Élet-Stílus

Életműdíjat kapott Kundera

Személyesen vette át szerdán a Párizsban élő Milan Kundera cseh író a Francia Akadémiához tartozó Simone és Cino del Duca Alapítvány díját, amelyet életműve elismeréséül kapott.

A díjat korábban olyan neves személyiségeknek ítélte oda a francia akadémikusokból és más tekintélyes személyiségekből álló 14 tagú testület, mint Václav Havel egykori cseh elnök, Jean Anouilh francia drámaíró vagy Andrej Szaharov orosz író.

Az 1967-ben elhunyt olasz kiadó, Cino del Duca felesége, Simone által 1969-ben létrehozott alapítvány nemzetközi díja 300 ezer eurós (86 millió forint) pénzjutalommal jár. Az elismerést évente adják át kiemelkedő művészi vagy tudományos művek alkotóinak, akiknek munkássága tükrözi a modern humanizmust.

A most 80 esztendős Kundera a kommunizmus eszméi iránti kezdeti lelkesedés után az 1960-as években a cseh reformkommunisták táborához csatlakozva a szocialista rendszer legélesebb kritikusa lett. Az író a hetvenes években távozott hazájából, és Párizsban telepedett le. Tavaly a diktatúrák korszakait kutató cseh intézet (USTR) olyan jelentést hozott nyilvánosságra, amely szerint Kundera a kommunista rendőrség besúgója volt. Az író hazugságnak nevezte az információt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik