Élet-Stílus

Picassót és szexelő hullákat hozott a nyár

admin
admin

2009. 06. 06. 06:30

Nyáron is változatos programmal várják a turistákat az európai múzeumok. Picassóért, Rembrandtért, Andy Warholért vagy szeretkező hullákért érdemes kihasználni a fapadosok akcióit, vagy éppen csak átugrani autóval Bécsbe. Nyári tárlatmustra az FN-en.

Rembrandt és a kentaurok

Június 21-ig még bőven van időnk felkeresni az Albertina idei gigatárlatát, a „Rembrandt kora“ című kiállítást. A tárlat – amelynek igazi sztárjai Rembrandt alkotásai – a XVII. századi németalföldi festők közel 180 alkotását vonultatja fel. A kiállítás tíz terme közül csak kettőben állítottak ki Rembrandt-munkákat, a többi teremben a flamand mester kortársainak remekművei láthatók, mint például Hendrick Goltzius, Aert van der Neer, Aelbert Cuyp és Adriaen van Ostade festményei, amelyeken tájképek, portrék, csendéletek és tengeri jelenetek elevenednek meg. A németalföldi realista festészet kezdeteit bemutató 200 kép közül 150 az Albertina Múzeum gyűjteményéből származik, többségüket még a múzeumalapító Albert von Sachsen-Teschen herceg, Mária-Terézia veje vásárolta.

A Batliner-gyűjtemény remekműveiből az Albertina egy állandó kiállítást nyitott május 29-én. A modern festészet mesterműveit felvonultató kiállítás 130 év művészettörténetének legizgalmasabb fejezeteit mutatja be a francia impresszionizmustól egészen a jelenkor festészetéig. Monet, Renoir, Cézanne, Modigliani, Matisse alkotásait Picasso késői művei és Mark Rothko és Francis Bacon festményei vezetik át a XX. század második felének művészetébe. Az Albertina tulajdonában lévő, 500 darabból álló Batliner-gyűjtemény egyébként a világ egyik legrangosabb magángyűjteménye; a liechtensteini ügyvéd, Herbert Batliner egykori kollekciójának az értékét 500 millió euróra becsülik.

Chagall egyik alkotása is a Batliner-gyűjtemény darabja (forrás: albertina.at)

Chagall-mű a Batliner-gyűjteményből

(forrás: albertina.at)

Rembrandt és a francia impresszionisták után érdemes a KunstHaus Wient is felkeresni, amelynek július 5-ig látható tárlata Picasso motívumainak és képzeletének világába kalauzol el minket. Az öt évtizedet felölelő grafikákon régi ismerősök – kentaurok, bikaviadalok és a művész legkedvesebb modelljei – üdvözlik a látogatót. Egy másik, a Zoom Gyermekmúzeum „Mesélj nekem a halálról” című interaktív kiállítása főleg a kisebbeket várja, amely során az élet és az elmúlás titkaival ismerkedhetnek meg. Az egyiptomi piramisban Ozirisszel találkozhatnak, a „laborban” pedig elkészíthetik a halhatatlanság italát.

Hullák és harci pajzsok

Nyáron a British Museumot iráni, indiai és csendes-óceáni hangulat járja át, hála a páratlan gigatárlatainak. Érdemes sietni, hogy még elcsípjük június 14-ig az egyik legjelentősebb iráni uralkodó, Nagy Abbasz sah korszakát bemutató kiállítást. Az óriási bemutató a sah Iránra gyakorolt társadalmi, vallási és művészi befolyását követi nyomon a szőnyegekből, festményekből, porcelánokból, kalligráfiákból és illusztrált kéziratokból álló tárlattal.

(forrás: britishmuseum.org)

Az indiai tárlat egyik gyöngyszeme

(forrás: britishmuseum.org)

Ritka alkalom, hogy bepillanthatunk egy különleges indiai gyűjteménybe Európában, a Mehrangarh Museum Trust festményei ugyanis a British Museumban vendégeskednek augusztus 23-ig. A Kert és a kozmosz nevű tárlaton bemutatott 56, Európában még nem látott festmény révén megismerkedhetünk a XVII-XIX. századi Jodpur régió (mai Rajasthan) festészetébe, amely meghatározónak számított az indiai művészetben. A British Museum májusban nyílt kiállításán pedig a csendes-óceániai térségből (Pápua Új-Guinea, Salamon-szigetek) származó díszes harci pajzsok világában merülhetünk el. Az augusztus közepéig látogatható szemlén – amelyen több mint 40 díszes, harci pajzs kapott helyet (a legrégebbi 1851-re datálható) – a Csendes-óceán szigetvilágának társadalmi és rituális élete tárul fel előttünk.

Képgaléria a von Hagens manchesteri kiállításáról! (fotó: F.C./FN)

Képgaléria von Hagens manchesteri kiállításáról!

(fotó: F.C./FN)

Manchester és Brüsszel után jelenleg Londonban (augusztus 23-ig), Berlinben (augusztus 30-ig), illetve június 6-tól Augsburgban is megcsodálhatjuk Günther von Hagens preparált holttesteit. Az angliai és a németországi tárlatokon – amely nem azonos a világban (többek között tavaly Budapesten) szintén turnézó Bodies (Testek) című kiállítással – élethelyzetekbe beállított, kipreparált (pontosabban plasztinációs eljárással készült) holttesteken, illetve testrészen keresztül fedezhetjük fel az emberi test szépségét. A Body World (Emberi test) című kiállítás, amely 1995 óta turnézik a világban, és amelyet eddig több mint 25 millióan láttak, Berlinben (az Ostbahnhof területén) már a megnyitó előtt óriási vihart kavart, ugyanis a művész ezúttal szexuális aktus közben mutatja be a halottakat. A szeretkező preparált holttestek a tárlaton külön szobában kaptak elhelyezést, arra az esetre, ha a látogatók közül valaki visszataszítónak találná az ábrázolásmódot. A sokak által támadott német anatómus azonban kitart amellett, hogy a fekvő férfin ülő nőt nemi aktus közben ábrázoló akt része az emberi élet ciklusait bemutató kiállításnak.

Csillagörvény és a fáraókor

Nápolyban járva érdemes felkeresnünk a Pignatelli Múzeumot, ahol Vincenzo Gemito, az 1868 és 1929 között alkotó nápolyi művész több mint 200 művét csodálhatjuk meg július 5-ig. Tarquiniában ne hagyjuk ki a Monterozzi-dombon található, az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított etruszk nekropoliszt, amely nemrég restaurált, különleges festményekkel gazdagodott. Ha még marad egy kis időnk a római városnézés során, akkor ejtsük útba az Ara Pacis múzeumot, ahol a Parányitól a végtelenségig című kiállítás keretében az építész, szobrász, formatervező Alessandro Mendini munkásságával ismerkedhetünk meg.

(forrás: raffaelloeurbino.it)

Raffaello egyik munkája Urbinóban (forrás: raffaelloeurbino.it)

Chivassóban a Clizia Múzeumban a csillagászat évének alkalmából rendezett tárlaton olyan felvételeken ámuldozhatunk a világűr szépségein, mint a telihold a japán Fuji hegyről, a holdszakok az athéni Akropoliszról vagy pedig egy érdekes csillagörvény a chilei Cerro Pachón csillagvizsgálójából. Urbinóban pedig a Hercegi Palota trónszobájában és a hercegnői lakosztályban Raffaello legkiválóbb munkáit tekinthetjük meg július közepéig. A bemutatott 20 festmény és 19 rajzon keresztül feltárul előttünk a mester és városa közti szoros kapcsolat.

A Louvre június 29-ig az ókori Egyiptom és az egyiptológia szerelmeseit várja. Az „Égi kapu” című kiállítás, amely a körülbelül 350 tárggyal 3 évezredet ölel át, a túlvilágba való átlépést és a túlvilági létet állítja középpontjába. Míg a Les Galeries Nationales du Grand Palais az Andy Warhol-rajongóknak kedveskedik. A július 13-ig látható tárlaton az amerikai képzőművész világa elevenedik meg az 1967 és 1987 között készült 250 alkotásán (úgy, mint Marilyn Monroe, Liz Taylor vagy Elvis Presley) keresztül.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.