Élet-Stílus

Megszűnik a könyvadó

Eltörlik a kulturális járulékot, az állam a kultúrát a jövőben a szerencsejáték-bevételekből támogatja. A fordulat annál is meglepőbb, mivel tavaly még a kulturális járulék kiterjesztése volt napirenden, ám annak bevezetését az érintett internetszolgáltatók - nem utolsósorban azért, mert sikerült a kezdeményezést „internetadó" néven a köztudatba plántálni - sikerrel megakadályozták.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) forrását 2010. január 1-jétől az ötöslottó szerencsejáték játékadójának 90 százaléka képezi majd, a kulturális járulék megszűnik – jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden, Budapesten a minisztérium FigyelőNethez eljuttatott közleménye szerint.

Hiller István szerint az intézkedés stabil, kiszámítható megoldást teremt, hosszú távon biztosítva a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozását. A tárca közleménye nem tér ki arra, hogy miből finanszírozzák jövőre mindazt, amit eddig a játékadóból finanszíroztak.

A bejelentés valódi fordulatot jelent, hiszen tavaly még a kulturális járulék kiterjesztése volt napirenden, amelyet immár például a az internetszolgáltatóknak is meg kellett volna fizetniük. A tiltakozó szervezetek által „internetadónak” elkeresztelt kulturális járulékot végül továbbra is csak az azt addig is fizetőket, többek között a könyvek, újságok s más kulturális termékek előállítóit sújtotta (nekik nem jutott eszükbe az elvonást „könyvadónak”, vagy „újságadónak” elkeresztelni).

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kulturális célokat támogat, például a fesztiválokat és turisztikai szempontból is fontos eseményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik