Élet-Stílus

Miért romlik el hétvégére az idő?

Létezhet egy bizonyos periodika a frontok mozgásában, vagyis nem teljesen légből kapott a megfigyelés, hogy a tikkasztó melegben átizzadt munkanapok után hétvégén eső és szél szorít be minket a lakásba. Ez az ismétlődés azonban nagyon viszonylagos, és a mostani hétvége rá is cáfol: szombaton a kirándulóknak, vasárnap a strandolóknak kedvez az időjárás.

Az időjárási frontok jól definiálható időközönként követik egymást, ez a természetes szinoptikus periódus, amelynek ideje nagyjából egy hét. Ritkán, de előfordulhatnak olyan évek, amikor ez az ismétlődés hétvégére esik, de ugyanúgy eshetne a hét bármely más napjaira – tudtuk meg Vadász Vilmos meteorológustól, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársától.

(MTI)

(MTI)

Létezik tehát az ismétlődés, nem csupán bosszúság szülte összeesküvéselmélet, amikor – főleg mostanában – úgy érezzük „mindig hétvégére romlik el az idő”. Vadász Vilmos szerint azonban nincs rossz és jó idő: egy kiadós eső hétvégén ugyan „rossz” a nyaralni, kirándulni indulóknak, míg felüdülés, a mostani aszályos tavasz után szinte megváltás a természetnek, a mezőgazdászoknak.

A jelen hétvége azonban kedvez a nyaralóknak, ezzel is bizonyítva, hogy a fenti periodika mennyire esetleges. Szombaton délnyugaton, északkeleten előfordulhatnak záporok, de országszerte túlnyomóan derült, napos idő lesz. Nem lesz kánikula, a hőmérséklet 20-25 celsius-fok között várható, ami megközelíti az ilyenkor szokásos átlagot. Vasárnap erősödik a felmelegedés és a zavartalan napsütésben 24-29 fokig melegszik a levegő, amit enyhe szél tesz némileg elviselhetőbbé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik