Élet-Stílus

Már nem vagyunk szexnagyhatalom

Már nem Magyarország a régió éllovasa a szexiparban sem, s csak a magyarok valamivel több mint egynegyede állítja, hogy a szex a legjobb dolog az életben. Az Image Factory és a TÁRKI a szexet vették górcső alá.

A szexuális szolgáltatások, a különféle segédeszközök, illetve az erotikus tartalmak értékesítése világméretű és egyre virágzóbb üzlet- derül ki az Image Factory és a TÁRKI Társadalmi Klíma Riportjából.

Bezzeg Csehország

Magyarországot, a régió egykori éllovasát azonban már ezen a területen is lekörözik a korábban hátul kullogó társak. A csehek már megelőztek bennünket, emellett szerb és román cégek is gyakran szerepelnek az egyes ágazati toplistákon (kérdés persze, ezért mennyire kell szégyenkeznünk).

Csehországban találkozhatunk évi 10-20 filmet készítő, 40 000 dolláros produkciókat bevállaló és évi 400 ezer dollár bevételt elkönyvelő cégekkel is – olvasható a beszámolóban.

Tíz évvel ezelőtt még a nálunk készült évi 150-200 pornófilmmel Európa termésének egytizedét adtuk, amelyet elsősorban a kedvező üzleti környezetnek, a bőséges és olcsó helyszínválasztéknak köszönhettünk (néhány patinás közintézmény is a kamerák áldozatául esett), és persze a szinte korlátlanul és költségkímélő módon rendelkezésre álló “humán erőforrásnak” köszönhettünk – áll a riportban. A magyar pornóvállalkozások azért továbbra is jövedelmezőek, egyes becslések szerint a GDP 0,5 százalékát, 636 millió eurót is megtermeltek 2007-ben.

Magyarország a kalandvágyó külföldi turisták számára
mindenképpen vonzó célpont, az egyes a témára specializált
weboldalak mégis a rendre a 20 legvonzóbb
szexturista célpont között szereplő Csehországot ajánlják
a leggyakrabban a térségből – állapítja meg az elemzés. Ebben szerepe van a cseh lányok kiemelkedő nyelvtudásának is – derül ki a riportból -, ami azt a véleményt látszik alátámasztani, hogy a humán erőforrás képzettsége fontosabb része a versenyképességnek, mint az adórendszer.

Virágzó szexipar

Másik régiós “versenytársunk”, Bulgária is hozzájárul a globális szexipar működtetéséhez: több forrás szerint a bolgár örömlányexport az egyik mozgatórugója az európai szexhálózatoknak, amely a becslések szerint közel kétmilliárd eurós bevételt hoz, így akár a bolgár GDP 7 százalékát is elérheti. Több bolgár lány – mintegy 20-30 ezer – dolgozik Nyugat-Európában, mint a jóval népesebb Oroszországból.

Amellett, hogy a szexipari bevételek jelentős része a feketegazdaságot gyarapítja, a különböző legális csatornákon átfolyó összegek is hatalmas és egyre növekvő méretet öltenek. Ebben a folyamatban ugrásszerű voltozást hozott a szélessávú internet elterjedése. Egyes becslések szerint már 2004-ben 372 millió weboldalra mutattak szexuális tartalmat kínáló hivatkozások és már ekkor naponta 72 millió felhasználó volt rendszeres látogatója a különféle szexoldalaknak.

Magyar szexuális szokások

A riport számos részletet tár föl a magyarok szexuális szokásairól is: körülbelül a magyarok egynegyede szeretkezett már szakítás után volt párjával. A megkérdezettek több mint fele fordít tíz percnél többet az előjátékra, és közel egytizedük (a férfiak esetében 13 százalék) tartja izgalmasnak, ha idegenek nézik szex közben.

Meglepő adat, hogy a férfiak körében saját bevallásuk szerint többen vannak a tíz percnél hosszabb előjáték hívei, mint a nők között. A kor előrehaladtával viszont csökken azok aránya, akik ennél az időtartamnál többet szánnak az előjátékra.

A fiataloknak jobban kell

A magyarok valamivel több mint egynegyede állítja, hogy a szex a legjobb dolog az életben: a férfiak 38, míg a nők 19 százaléka gondolja így. Szex nélkül is működő kapcsolatot csak minden harmadik nő, és minden ötödik férfi tud elképzelni. A megkérdezettek tizede saját állítása szerint egy napot sem bír ki szex nélkül. A középkorúak az átlag véleményén voltak mindkét nem esetében.

Az idős nők 53 százaléka, míg az idős férfiak 42 százaléka tart működőképesnek egy szex nélküli párkapcsolatot. Ugyanez az arány a fiatalok körében 18, illetve 11 százalék. A férfiak felülreprezentáltak a mindennapi szexet kívánatosnak tartók körében is, míg a nők között kevesebben vannak a mindennapi intenzitás hívei

Az utóbbi időszakban egyre nagyobb figyelmet kap a hálószobán kívüli szex, amikor a párok az intim együttlétüket megosztják másokkal, például egy swinger klub keretein belül. A kutatás szerint a magyarok tíz százaléka izgalmasnak találna egy olyan szexuális élményt, amikor idegenek látnák őket szeretkezés közben. A kutatásból kiderül: a férfiak, illetve a fiatalok nyitottabbak egy ilyen típusú élményre, mint a nők és az idősebbek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik