Élet-Stílus

Van még mit átalakítnai a kötelező biztosításon

Az Országgyűlés elfogadta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló új törvényt. Mostantól nem január elsején jár majd le mindenkinek a kötelezője, hanem a megkötött biztosítás időpontjától számított egy év után. Ugyancsak jelentős változás a kötelező kárnyilvántartás. Az aktív kárrendezés lehet a következő lépcső.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerint a jelenlegi bonus-malus nyilvántartás a tapasztalatok szerint korántsem volt hatékony, ami miatt a többségnek magának kellett utánajárnia a kártörténeti igazolásának, akár hónapokon keresztül. Az új nyilvántartás mindezt kiküszöböli.

A szerződéskötések évközi, fokozatosan egyre egyenletesebb eloszlása pedig többek között attól fogja megóvni az ügyfeleket, hogy a biztosítók megnövekedett adminisztrációs terhei miatt megfelelő igazolás nélkül kerüljön nehéz helyzetbe egy hatósági ellenőrzés során.

A kötelező biztosítási kampány évről évre egyre több autóst érint: legutóbb már közel hétszázezren váltottak biztosítót a rendelkezésre álló egy hónap során – írja a FBAMSZ. Aki azonban jövőre vásárol autót, év közben megkötött biztosítása már nemcsak az év végéig, hanem teljes egyéves időtartamra lesz érvényes.

Lényeges eleme a törvénynek, hogy a biztosítók tarifáikat továbbra is évente csak egyszer változtathatják, az évfordulós váltás lehetőségéről pedig legalább 50 nappal korábban értesíteniük kell az ügyfelet. Ez biztosítja, hogy továbbra is fennmarad a kedvező díjakat eredményező valós verseny, illetve a rendszer átláthatósága is.

Papp Lajos, a FBAMSZ elnökének értékelése szerint a törvény megalkotása jelentős előrelépés, ugyanakkor továbbiak kellenének, úgymint az aktív kárrendezés általánossá tétele, illetve a kgfb-t nyújtó biztosítók szolgáltatásminőségének szabályozása.

Az aktív kárrendezés, amikor saját biztosítónk intézi a kárrendezést, nem kell a másik fél biztosítójához menni ügyintézni. Mindez kiszűrné annak kockázatát, ha a másik fél egy „problémás” biztosító ügyfele, és nehezen juthatnánk a pénzünkhöz. Ez alapvetően is megváltoztathatná azt jelenlegi rendszert, amely szerint nem egyértelmű érdek a kötelező esetében jobb (drágább) társaságot választani, hiszen úgyis a másik fél biztosítójához kell menni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik