Élet-Stílus

Yoko Ono életműdíjas lett Velencében

Életművéért kapott nagydíjat szombaton Velencében Yoko Ono, a néhai Beatles-tag, John Lennon özvegye, mivel a háború utáni művészet kulcsfigurájaként úttörő munkát végzett a performansz műfajában és a konceptuális művészet terén - hangzott el a lagúnák városában, az 53. Velencei Biennále megnyitóján.

Ugyancsak életműdíjban részesült a kaliforniai John Baldessari, mint a vizuális művészet kimagasló mestere. A díjat odaítélők szerint Yoko Ono és Baldessari személyében “korunk két igen fontos művészével” van dolgunk.

Az 53. velencei képzőművészeti biennálén Arany Oroszlán-díjat kapott az amerikai pavilon, valamint Tobias Rehberger német művész, ez utóbbi “Amit szeretsz, sírásra fakaszt” elnevezésű alkotásáért.

A világ legjelentősebb kortárs képzőművészeti bemutatóján november 22-ig 77 országból több mint 90 művész mutatja be alkotásait. Magyarországot Forgács Péter Erasmus-díjas médiaművész és Rényi András Col Tempo – A W. projekt című installációja képviseli. Forgács Péter, a Dunai exodus című dokumentumfilm alkotója a közelmúltban mutatkozott be az amerikai magyar kulturális évadon Hunky Blues – az amerikai álom című új filmjével.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára korábban a Velencei Biennáléval kapcsolatban egyebek között azt emelte ki, hogy Magyarország számára különleges az idei év, mert 100 éves az önálló pavilon, amely harmadikként épült meg az európai országok pavilonjainak sorában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik