Élet-Stílus

Meghalt a blues királynője

Nyolcvanéves korában szerdán Chicagóban elhunyt Koko Taylor, akit "a blues királynőjeként" emlegettek - jelentette be lemezkiadója, az Alligator Records.

A termetes fekete énekesnő szinte élete utolsó percéig szerepelt színpadon: május 7-én még Memphisben lépett fel, ahol megkapta 29. Blues Music Award kitüntetését. Utolsó éveiben is évente legalább 70 koncertet adott. Halálát egy három héttel ezelőtti műtét után fellépő komplikációk okozták.

Meghalt a blues királynője 1

Cora Walton néven született a Tennessee állambeli Memphis közelében, beceneve a csokoládé iránti imádata miatt ragadt rá. Apja gospel-énekesnőnek szánta, ő azonban a blues-rádiókat hallgatta szenvedélyesen, főleg Bessie Smith és Memphis Minnie hatottak rá. 1952-ben érkezett Chicagóba leendő férjével, Robert “Pops” Taylorral egy fillér nélkül. Éjszaka bluesklubokban énekelt, nappal takarított. 1963-ban fedezte őt fel a nagy bluesmuzsikus Willie Dixon, aki bevallotta neki: “Soha nem hallottam még nőt úgy bluest énekelni, mint téged”. Dixon segítette Kokót lemezszerződéshez jutni a híres Chess Recordsnál. A Chessnél jelent meg 1965-ben első albuma, rajta legnagyobb sikerével, a Wang Dang Doodle-val, amely egymillió példányban kelt el. Ugyancsak híres dalai közé tartozott a What Kind of Man is This és az I Got What It Takes. 1975-ben szerződött az Alligator Recordshoz, amely mellett haláláig kitartott. Utolsó albuma 2007-ben jelent meg. A fiatal nemzedék olyan énekesnői tanultak tőle, mint Janis Joplin, Bonnie Raitt vagy Shemekia Copeland. 1994-ben saját blues-klubot nyitott Chicagóban, ez azonban rövid életűnek bizonyult.

Koko Taylort a magyar mozinézők is láthatták őt David Lynch Veszett a világ (Wild At Heart) című filmjében, valamint John Landis Blues Brothers 2000-ében.

“A belőle áradó szenvedély, hangjának tüze és moraja maga volt az igazság” – mondta róla a pályatárs, Ronnie Baker Brooks. A legendás gitáros Buddy Guy szerint pedig “egyike volt azoknak, akik mindent megtettek a blues életben tartásáért”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik