Élet-Stílus

Történelmi kajak-kenus siker Szegeden

Minden idők legjobb világkupa-szereplését nyújtotta a magyar kajak-kenu válogatott a hétvégén Szegeden. Versenyzőink 13 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzéremmel zárták a küzdelmeket, az olimpiai számok közül hétben sikerült a dobogó tetejére állniuk.

Remekül sikerült az új szövetségi kapitány bemutatkozása, a Storcz Botond vezette csapat tarolt a szegedi Mol-világkupán. Angyal Zoltán utódja szerényen értékelt, véleménye szerint elsősorban a versenyzőket és az edzőket illeti a „kalapemelés”, az ő munkájuk gyümölcse ez a kiváló mérleg.

„Fantasztikusan alakult a hétvége a versenyzőink számára, mondhatom azt is gyakorlatilag minden bejött nekünk Szegeden – értékelt a kapitány, aki különösen örült az olimpiai távú négyesek győzelmeinek. – Nagyon örülök ezeknek a sikereknek. És ha az előzményeket veszem alapul, a lányok esetében például különösen fontos számomra ez a diadal. Végre sikerült jó csapatot alkotni, amelyet az is bizonyít, hogy a versenyzők, akik közel sem barátnők a parton, a döntőt követően egytől egyig nagyon pozitívan nyilatkoztak a versenyről, a hajó összetételéről, az evezéssel kapcsolatos érzéseikről. Ez jó alapot adhat a jövőre nézve.”

Janics négy számban állhatott a dobogó tetejére (mti)

Janics négy számban állhatott a dobogó tetejére (mti)

A fiatalok is remekeltek a felújított Maty-éren megrendezett versenyen. A kapitány sem számított ilyen eredményre. „A versenyek előtt annak örültem, hogy a fiatal versenyzőink ilyen szép számban tudnak majd bemutatkozni a Világkupán. A nézők, a sportágat szerető és értő közönség megismerheti a nevüket, és leszűrheti, hogy miből meríthetünk majd az elkövetkező években, kikkel számolhatunk majd főként a londoni olimpián. Aztán ezek a fiatal versenyzők minden várakozásomat felülmúlták.”

„A Tóth, Dobos, Paumann, Szalai összetételű férfi kajaknégyes, a Tóth Márton, Mike Róbert kenupáros ezer méteren, az U23-as korú Széles Gábor, Varga Dávid kettős C-2 500 méteren, vagy a kajakos Molnár Péter mind-mind óriási meglepetést okozott.”

A rutinos rókák is hozták magukat, a hétvége egyetlen kellemetlen meglepetése Kucsera Gábor ezer méteres egyes szereplése volt. Balszerencséjére a középfutamok negyedik idejével nem tudott bekerülni az A-döntőbe, de másnap ötszáz párosban Kammerer Zolival kárpótolta magát. Storcznak fontosnak tartotta kiemelni, hogy Vajda Attila, Janics Natasa és Kovács Katalin is átmentette a formáját tavalyról: „Úgy tűnik, az edzésmunkában és az eredményességben is ugyanolyan következetesek magukkal szemben, mint a pekingi olimpiát megelőzően.”

A hétvége során akadtak olyan számok, amelyekben a mezőny foghíjasnak mondható volt, de több olyan döntőt is láttunk, amelyekben bizony a világ legjobbjai vonultak fel. A remek szegedi eredményekből botorság lenne a kapitány szerint messzemenő következtetéseket levonni a brandenburgi Európa- vagy a dartmouth-i világbajnokság tekintetében.

„A szegedi verseny arra volt jó, hogy – a nemzetközi összehasonlításnak köszönhetően – mindenki megfogalmazza magában mire érdemes az idén készülnie, a fő hangsúlyt helyeznie. A hazai válogatóig két, a brandenburgi Európa-bajnokságig három hetük van még a versenyzőknek. Bízom benne, hogy jól használják majd fel ezt az időszakot kajakosaink és kenusaink, és hasonló elégedettséggel tudok majd nyilatkozni a németországi kontinensviadal után is.”

magyar aranyérmesek a szegedi világkupán

200 méter
Női K-1 – Janics Natasa
Férfi K-2 – Molnár Péter, Kadler Viktor
Női K-2 – Kovács Katalin, Janics Natasa
Férfi K-4 – Kadler, Dobos, Gyertyános, Molnár
C-4 – Bozsik, Sarudi, Horváth, Balázs

500 méter
C-1 – Vajda Attila
Férfi K-2 – Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor
Női K-2 – Kovács Katalin, Janics Natasa
Női K-4 – Paksy Tímea, Benedek Dalma, Kozák Danuta, Janics Natasa

1000 méter
C-1 – Vajda Attila
Férfi C-2 – Tóth Imre, Mike Róbert
Női K-2 – Szabó Gabriella és Csipes Tamara
Férfi K-4 – Tóth, Dobos, Paumann, Szalai

Ajánlott videó

Olvasói sztorik