Élet-Stílus

Visszatért Roger király

A svájci teniszező pályafutása 14. Grand Slam-diadalát aratta vasárnap a Roland Garroson, s ezzel behozta az eddig egyedüliként éllovas Pete Samprast az örökranglistán. Roger Federer nem akar még visszavonulni, mostantól felszabadultan játszhat, és akár néhány héten belül egyedüliként ülhet a trónra.

Sokan temették már Roger Federert, miután tavaly Rafael Nadal letaszította a tenisztrónról. A spanyolt korábban salakspecialistának tartották, de az elmúlt két évben a többi borításon is rendre jobbnak bizonyult a svájcinál. Sorozatban négy Nadal-győzelmet követően ezúttal már a negyeddöntőben elbukott Párizsban a világelső, de mindez egyáltalán nem kisebbíti Federer érdemeit.

Federer először diadalmaskodott Párizsban, s ezzel a sportág történetében ötödikként mind a négy Grand Slam-tornán – Melbourne, Párizs, Wimbledon, US Open – sikerült győznie. Ez korábban csupán öt játékosnak, a profi érában – 1968 óta – pedig csak az ausztrál Rod Lavernek és az amerikai Andre Agassinak sikerült.

Teljes a trófeagyűjtemény (mti/epa)

Teljes a trófeagyűjtemény (mti/epa)

„Soha nem kételkedtem abban, hogy egyszer eljön majd az én időm Párizsban” – nyilatkozta a vasárnapi meccset megelőzően sorozatban három Roland Garros-döntőt elbukó Federer. – Tudtam, hogy egyszer Rafa nem jut be a fináléba, akkor győzni fogok.”

Tizennegyedik GS-sikerével Federer az örökranglistán behozta Pete Samprast, aki csak a francia fővárosban nem tudott győzni 2002-ig tartó pályafutása során. Az amerikai 12 év alatt gyűjtötte össze a 14 GS-sikert, a 27 éves Federernek ehhez fele annyi időre volt csak szüksége.

A svájci rövidesen egyedüliként vezetheti az örökrangsort, hiszen a párizsi győzelme után úgy nyilatkozott, hogy esze ágában sincsen még visszavonulni. „Tisztában vagyok azzal, hogy a teniszt nem lehet örökké magas szinten űzni, de amíg élvezem, maradok. A párizsi győzelmem leveszi rólam a nyomást, mostantól karrierem végéig nyugodtan játszhatok. Senki nem mondhatja nekem, hogy a Roland Garroson soha nem nyertem” – nyilatkozta Federer.

Rafael Nadal kisebb térdsérüléssel bajlódik, ki kell hagynia a Queens Club-i füves tornát. A két hét múlva kezdődő wimbledoni versenyen úgy kell rajthoz állnia, hogy idén még egyetlen egy meccset sem játszott ezen a borításon. Ennek tükrében, a felszabadultan teniszező Federernek sokkal jobbak az esélyei. A svájci tavaly is csak óriási csatában kapott ki az akkor csúcsformában játszó mallorcai ellenfelétől.

A Grand Slam-örökranglista:
1. Roger Federer (svájci) és Pete Sampras (amerikai) 14-14 győzelem
3. Roy Emerson (ausztrál) 12
4. Björn Borg (svéd) és Rod Laver (ausztrál) 11-11
6. Bill Tilden (amerikai) 10
7. Andre Agassi (amerikai), Jimmy Connors (amerikai), Ivan Lendl (csehszlovák), Fred Perry (brit), Ken Rosewall (ausztrál) 8-8

—-Nemzetközi sajtóvisszhang—

Franciaország

Le Parisien:
„Federer a Roland Garroson legendává vált. Egyszerűen lemosta Söderlinget.”

Libération:
“A svájci monstrum 2003-ban, az első nagy wimbledoni győzelmével született meg, és vasárnap az esőben a legnagyobbá vált.”

Svájc

Basler Zeitung:
„Federer a tenisz történetének legnagyobb játékosa. Ahogyan Párizsban a rá nehezedő nyomást kezelte, megmutatta, hogy mentálisan is nagyon erős.”

Spanyolország

El País:
„Federer a legnagyobb. Utolérte Samprast a Grand Slam-győzelmek számát illetően, az amerikai azonban sosem nyert Párizsban.”

La Vanguardia:
„A párizsi döntő inkább koronázás volt, mint finálé.”

Nagy-Britannia

The Sun:
„Federer végleg beírta magát a sporttörténelembe. Olyan rekordot állított fel, amit senki nem fog megismételni.”

Daily Express:
„Federer teljessé tette gyűjteményét.”

The Times:
„Federer valóra váltotta álmát, és felült a teniszsport csúcsára.”

Olaszország

La Gazzetta dello Sport:
„Federer három elvesztett finálé után hódította meg Párizst, aztán könnyekben tört ki.”

Corriere della Serra:
„Federer megtörte a párizsi átkot.”

Hollandia

De Volkskrant:
„Végre teljesítette a küldetést. Mintha angyalszárnyak lettek volna Federer vállai felett.”

Svédország

Dagens Nyheter:
„Federer éber és sikerre éhes volt. Egyedülálló sikertörténetért játszott, és nyert.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik