Élet-Stílus

Botrány: elmarad Csagajev és Valujev mérkőzése

Elmarad szombat este Helsinkiben az üzbég Ruszlan Csagajev és az orosz Nyikolaj Valujev nehézsúlyú ökölvívó világbajnoki címmérkőzése. A hírek szerint a 30 éves, még veretlen üzbég bunyós vértesztje hepatitis B-t mutatott ki.

Az üzbég és az orosz nehézsúlyú bokszoló pénteken már túlesett a mérlegelésen, és úgy tűnt, minden rendben van, ám néhány órával később, este robbant a bomba: Csagajev két napja vértesztje pozitív lett, és emiatt lefújták a találkozót.

A finn törvényeknek megfelelően ugyanakkor hivatalosan csak annyit közöltek, az üzbég ökölvívó nem tud megfelelni a követelményeknek, így azt sem hozták nyilvánosságra, mire bukkantak a vérében, ugyanakkor a nemzetközi sajtó kész tényként közli, hogy Csagajev hepatitis B-vel fertőzött.

2007-ben, midőn elmaradt elmaradt a 30 éves bokszoló Szultan Ibragimov elleni címegyesítő csatája, már felmerült a hepatitis B gyanúja, de akkor Csagajev menedzsmentje cáfolta ezt.

„A legfontosabb Nyikolaj egészsége, és ezt nem lehet garantálni” – írta közleményében Valajev menedzsmentje, míg az orosz öklöző ehhez csak annyit tett hozzá: „Nagyon szerettem volna szombaton bokszolni, végre visszavágni a vereségemért, de az adott körülmények között sajnos ez nem lehetséges.”

Nem lesz meccs! (MTI/EPA)

Nem lesz meccs! (MTI/EPA)

A 213 centis orosz óriás 51 mérkőzésből álló profi karrierje eddigi egyetlen vereségét éppen Csagajev ellen szenvedte el, 2007 áprilisában, Stuttgartban. Az üzbég így a Boksz Világszövetség (WBA) bajnoka lett, ám sérülése miatt nem tudta vállalni a visszavágót, így Valujev az amerikai John Ruizt legyőzve ismét megszerezte a bajnoki övet, amit ugyanakkor Csagajevtől sem vett el a szervezet, így lehet két világbajnoka a WBA-nak.

Valujev decemberben – vitatható pontozással – verte az amerikai Evander Holyfieldet, míg a 25 győzelme mellett egy döntetlent számoló, Achilles-sérüléséből visszatért Csagajev technikai döntéssel a Costa Rica-i Carl Davis Drummondot győzte le februárban, így a szombati csata döntött volna a Boksz Világszövetség egyedüli bajnokának személyéről.

A döntést a hogyan továbbról a WBA igazgatói testületének kell meghoznia, ám Don King, Valujev mérkőzésszervezője az orosz „vitathatatlan” világbajnokká nyilvánítását szorgalmazza.

Az Universum nem érti

„Nem értjük az egészet. Ruslan Csagajev készen áll a küzdelemre. A vérképe évek óta ugyanolyan stabil, és a mostani vizsgálat sem mutatott mást. A Német Ökölvívó Szövetség, a WBA és dr. Walter Wagner, a Sauerland gáláin az orvosi felügyeletet rendszeresen ellátó Ausztriai Box Föderáció képviselője mind biztonságosnak ítélte Csagajev ringbe lépését. Minden lehetséges eszközt bevetnek, hogy félreállítsák Ruzslan Csagajevet. Alaposan megvizsgáljuk a kialakult helyzetet, és megtesszük a szükséges lépéseket!” – áll az Universum Box Promotion nyilatkozatában. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik