Élet-Stílus

Szicília lesz Magyarországon

Magyarországon és Lengyelországban 2050-re annyi lesz a 30 Celsius-foknál melegebb napok száma, mint jelenleg Spanyolországban és Szicíliában – áll a Világbank legújabb tanulmányában.

A klímaváltozás várható hatásairól szóló jelentés szerint az évszázad közepére 1,6-2,6 fokkal nő az átlaghőmérséklet. Oroszországban és Kelet-Európában a helyzet rosszabb lesz az eddig vártnál. Kelet-Európában – ahova a jelentés Törökországot is odasorolja – a felmelegedés üteme gyorsabb az eddig becsülnél. Az elmúlt évszázadban a térség déli területén 0,5 fokkal, Szibériában 1,6 fokkal nőtt az átlaghőmérséklet. A terület északi vidékein a fagyos napok száma 30 napról 14-re csökken az évszázad közepére.

Valóság lesz a magyar narancs? (MTI)

Valóság lesz a magyar narancs? (MTI)

Számos ország máris szenved a téli árvizektől és a nyári szárazságoktól, Délkelet-Európát és Közép-Ázsiát vízhiány fenyegeti. A Balti-tengertől az Adriai-tengerig nő a tengerek szintje, a sűrűn lakott tengerparti vidékeket gyakrabban ostromolják a viharos hullámok. A felmelegedés hatására a Kaszpi-tenger vízszintje 6 méterrel fog csökkenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik