Élet-Stílus

Remekeltek a magyarok a szegedi Világkupán

Délelőtt minden magyar egység sikerrel vette 1000 és 200 méteres előfutamokat, míg a délutáni 500-as előfutamok során hét hazai hajó is győztesként haladt át a célvonalon a szegedi Vk-viadalon, amelyre 36 ország 450 versenyzője nevezett.

A várakozásoknak megfelelően minden magyar egység sikerrel vette a péntek délelőtti 1000 és 200 méteres előfutamokat.
A döntőbe jutottak között volt az olimpiai bajnok Vajda Attila, aki C-1 1000 méteren futamgyőzelemmel került a legjobbak közé, de Sarudi Pál is megspórolta magának a középfutamot.

Kenu párosban a Sáfrán-testvérek, Mátyás és Mihály első, a Tóth Márton, Mike Róbert duó pedig második lett előfutamában. Az 1000 méteres férfi kajak négyeseknél is totális magyar sikert hozott az első forduló: a Kammerer Zoltán és a Tóth Dávid vezette egység is beverekedte magát a legjobb kilencbe.

Kovácsék gyorsabbak voltak

A péntek délelőtti program egyetlen 500 méteres előfutamát, a nők kajak négyes számának csatározásait nagy érdeklődés kísérte: mind a Paksy Tímea, Benedek Dalma, Kozák Danuta, Janics Natasa, mind pedig a Kovács Katalin, Fazekas Krisztina, Medveczky Erika, Csipes Tamara kvartett megnyerte a maga versenyét, a jobbik időt azonban utóbbi egység érte el.

A legrövidebb távon, 200 méteren Foltán László (C-1), a háromszoros ötkarikás aranyérmes Janics Natasa (K-1), valamint három páros (Kovács Katalin, Janics; Balázs Péter, Lakatos Zsolt; Molnár Péter, Kadler Viktor) és a Bodor, Dombi, Varga, Kugler férfi kajak négyes teljesített úgy, hogy a középfutamban nem kell vízre szállnia, legközelebb csak a döntőben szerepel.

A többi 1000, illetve 200 méteres számban a szombati középfutamba kvalifikálták magukat a magyar hajók.

Utólag kizárták Paksyékat

Délután az 500-as előfutamokra került sor Szegeden. A kenus Vajda Attila izgalmas finis után érkezett első helyen a célba, s ez egyből döntőt ért számára. Hozzá hasonlóan ott van a legjobbak között a szám másik magyarja, a fiatal Volein Viktor is, aki szintén a leggyorsabbnak bizonyult futamában.

A kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin, Janics Natasa kajakos duó esélyeshez méltóan szintén nyert, így megspórolta magának a középfutamot. Paksy Tímea és Medveczky Erika csak második lett, így elvileg a középfutamban folytathatta volna szereplését, a hazai szövetség tájékoztatása szerint azonban utólag könnyebb hajósúly miatt kizárták őket a versenyből.

Kovács és Janics kiváló formában (MTI)

Kovács és Janics kiváló formában (MTI)

Első lett az elmúlt napokban betegeskedő Benedek Dalma, illetve Kozák Danuta (K-1) és a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor, valamint a Szalai Tamás, Gönczy Gábor kettős is (K-2), de ezekben a számokban a sok nevező miatt ez nem ért egyenes ági fináléba kerülést – folytatás vasárnap, a középfutamban.

A kenu párosoknál a Sáfrán-testvérek, Mátyás és Mihály, valamint Varga Dávid és Széles Gábor egyformán második lett előfutamában, s ez esetükben döntőt ért. Férfi K-1-ben Molnár Péter (2.) és Benkő Zoltán (4.) a középfutamba jutott.

A Vk további programja
Szombat:
200 és 1000, valamint női K-4 500 méteres középfutamok, 8:00
1000 és női K-4 500 méteres döntők, 14:30

Vasárnap:
500 méteres középfutamok, 8:00
200 méteres döntők, 9:55
500 méteres döntők, 15:00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik