Élet-Stílus

F1: párhuzamos bajnokság szerveződik

Spanyol sajtóinformációk szerint a Forma-1 hagyományos csapatai, melyek a költségvetési plafon bevezetése miatt vitában állnak a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA), mostantól saját bajnokság létrehozásán munkálkodnak.

Az As és a Marca szerint „az Forma-1 elsüllyed” és a csapatokat tömörítő szervezet, „a FOTA már egy új sorozat beindításán fáradozik”, mivel a tradicionális konstruktőrök úgy ítélik meg, hogy nincs esély kompromisszumra, Max Mosley FIA-elnök ugyanis egyre inkább ragaszkodik a költségvetési limithez.

Az As úgy tudja: az új bajnokságban nyolc csapat indulna, egyenként három versenyzővel, Monte-Carlo, Jerez, Indianapolis, Silverstone és Imola pedig máris jelezte érdeklődését. A cikk szerzője még hozzáteszi, hogy olyan kiváló pilóták, mint a spanyol Fernando Alonso, a brit Lewis Hamilton vagy a finn Kimi Räikkönen támogatják a konstruktőröket.

Nyolc csapat külön utakon? (MTI/EPA)

Nyolc csapat külön utakon? (MTI/EPA)

A Forma-1-ben jelenleg szereplő csapatok ugyan leadták a nevezésüket a következő idényre, de feltétellel. A FOTA azt kérte az FIA-tól, hogy péntekig dőljön el minden lényeges kérdés, és 2010-ben maradjanak érvényben az idei szabályok, s a Max Mosley által „megálmodott” 40 millió fontos költségvetési limitet csak alapos egyeztetések után vezessék be 2011-ben.

Mosley a héten azt üzente nekik, hogy ha nem felelnek meg a leendő szabályok, csináljanak maguknak saját bajnokságot.

A 2010-es idényre a jelenlegiek mellett kilenc további alakulat is jelentkezett. Az indulók listája jövő pénteken válik véglegessé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik