Élet-Stílus

Váratlan vereséggel kezdett a Rátgéber-csapat

Vereséggel kezdte meg szereplését a magyar válogatott a női kosárlabda Európa-bajnokságon, miután vasárnap kikapott az esélytelenebbnek tartott görögöktől a lettországi Liepajában. A sok hibával játszó magyarok csak 43 pontot dobtak...

Idegesen kezdtek a csapatok, a kosárcsendet végül az ügyesen labdát szerző Fegyverneky Zsófia törte meg, de három és fél perc elteltével még mindig csak 2-2 állt a táblán.

A magyar támadásokba rendre hiba csúszott, így a 7. perc elején – kellemetlen meglepetésre – még mindig csupán 2 pontnál tartott a Rátgéber László gyüttese (11-2).

A nyitónegyed hátralévő része még elkeserítőbben alakult (16-4), a magyarok sorra kapták a támadó “faultokat” az orosz játékvezetőtől, miközben az elvileg szerényebb játékerőt képviselő görögöknél a spanyol Valenciát és a WNBA-t is megjárt Evanthia Malci mindenhonnan kosárra tüzelt.

A katasztrofális kezdést (15-ből 2 sikeres dobás a mezőnyből) a folytatás sem feledtette: „dadogott a labda” a mieink kezében. A vezér Vajda Anna a 14. percben már három személyi hibánál járt, és a második szakasz derekán 19 pont volt a hátrány (29-10) a csoport leggyengébbnek tartott gárdája ellen.

A vesszőfutásnak ezzel még nem volt vége, az önbizalomtól duzzadó helléneknek minden bejött, így a nagyszünetben 34-12 volt az állás. A félidő statisztikájából kitűnt, hogy a görögök 41, míg a magyarok csak 17 százalékosan céloztak a mezőnyből, az ellenfél ötször állhatott a büntetővonalra, Fegyvernekyék egyszer sem, és a négy hellén labdaeladással szemben 12 állt…

Térfélcsere után két és fél percet kellett várni az első magyar találatra, egymás elől ütötték el a labdát a játékosok. Mivel azonban a rivális is elkezdett bizonytalankodni, megcsillant a remény: a kapott 4-re 11-gyel válaszoltak a magyarok, ám Vajda egy tripla után begyűjtötte negyedik hibáját is, így a kispadra kényszerült. A kedélyeket 40-28-as görög vezetésnél a mezőny legjobbjának, Malcinak újabb hármasa hűtötte le.

Rátgéber aligha lehet elégedett (MTI)

Rátgéber aligha lehet elégedett (MTI)

A 44-32-ről induló záróetapban három támadásnál is volt lehetőség elmozdulni a mínusz 11 pontról, ehelyett mínusz 18 lett, és ezzel eldőlt a meccs.

A Rátgéber-lányok kevés önbizalommal és sok hibával kezdték az Európa-bajnokságot, ráadásul a hétfőn a tavaly olimpiai résztvevő házigazdákkal szemben már egyértelműen nem ők lesznek majd az esélyesek.

A B csoport második, hétfői fordulójában a lett-magyar összecsapás közép-európai idő szerint 19:15 órakor kezdődik.

Nyilatkozatok

Rátgéber László szövetségi kapitány: „Gyengén kezdtünk, aztán a második félidőben már jobban kiütközött a küzdőszellem, de kevés kosarat dobó emberünk volt.
A bírókkal most nem szeretnék foglalkozni, ahhoz hosszabb idő kellene. Tény: nem mi leszünk a favoritok a lettek ellen.”

Vajda Anna: „Nagyon megfogtak a gyorsan kapott hibák, mert utána nem tudtam a kellő keménységgel védekezni. El vagyunk keseredve, de ez nem a világ vége. Nem azért jöttünk, hogy mindenki elverjen bennünket, továbbra is tovább akarunk jutni a középdöntőbe. Ma ijedten játszottunk, de így kezdtük a selejtezősorozatot is.”

Eb, 1. forduló, B csoport:
Görögország-Magyarország 59-43
(16-4, 18-8, 10-20, 15-11)

Legjobb dobók: Malci 19, Kalcidu 19, Kalencu 9, illetve Fegyverneky 11, Vajda 9, Bujdosó 7, Vida 7

Ajánlott videó

Olvasói sztorik