Élet-Stílus

Jön Diana Krall

Magyarországot is érinti Diana Krall idei turnéja: a világhírű kanadai dzsesszénekesnő és zongorista november 18-án lép színpadra a Papp László Budapest Sportarénában.

A legkeresettebb női dzsesszelőadók közé tartozó Diana Krall albumai milliós nagyságrendben fogynak, díjak tucatjait nyerte meg. Elsőrendű zongorajátéka, mély hangja és jellegzetes énekstílusa teljesen egyedi előadásmóddal párosul.

Diana Krall 1964-ben született Kanadában, Nanaimo városában. Szülei nyomdokain – édesapja szintén dzsesszzongorista volt, és óriási lemezgyűjtő – 4 évesen zongorázni tanult, 15 évesen pedig már szülővárosának lakosait kápráztatta el játékával.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Zenei képzettségét az Egyesült Államok neves konzervatóriumaiban tökéletesítette: Boston, Los Angeles, New York legjobb oktatóinál és dzsesszelőadóinál tanult.

Első albuma 1993-ban jelent meg egy független kanadai kiadónál Stepping Out címmel. A világ dzsesszrajongói leginkább az 1999-ben megjelent The Look of Love című albuma kapcsán ismerték meg, amiért Grammy-díjat nyert dzsessz kategóriában, és az első dzsesszalbum volt a világon, amit az Év Albuma díjra is jelöltek.

2003-ban férjhez ment Elvis Costello rockelőadóhoz, három évvel később ikreknek (Dexter Henry Lorcan és Frank Harlan James) adott életet.

Idén 12. albumával, a Quite Night című anyaggal tért vissza, amely több országban a slágerlista élén kezdett, köztük Magyarországon is. Új lemezén a brazil zene előtti tisztelgés és a férjéhez írt romantikus dalok keverednek.

Eddig egyetlen alkalommal koncertezett Magyarországon, 2004 decemberében, kirobbanó sikerrel. Diana Krall jobban szeret kisebb helyeken játszani; a novemberi budapesti koncertjén is az úgynevezett színházi kialakítású Aréna-terembe lehet a belépőket megvásárolni. A jegyek június 12-től kaphatók az ismert jegypénztárakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik