Élet-Stílus

A lovassport nem fanyalog a Nemzeti Vágtára

A magyar lovasok kifejezetten üdvözölték a hétvégén rendezendő ingyenesen látogatható Nemzeti Vágtát. Szerintük minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy az emberek foglalkozzanak a lovaglással, mert ebben is óriási lemaradásban vagyunk a világgal szemben.

A lovassportnak biztosan nagyon jót tesz, a Nemzeti Vágta, mert a ló van az esemény középpontjában – mondta el az FN-nek Szotyori Nagy Kristóf díjugrató, a Magyar Lovas Szövetség utánpótlás szövetségi kapitánya. Igen fontos, hogy ilyenkor az ország figyelme a lovassportok felé fordul.

Sajnos az csak a dicső múlt, amikor még lovas nemzetként voltunk számon tartva. A II. világháború után azonban lezüllesztették az ágazatot is. Nemsokára azonban talán ismét visszatérhetünk a régi hagyományainkhoz. Overdose népszerűsége, a Nemzeti Vágta sikere mögött biztosan ott van az is, hogy a lovaglás egyre erősebben hódít Magyarországon. A díjugrató szerint ebben biztosan tudatalatti hatások is lehetnek. A ló ugyanis az egyik legősibb háziállatunk, amellyel a kapcsolatunk már-már ösztönösen is létrejön. A lovaglás pedig több országban, mint Németország vagy Svájc az első számú kedven sportág. Talán azért is, mert lovagolni lehet munka mellett, gyerekkortól egészen idős korig nőknek éppúgy, mint a férfiaknak.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Lemaradásban vagyunk

Az új lendületet a hazai ágazatnak azok a fiatalok is megadhatják, akik a rendszerváltás után nőttek fel, és külföldről olyan szemléletet hozhattak magukkal, amellyel modernizálni lehet a hazai lovas életet. A legfontosabb talán az lehet, hogy a gyerekeknek vonzóvá tegyék akár a Nemzeti Vágta kapcsán is a lovaglást. Még az sem lehet nagy akadály, ha Budapesten szeretnék kipróbálni, ugyanis az agglomerációban közel 150 lovarda üzemel, ahol tárt karokkal várják a fiatalokat.

Ha a Nemzeti Vágtát szemmel követő rengeteg gyerek közül csak száz megy el lovagolni, már érdemes volt megrendezni a Nemzeti Vágtát – mondta Szebényi Dániel, a Magyar Lovas Szövetség díjugrató szakágának elnökségi tagja. Mindenképpen csak támogatni lehet a rendezvényt. A lovaglásnak ugyanis olyan megjelenési lehetőséget ad, amit mindenképp meg kell ragadni. A lovassport terén szerinte óriási lemaradásban van Magyarország, annak ellenére, hogy a sportnak szerte a világban óriási a reneszánsza. A világtrendhez már a rendszerváltáskor be kellett volna csatlakozni, de ez a folyamat késve, inkább csak mostanában indult el. Nem a legjobbkor, mert a gazdaság helyzete jelenleg nem igazán kedvez az ilyen beruházásoknak. Pedig megérné, ugyanis szerte Európában hatalmas üzletet jelent a lovaglás.

Stohl András (Fotó: MTI)

Stohl András (Fotó: MTI)

Lovas körökben a Nemzeti Vágta kapcsán nem halottunk fanyalgást. Talán csak annyit, hogy a rendezvény igazából a siennai Palio koppintása. A középkori hagyományokkal rendelkező olasz városi lóverseny ötletének lenyúlását azonban a legtöbben nem tartják igazi problémának. Ráadásul nálunk sokkal szelídebb a verseny, és sokkal biztonságosabb is. A lényeg, pedig hogy a hatását tekintve mindenki hasznosnak tartja.

Attraktív országimázs-építés

A Nemzeti Vágtát eredetileg azért hozták létre, hogy Magyarországnak is legyen egy olyan attraktív rendezvénye, amely az országban jelenlévő kulturális értékekre épül. Ez egyrészt a külföldieknek mutat rólunk a jelenleginél kedvezőbb képet, másrészt a hazai résztvevők számára ad sikerélményt, és erősíti az identitásunkat. A vágta tervének kidolgozásakor is azt tartották szem előtt, hogy modern eszközökkel, de az eredetiséget tiszteletben tartva nyúljanak a tradíciókhoz – mondta el lapunknak korábban Geszti Péter a rendezvény szervezője.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Idén a pünkösdi hosszú hétvégére esnek a Nemzeti Vágta ingyenes rendezvényei. A háromnapos országimázs-fesztiválra százezreket várnak a szervezők, csakúgy mint tavaly. Összesen 90 település vesz részt a történelmi hangulatú lovasversenyen és a települések bemutatkozását szolgáló Vágta Korzón. Több város és község is jelezte már, hogy autós konvojokban vagy más módon, szervezetten érkeznek az eseményre. A főváros pedig szombaton teljes díszben fogadja majd vendégeit a Hősök terén és környékén.

A lovas eseményeknek a Hősök terén felépített speciális versenypálya ad majd helyet, melyen megváltoztatták a kanyaríveket, így azok még biztonságosabb versengést tesznek lehetővé az idén. Itt találkozhatunk majd a 90 induló település lovasával, akik szombaton még csak gyakorolnak, de vasárnap már 15 előfutamba beosztva igyekeznek majd bejutni a hétfői középdöntőkbe. A döntőre – melyet a televízió a többi hétfői programmal együtt szintén közvetít – aznap este 6 órai kezdettel kerül sor.

Két és fél kör a Hősök terén

Érdekesség, hogy az eseményre 245 ló érkezik, a pályához pedig 62 kamionnyi speciális homokot szállítanak. A tribünökre 2000-ren férnek fel, de a tér közepéről és a pálya mellől több tízezren láthatják a futamokat. A Hősök terén megrendezett műsoroknak több mint 300 fellépője lesz. A körpálya hossza 500 méter, melyen a versenyzők két és fél kört megtéve fognak végigvágtázni, így a versenytáv 1250 méteres.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A szervezők óránként megnyitják majd a tér közepét, hogy a nézők oda is bemehessenek. Aki idén tribünről szeretné megtekinteni a Hősök terén zajló eseményeket, jegyet válthat a lelátókra. A vidékről vonattal érkezőknek csak az odaútért kell fizetni, a visszaút ingyenes lesz a helyszínen lepecsételt vonatjeggyel. Az autósoknak érdemes figyelembe venni, hogy május 29-én este 9 órától június 2-án hajnali 4 óráig lezárják a Hősök terét, valamint az Andrássy út és a Dózsa György út bizonyos szakaszait. A BKV érintett járatai terelőúton közlekednek ez idő alatt, a kisföldalatti azonban mindvégig megáll a Hősök terén.

A települések lovasversenye mellett megrendeznek egy történelmi lovas gálát is, honfoglalás kori lovas íjászokkal, lovagi tornákkal, ’48-as csatajelenetekkel. Ezenkívül huszárverseny, díjugratás, Kishuszár Vágta, éjszakai Tüzes Vágta, mozgáskorlátozottak lovasbemutatója, Széchenyi emlékfutam, volt olimpikonok lovasversenye és egy Jótékonysági sztárfutam is színesíti majd a programot. Ezekre a vasárnapi és hétfői napon kerül sor.

A Vágta Korzón – amely az Andrássy útból varázsol egy pavilonokkal szegélyezett sétáló utcát – az induló települések mutatkoznak be kulturális és turisztikai értékeikkel. A 56-osok terénél pedig az Országkonyha várja majd vendégeit a hagyományos magyar konyha ételeivel és italaival. Emellett találkozhatunk majd kézműves vásárral, népzenei programokkal, kocsi- és nyeregkiállítással, honfoglalás kori íjásztáborral és egy huszártáborral is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik