Élet-Stílus

Rátgéber: szörnyvadászat helyett Eb

A magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya pénteken Lettországba indul csapatával az Európa-bajnokságra. Addig is gőzerővel dolgoznak a lányok: a hétvégén, Párizsban megrendezett tornán a franciák és az ausztrálok mögött a harmadik helyet szerezték meg. Rátgéber Lászlót a felkészülésről, a csapatról, a várható eredményekről és a moszkvai munkáról kérdeztük.

Mennyire elégedett a hétvégén megszerzett harmadik hellyel?

Ilyenkor az eredmény a legkevésbé fontos. A mutatott játék miatt egyelőre felemás érzések kavarognak bennem. Péntek reggel utazunk ki az Európa-bajnokság helyszínére. Addig még játszunk egy mérkőzést szerdán délután a horvátok ellen, és csütörtökön is ellenük fejezzük be a felkészülést. Mindent összevetve elégedett vagyok, valójában megcsináltunk mindent, amit szerettünk volna. Már csak az egyéni felelősséget kell növelni, arra kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk.

Vajda Anna az elmúlt időszakban komoly sérüléssel küzdött. Felépül a torna kezdetére?

Anna sajnos különböző sérülésekkel bajlódik, de a fájdalomtűrő-képessége igen magas, és ő már kezd tapasztalt játékossá válni, így reméljük, hogy rendben lesz az Eb-n.

Egy győzelemmel már elégedett lenne

Bujdosó Nóra azt nyilatkozta néhány hete, hogy ő maga nagyon fáradt, és a csapat többi tagján is ezt látja.

Nóra még tapasztalatlan, és szerintem ez alatt inkább a mentális oldalt értette, nem fizikai fáradtságról van szó. Most jön a felkészülésnek ez a része: egy Európa-bajnokságon másképp lélegzik az ember, erre kell majd a csapattal ráhangolódnunk. Elszántak a lányok, nagyon jó a hozzáállásuk, ezért is vállalták el a válogatottságot. Remek csapatot alkotnak, és nekem is élmény velük dolgozni.

Hat év szünet után kivezette az Eb-re a válogatottat (MTI)

Hat év szünet után kivezette az Eb-re a válogatottat (MTI)

Egy nagyon fiatal lányokból álló keretet állított össze. Mi szólhat mellettük?

Így van, nagyon fiatalok a lányok. Ugyanakkor kivételesen fegyelmezett, szervezett, és nagyon jó hozzáállású a csapat – ez a legnagyobb erényünk. Az ellenfelünk a tapasztalatlanság. Az a kívánságom, hogy mindegyik lány hozza ki magából a maximumot. A lényeg, hogy igazi csapatként játsszunk, és hogy jó egyéni teljesítményekkel fűszerezzük a játékot, akkor minden rendben lesz.

Mit gondol, melyik lesz a legerősebb ellenfele a magyar válogatottnak a csoportban?

Mindenféleképpen a lettek. Nekünk keresnivalónk a görögök és a lengyelek ellen lesz.

út a kontinenstornára

Eb-selejtező, C-csoport:
Szlovákia-Magyarország 66-47
Magyarország-Franciaország 66-67
Románia-Magyarország 46-59
Magyarország-Horvátország 76-58
Magyarország-Szlovákia 85–76, h.u.
Franciaország-Magyarország 68-64, h.u.
Magyarország-Románia 85-59
Horvátország-Magyarország 62-72, h.u.

A csoport végeredménye:
1. Franciaország 15 pont
2. Szlovákia 13
3. Magyarország 13
4. Horvátország 10
5. Románia 9

A magyar csapat legjobb csoportharmadikként jutott ki a jövő nyáron sorra kerülő lettországi Európa-bajnokságra.

Bravúrral jutott ki a válogatott a kontinensviadalra. Milyen eredménnyel lenne elégedett?

Szeretném, ha legalább egy meccset nyernénk és továbbjutnánk. Szomorú lennék, ha három vereség után haza kellene jönnünk. A vereségnek senki nem örül, ha tovább tudnánk jutni, és kint maradnánk az Eb végéig, az már óriási siker lenne ennek a csapatnak.

Moszkvai kaland

Klubcsapatával, a Szpartak Moszkvával május végéig volt lehetősége a még egy évre szóló szerződését módosítani. Változott-e valami?

Nem, minden marad eredetiben, még egy évet biztosan a Szpartaknál töltök.

Ezek szerint jól érzi ott magát?

Igen. Ez szakmai kihívás, ha már Pécsett a női kosárlabdát nem támogatta meg az akkori városvezetés, el kellett mozdulnom, és hova máshova mozdulhattam volna? Oda, ahol Euroligát lehet nyerni. Tehát azt gondolom, ha már el kellett mennem Pécsről, akkor a legjobban döntöttem.

A következő szezonban is az Euroliga-győzelem lesz a cél?

Igen, természetesen. Mindenki erősödik, mindenki ránk feni a fogát, de háromszor zsinórban a Szpartak Moszkva nyerte az Euroligát, nyilvánvalóan nem lehet a cél a harmadik hely.

Sok az idegenlégiós játékos a Szpartakban. Hogy sikerül megtalálni velük a közös hangot? Könnyű velük együttdolgozni?

Persze, ahogy az eredmény is mutatja, megvan a közös hang. Itt profikról van szó. Nagyon jól tudják, hogy mit kell csinálni, én is tudom, hogy nekem mit kell tennem. Egészen másfajta munka ez, mint például a magyar válogatottat edzeni. Éppen ezek a kihívások, ezek a bizonyítási lehetőségek teszik igazán érdekessé. Nincsenek konfliktusok, hiszen nagyon jól tudják, miért akarták, hogy odakerüljek edzőként. Egymást segítjük, hogy mindenki boldog és eredményes legyen.

Mit szólna ahhoz, ha szabályoznák az idegenlégiós játékosok számát a klubcsapatokban?

Amíg nem foglalkoznak a fiatalokkal, addig minden ilyen szabály rossz. Amikor már foglalkoznak velük, és jönnek fel a játékosok, akkor érdemes ezen elgondolkozni. Mindennek a kulcsát az utánpótlás-nevelésben látom.

Elmarad a horgászat

Az Európa-bajnokság hevében mennyi ideje marad a Fishing On Orfű-fesztivál szervezésére, amelyen Lovasi Andrással dolgoznak együtt?

Remélem, hogy a fesztiválon nem leszek ott. Ez ugyanis azt jelentené, hogy továbbjutottunk az Eb-n. De mindenkinek javaslom, hogy látogasson el a rendezvényre, mert nagyon jó programok lesznek, például szörnyvadászat, koncertek, erdei bandukolás, horgászverseny.

Tehát a biokaraokét reményei szerint nem lesz alkalma kipróbálni?

Igen, nagyon remélem!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik