Élet-Stílus

Esterházy Péterék csapolják a sört

Az eredeti elképzeléshez híven „ingujjban, közvetlen, bohém formában” rendezik meg a 80. Ünnepi Könyvhetet. Lesz utcabál, olvasóköröket alakítanak ki, gyertyafény mellett dedikáltathatunk, és sört csapolnak az írók a rajongóknak. A rendezvényre 105 kiadó 356 könyvújdonsággal készül.

A könyvhetet (teljes nevén 80. Ünnepi Könyvhetet és a 8. Gyermekkönyvnapokat) csütörtök délután Lator László Kossuth-díjas költő nyitja meg a Vörösmarty téren. Ezt követően adják át a Szép Magyar Könyv 2008 verseny elismeréseit és a kulturális tárca által alapított, a minőségi könyvesboltokat jutalmazó Hermész-díjakat. (A díjazottak listája itt olvasható.) A rendezvény központi helyszíne a Váci utcával és a Deák Ferenc utcával kiegészült Vörösmarty tér lesz, ahogy már megszokhattuk, de számos vidéki város is kapcsolódik a könyvünnephez Balatonfüredtől Debrecenen és Nagykanizsán át Zalaegerszegig.

863 ezer 184 forint az összes újdonság (fotó: mti)

863 ezer 184 forint az összes újdonság (fotó: mti)

Közel egymillióba kerülne az összes kötet

A kiadók idén átlagosan 100 forinttal olcsóbban kínálják a könyveket. Tarján Tamás irodalomtörténész számításai szerint, ha valaki az összes könyvheti újdonságot megvenné, akkor 863 ezer 184 forintot kellene költenie, 130 ezer forinttal kevesebbet, mint tavaly. Összesen 105 kiadó – 86 hazai és 19 határon túli – árusítja majd a portékáit, köztük a 356 újdonságot.

Az irodalmár „egészséges karcsúsodásnak” nevezte a rendezvény beharangozóján azt, hogy az idén 65-tel kevesebb új könyv jelent meg. A magyarországi könyvforgalom az elmúlt két évben csupán kettő, illetve egy százalékkal bővült, ami az inflációt figyelembe véve valójában 4-5 százalékos zsugorodást jelent.

Csak 1956 után maradt el

A könyvünnep ötletét 1927-ben Supka Géza vetette fel, aki javaslatában így fogalmazott: „Az évnek egyik napján (…) az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely (…) az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában.” A terv két évvel később vált valósággá, az Ünnepi Könyvnap 1929-ben debütált a Vörösmarty téren, és azóta is minden évben megrendezik.

Túlélte a 20. század minden megpróbáltatását. A kiadók és az írók a legnehezebb időszakban is kivonultak a közterekre, könyvhét volt a németek megszállta országban, a rommá lőtt fővárosban és a háborút követő diktatúra éveiben egyaránt. Egyetlenegyszer maradt csak el a könyvhét, de erre a hiátusra is jó emlékezni, hisz pontosan kifejezi a könyvhét szellemiségét: bebörtönzött pályatársaik miatt 1957-ben sem az írók, sem a kiadók nem akartak ünnepelni.

„Ingujjban, bohémen”

Az eredeti szellemiségnek megfelelően idén is tartja bohém jellegét a rendezvény. Noha a könyvhét az irodalomról szól, az “szabadtéri happening” is egyben. Ezért az estébe nyúló irodalmi műsorok, pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, felolvasások mellett a társművészetek képviselői, zenészek, zenekarok, neves színészek is népszerűsítik az irodalmat, szórakoztatják a közönséget. Legfőképp a fiatalok kedvéért éjszaka is nyitva tartják majd a standokat, amelyeknél a kiadók „bohém programokat, gyertyafényes dedikálásokat tartanak”. Az esti eseményeket a múzeumok éjszakája mintájára könyvek éjszakájának nevezték el, és többek között utcabállal, latin-amerikai táncesttel készülnek a szervezők. Az idén először lesznek olvasóklubok is. Itt bárki kikölcsönözheti a könyvheti újdonságokat, beleolvashat azokba.

“Olvasóklubok is lesznek” (fotó: mti)

A Magvető Kiadó standjánál szombat este nyolc és éjfél között a kiadó szerzői látják vendégül mindazokat egy pohár sörre, akik a standon 5000 forint felett vásároltak. A söröshordót 20 órakor Esterházy Péter veri csapra, majd Darvasi László, Grecsó Krisztián, Fehér Béla, Kovács András Ferenc, Spiró György, Tóth Krisztina és Závada Pál következik.

10+1 új könyv

(az FN és a polc.hu közös ajánlata a könyvheti kínálatból)

1. Pogátsa Zoltán: Álomunió – Európai piac állam nélkül
2. Konrád György: Harangjáték
3. Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó – Levelek a szomszédba
4. John Lukacs: Isten velem
5. Horváth Sándor: Kádár gyermekei – Ifjúsági lázadás a hatvanas években
6. Heller Ágnes: Az érzelmek elmélete
7. Ungvári Tamás: A feledés enciklopédiája
8. Rockenbauer Zoltán: A halandó múzsa – Ady özvegye, Babits szerelme, Márffy hitvese
9. Lugosi Viktória: Dafke
10. Gerlóczy Márton: A csemegepultos naplója
+1. Weöres Sándor: Évszakok (DVD melléklettel)

A rendezvényt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, Zentai Péter László kiemelte: a könyvhét célja az, hogy „a minőségi magyar irodalom minél szélesebb körben váljon ismertté. Jó lenne, ha a magyarokban tudatosulna végre az, amit egész Európa tud, hogy a magyar irodalom világszínvonalú, hogy Európa egyik legjobb irodalma.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik