Élet-Stílus

Lovasi: nem a vastag nyakú tetováltak fognak meghalni

A felemás rendszerváltás és a politikailag "korrekt" politikusok miatt tudott ekkora sikereket elérni a Jobbik – mondta el az LMP EP-listáján szereplő zenész. Lovasi mostanában gőzerővel a Fishing on Orfű-fesztiválra készül és egyelőre nem látja működőképesnek a Kispál és a borzot. FN-interjú.

Most nemrég értek véget a választások, ahol az LMP színeiben a listán a 16. helyen szerepeltél. Szerinted valóban lehet más a politika?

Az eredmények azt mutatják, hogy lehet. Úgy szokták mondani, felkerültünk a nagypolitika térképére, ja és megvertük a Szadeszt. Lehet, hogy csak ennyi volt a történelmi küldetésünk, de reméljük nem. Az országgyűlési választásokra persze kevésbé tudják majd a civil „celebeket” bevonzani az LMP-sek, mert akkor már egy országgyűlési képviselőjelöltnek illik kampányolni, és elmondani, hogy mit szeretne a körzetében. Erre úgy gondolom, hogy én már nem leszek hajlandó. Nem lesz rá időm.

Fotó: Gáti András

Fotó: Gáti András


Meddig vagy hajlandó elmenni?

Eddig biztos nem. Az azonban elmondható, hogy viszonylag pénz nélkül, viszonylag rövid idő alatt közel 3 százalékot elérni, azt gondolom, hogy az egy nagy fegyvertény.

Korábban azt nyilatkoztad nekünk, hogy az akkori politikai formációkban vállalhatatlan bármiféle szerepvállalás…

Még ez is szinte vállalhatatlannak tűnt. Vannak határok, ameddig érdekel a politika, és ez pont itt van. Mindenféleképpen kötelességem volt melléjük állnom. Ez egy olyan párt, ami a programjában egy csomó olyan dolgot mutat fel, amiben én hiszek, vagy amerre szeretném, hogy haladjon az ország. Egy ökopárt, amelyik kulturális értelemben konzervatív, emberjogi értelemben liberális, mondjuk társadalmi berendezkedés szerint baloldali értékeket vall.

Mondták azt is rájuk, hogy olyan, mint a Fidesz vagy az SZDSZ a kezdetekkor…

Az SZDSZ gazdaságilag liberális, ez a párt gazdaságilag nem az, neoliberálisnak pedig biztos nem mondanám. Vannak benne protekcionista és antiglobalista elemek. Ökológiai szempontból ők felülről nézik a gazdasági folyamatokat, és ez azt is jelenti, hogy igényt tartanak arra, hogy az állam beavatkozzon. A környezetvédelem ugyanis magától sosem indul el. Az SZDSZ néha-néha próbálkozott, hogy hangsúlyossá teszi a környezetvédelmi szempontokat is, de ez a szlogenek szintjén maradt meg.

Te személyesen mit szoktál megtenni a környezetért?

A környezetért? Nagyon szét szoktam válogatni a szemetet, amit aztán nyilván jól összeöntenek. Pécsen összeöntik, de aztán szétválogatják megint.

Az EP-választás másik nagy eseménye a Jobbik előretörése, és a cigánygyűlölet fellángolása volt…

Lehet arról olvasni, hogy a Jobbikot alapvetően nemzetbiztonsági intézmények szülték meg…

Ezt te elhiszed?

Nekem teljesen mindegy. Szerintem az összeesküvés-elméletek arra jók, hogy az emberek paranoiásak legyenek inkább. Nem teljesen mindegy, ki hozta létre? Van. Amit itt tapasztalhatunk, azt nem feltétlenül nevezném cigánygyűlöletnek. De nyilván te is tudod, hogy ha indulat él az emberekben és megmutatod nekik, hogy ott az ellenség, akkor az egyrészt közösségformáló, mint azt látjuk, másrészt, ha nevet adsz a gyűlöletnek, akkor az szívesen ölt testet. Akár cigánygyűlöletben is.

Úgy gondolom, hogy ez az egész a magyar politikai elitnek a hibája. Én nagyon nagy ellensége vagyok a politikailag korrekt, pc-beszédmódnak. Itt a dolgok körbeírása, a mismásolása folyik annak, amit az emberek szeretnek kimondani. Lehetett volna erről a kérdésről másképp is beszélni, de a Jobbik így mondta. Az egyetlen olyan politikai erő volt, amelyik ebből a szempontból nem volt pc, és ezért nyert. Az embereknek a Gyurcsány-kormány, meg az egyebek miatt tele van a tökük a magyarázatokkal meg a körbeírásokkal.

Persze ennél sokkal elhibázottabb kampányt, mint az MSZP meg az SZDSZ folytatott a negatív kampánnyal, nem is nagyon lehetett volna. Riogattak a náciveszéllyel, ahogyan ezt eljátszották régebben (Bácsfi – a szerk.) Diánával és Szabó (Albert – a szerk.) úrral, meg a többi – azóta rettenetesen eltűnt – fasisztával. Ez azonban most visszafelé sült el.

Ráadásul szerintem a Jobbik nácinak semmiképpen sem nevezhető, egy nacionalista, sőt inkább irredenta, soviniszta, de mindenképp a jobboldal szélén elhelyezkedő párt. Ideológiáját tekintve azonban nem náci.

Azért az antiszemitizmus megjelenik, amikor a palesztinokhoz hasonlítják a magyarokat, és egy félkatonai szervezet is van mellettük…

Burkoltan antiszemita. Mindenki antiszemita. A legjobban például a zsidók tudnak zsidózni. Szerintem, ha az emberek egy kocsmában kizsidózzák, meg kicigányozzák magukat, az sokkal egészségesebb, mint az, ahogyan most már komoly összeesküvés-elméletben gondolkodik nagyjából a magyarok 20 százaléka.

Fotó: Gáti András

Fotó: Gáti András

Ennek nyilván az is az oka, hogy felemásan történt a rendszerváltás. Előre lejátszott lapokkal rendezték meg, ahogy annak idején ezt Krassó György meg is írta. Ő az utolsó valódi demokrata volt a rendszerváltás után, bele is halt. Utána Pista bácsi ezt lenyúlta, leöntötte egy kis összeesküvés-elmélettel, egy kis zsidózással és tálalta. Mivel nagyon sok igazságelem van benne, óhatatlanul átcsúszott a zsidózás az igazságelemekkel együtt. Hát most fizetjük az árát ennek a felemás rendszerváltásnak. Igazából, az, hogy a politikai és mindenféle elit gyakorlatilag egy-két szűk esztendő után át tudta menteni a hatalmát, annak most isszuk meg a levét.

A rendszerváltásunk mellett a leggyakrabban azt szokták felhozni, hogy nem folyt vér. Lehet, hogy ez mégsem igaz, és most fog vér folyni, az akkori helyett?

Jobb lett volna azonban, ha azoknak a vére folyik, és nem a romáké. És nyilván nem a vastag nyakú tetováltak fognak meghalni, hanem a szerencsétlenek, akik a sor végén laknak, és lelövik őket.

Rengeteg gond volt az Európa Kulturális Fővárosa-projektből. Most új polgármester lett. Van rá esély, hogy ebből lesz valami Pécsett?

Nem akarom prófétaként aposztrofálni magamat, de 2006-ban, amikor látszott, hogy Toller kézi vezérlésre állítja az EKF-projektet, akkor megmondtam, hogy a meglévő programokat fogják így-úgy kitaposni, és egy kicsit több pénz lesz arra, hogy meghívjon a város külföldi sztárvendégeket.

Nyilván voltak emögött személyes tragédiák is, mondjuk úgy, hogy a csillagok nem álltak túl jól ebből a szempontból Pécsnek. Nyilván volt, amit nem lehetett előre látni. Kármentés lesz: mondjuk a POSZT-on több színész, több színház lesz, a Rockmaraton és a Fishing on Orfű-fesztiválokon több külföldi ”sztárzenekar” lesz. De az az esély, hogy Pécs egy nagyobb régió kulturális központja legyen, az már elúszott.

Idén már a második Fishing on Orfű kezdődik. Hogy látod, szükséged volt még egy ilyen nyári fesztiválra?

A környéken biztos. Pécsen, Pécs környékén a Rockmaraton volt eddig a nyári fesztivál. Mi tudatosan pont a Rockmaraton kínálatát kerültük ki. Nálunk a hard rock, a punk, a heavy metal kevéssé jelenik meg, egy-két kivétellel. Tavalyhoz képest, amikor 35-40 zenekar volt három színpadon, most 6 színpad van és 100 fellépő, és ennél valószínűleg sohasem lesz több. Nem azt a sorsot szánjuk neki, hogy exponenciális egyenlet mentén felfelé íveljen, és jövőre 30-40 ezer ember legyen naponta. Az a tervem, hogy egy év múlva eladunk 3500 hetijegyet és bezárunk, és ha meg tudjuk engedni magunknak, akkor kiviszünk még ingyen programokat a faluba. Arra törekszünk, hogy egy olyan fesztivál legyen, hogy ha nem érdekelnek a zenekarok, akkor is jól tudd érezni magad. Ha nem vagy fanatikus rajongó, akkor is egy olyan közösségben vagy, ahol jó a hangulat, jó helyen vagy. Idén három külföldi zenekart is meghívtunk a psychobilly irányzatból a hazai Psycho Mutants mellé.

Fotó: Gáti András

Fotó: Gáti András


Az MR2-ben és Radio Caféban egyre több lehetőséget kapnak a magyar zenekarok. Ez okozott pezsgést a hazai zenei életben? Mennyire segíti ez a rádió és a fesztivál egymást?

Nyilván ez egymásra épülő iparág. Amikor a PANKKK-ot bevittük annak idején a köztudatba, akkor is előre mondtuk, hogy ez a program csak egy dolog, még nem fog a probléma megoldódni, egyre több rádió kellene, ami szélesebb spektrumát játssza a popzenének, nem úgy, mint az addigiak. Hogy ez a paletta kicsit színesedett, a rádiónak is köszönhető. Itt is egy picit egymásra épült a két dolog. Ha nincsen PANKKK, az MR2 nem tud mit játszani., hiszen az első néhány karakteres előadójuk, akiket ők tettek közismertté az országos nyilvánosság előtt, azok mindegyike PANKKK-pénzből csinálta az első lemezét, vagy a másodikat. Most a magyar könnyűzenei ipar sokkal izgalmasabb, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt volt.

Az előző generáció, mint az EmilRulez, a Hiperkarma, az Amorf ördögök már gyakorlatilag nincsenek, mert egy ideig ott toporogtak, toporogtak, az ismertség bizonyos szintjére elvergődtek, majd nem tudtak továbblépni.

Korábban Hajós András is elmondta nekünk, hogy végül is az derült ki számára, hogy nincs egzisztenciális perspektíva a magyar zenei életben…

Igen, és ilyenkor lehet külföldre menni vagy esetleg színházba. Vannak ilyen menekülő-útvonalak. A koncertezés mondhatni, hogy aprópénzt jelent. Bár a Kispál és a Borz igen sokáig ebből élt, ez valószínűleg András habitusától messze áll.

Más meg azt mondja, hogy a rock’n’rollt szívből kell nyomni, nem a pénzért. Persze a szív is elfárad…

Nyilván valaki 3 év alatt unja meg, valaki 40 év alatt és nem feltétlenül az a jobb, aki 40 év alatt unja meg.

Fotó: Gáti András

Fotó: Gáti András


Te a 20 év alatt meguntad?

Persze vannak olyan részei, de az egészet én most sem unom annyira, szerintem roppant szórakoztató, de mondom, ez lehet, hogy csak az én szegénységi bizonyítványom.

A fesztiválon rengeteg új zenekar van, sok feltörekvő tehetség. Te a kiadódnál mi alapján választasz, hogy kiadsz-e valakit?

Az alapján, hogy mennyire illik a portfolióba. Megnézem azt, hogy mennyire lehet gazdaságossá tenni a kiadványt, mivel lehet sikeres. Az elsődleges szempont azért szubjektív, hogy nekem valamilyen módon tetsszen, hogy valami izgalmat találjak benne, legyen kihívás. Azt gondolom, hogy egy picit későn kezdtem ebbe, mert gyakorlatilag hosszú távon nem érdemes már a hagyományos hangfelvétel-kiadásban gondolkodni. Most vitézkedhetnénk, hogy mennyit eladtunk Péterfi Bori lemezéből, ami aranylemez lett, de mit jelent ma már az aranylemez?!

Ki az új felfedezetted?

Vannak zenekarok, akik szeretnék, hogy kiadjam őket elég sokan, és vannak olyanok, akiket én szeretnék kiadni. A kettőnek a közös halmaza jelen pillanatban elég kicsi. Nem mondanék neveket, mert ezek ilyen ex-lex állapotban lévő dolgok. Azt már tudom, hogy idén mivel szeretnénk jönni, de ezek a már meglévő produkciók folytatása. Van egy Bori-anyag novemberre, a Zuboly talán szeptemberben jelenik meg és Erik Sumo magyar változatát is a Megadó Kft. adja ki.

A legutóbbi idők egyik legnagyobb repülőkatasztrófájának egyik áldozata az egykori menedzseretek, Gallasz József volt. Hogyan élted meg a halálát?

Jó sokan megkerestek a médiából. A Fókusz, a Napi Ász, meg ilyenek, de a halottbizniszbe nem akarok részt venni. Életében szegény Józsiról nem írtak semmit, most pedig hirtelen érdekessé vált. Mondjuk úgy, hogy nem a legjobb karmával született ember volt, nem volt egy fáklyásmenet az élete, márciusban találkoztunk, és örültem, hogy vidám újra, azt mondta klasszul alakulnak a dolgai, hát most mit mondjak…?

Legutóbb, tavasszal azt nyilatkoztad nekünk, hogy a Kispál és a borz májusban háromhetes „alkotótáborba” vonul, hogy a zenei ötleteket számokra váltsa. Hogyan sikerült a kreatív energiákat előhívni?

Hát, természetesen leszűkült az idő, és szerencsére most nem az én hibámból, mert egyébként engem hibáztatott volna a zenekar. Mihalik Ábel diplomázni próbált, illetve Kispál Andrásnak egyéb elfoglaltságai voltak. Nem mondhatom, hogy olyan óriási eredményekről tudok beszámolni. Most el vagyok kicsit keseredve, nem látom a dolognak a végét. Úgy tűnik, hogy nem fogom megúszni, hogy csak akkor lesz Kispál-lemez, ha én nagyon akarom. Kispi (Kispál András) hozott ötleteket, de nem olyan számvázlatokat, amiből már megírhatom a kész dalokat. Egyelőre nem látom, hogy ez működne.

Úgy érzed, hogy neked kell átnyomnod a dolgokat?

Az utolsó lemezeknél András egyre jobban kivonult a szerzői történetből, másrészt az én dolgaimat fanyalogva fogadta. Nem véletlen, hogy pl. a Csillag vagy fecske jobb a Csík zenekar feldolgozásában, mint a sajátunkban.

Fotó: Gáti András

Fotó: Gáti András

Akkor lehet, hogy inkább szólólemez lesz belőle?

Hát, ha nem lesz Kispál-lemez, akkor szólót fogok csinálni.

Milyen esélyt adsz mégis egy Kispál-lemezre?

Nyáron koncertezünk, így legfeljebb ősszel jöhetünk ki egy-két dallal. Az már némileg ciki lenne, ha ezek sem születnének meg. Ha így lenne, akkor egy ideig le fogunk állni, nem fogunk játszani. Alapvetően én amúgy is tervezem, hogy leállok egy kicsit. Most egyszerre öt dolgot csinálok. Jövőre úgy tervezem, hogy áprilisig nem nagyon lesznek koncertek.

Belestünk a kispál és a borz próbatermébe

Ha kíváncsi, hol, hogy próbál a zenekar, nézze meg videónkat!

A Kispáltól a legutóbbi számok, a Kiscsillagtól pedig Az a világ nincsen című dalt közéleti daraboknak lehet nevezni. Ilyen jellegű szövegeket lehet tőled mostanában várni?

Az ember témaváltozásai vagy amin éppen pörög, csak némi csúszással jelennek meg a dalaiban, ugye amikorra kijönnek. Akkor pedig már lehet, hogy túl is van rajta. Mondjuk 2005-2006 környéke volt, amikor több ilyet írtam. Akkor írtam a Gemencet is meg a Van-e nálatok alkoholt, és ezt a Kiscsillag-számot is akkor írtam, csak később lett belőle dal. Ez most már elmúlt.

Mostanában mi érdekel, mi foglalkoztat?

Nem tudom, mostanában csak két szöveget írtam. Azokra mondhatjuk, hogy lírai szövegek. Inkább csak a saját ügyekkel való foglalkozás. Mondjuk, ha megjelenik egy lemez, utána örülök, hogy nem kell csinálnom semmit. Illetve ez se igaz, van egy csomó restanciám. Színházi dalok, Bori-lemez, most ezek jönnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik