Élet-Stílus

Olcsóbbak lettek a könyvek

A könyvkiadók nem mertek árat emelni az idei könyvhétre, sőt a megjelenő művek átlagára száz forinttal kevesebb, mint tavaly - írja a Napi Gazdaság és a Világgazdaság a csütörtökön megnyíló 80. Ünnepi Könyvhét apropóján készített összeállításában.

A gondok ugyan nem lesznek érezhetők a könyvhéten, ám mélyebbre ásva a válság jelei jól láthatók – véli a Világgazdaság. A lap elemzése szerint az alapvető probléma, hogy a piaci szereplők a csökkenő méretű tortából próbálnak egyre nagyobb szeletet kihasítani. Eközben éles konfliktus feszül a kiadók és a terjesztők között az árrés kapcsán. Ennek mértéke az elmúlt években folyamatosan nőtt, az idén pedig egyes kereskedőknél olyan szintet ért el, amelyet a kiadók már nem kívánnak megfizetni.

A Napi Gazdaság összeállításában kitér a félárú könyvek piacára, amit a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete mintegy 800 millió forintra becsül. A diszkont könyvpiac az összforgalomnak tavaly 1,2 százalékát tette ki a megelőző év 1,5 százaléka helyett. A magyarországi könyvforgalom az elmúlt két évben csupán kettő, illetve egy százalékkal bővült, ami az inflációt figyelembe véve valójában 4-5 százalékos zsugorodást jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik