-főnök) meg nem is tudom, hogy mit szeretne, talán ő maga sem tudja. A többiek szeretnének már túllépni ezen az egészen, és csak a sportra koncentrálni.”

“A harc azért folyik továbbra is annak ellenére, hogy a felek nagyjából egyetértenek a költségcsökkentés szükségességéről, mert nem is erről szól a dolog, most hatalmi harc folyik.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik