Élet-Stílus

Ferguson hibái megkönnyítették a Barca dolgát

Hagyta játszani a Barcelonát a Manchester United a Bajnokok Ligája fináléjában, és ez az angol csapat vesztét okozta. Az első tíz percet leszámítva fikarcnyi esélye sem volt a címvédőnek, ehhez az is kellett, hogy Ferguson a bekapott gól után rosszul reagált.

Adva volt a Barcelona elleni taktika, a Chelsea megmutatta az elődöntőben, miként lehet sikeresen hatástalanítani a fergeteges passzjátékot. A 10 emberrel való védekezés kis híján a londoniak sikerét hozta, ám a visszavágó 93. percében Iniesta döntőbe lőtte a katalánokat. A spanyolok sikeréhez emellett a katasztrofális fújó Övrebo is kellett, a norvég legalább három tizenegyest nem adott meg a Chelsea-nek.

A Manchester United azonban más taktikát választott. Az első percekben labdához sem szagoltak a bajnokságot és a spanyol kupát besöprő katalán csapat sztárjai, úgy tűnt, hogy a Sir Alex Ferguson által megálmodott stratégia sikeres lehet. Minden bizonnyal teljesen másképp alakult volna a mérkőzés, ha Ronaldo belövi az egyik helyzetét, vagy Park a Valdesről kipattanó labdát bekotorja három méterről a Barcelona kapujába.

Ehelyett a Barcelona az első támadásából gólt szerzett, és innentől kezdve játszhatta azt, amit nagyon tud. A középpályát egyértelműen uralták a katalánok, Carrickkel és Andersonnal Xavi, Iniesta, Busquets és a hátrahúzódó Messi állt szemben. A rendkívül képzett Barca-játékosokhoz tapadt a labda, a manchesteriek képtelenek voltak lekövetni a villámgyors passzjátékot.

A szünetben Ferguson ráadásul lehozta az addig szinte észrevehetetlen Andersont, a középpályán még nagyobb területen passzolgathattak a katalánok, akik a hajrában egy Messi-fejesgóllal eldöntötték az összecsapást. “Nem a miénk minden idők legjobb csapata, de az biztos, hogy a klub történetének legszebb évét zártuk, hiszen három trófeát is begyűjtöttünk” – mondta a tréner, aki 1992-ben játékosként is magasba emelhette a trófeát.

“Megtettük, amit meg kellett tennünk, az első gól nagyon jókor jött, és onnantól irányítottuk a mérkőzést” – nyilatkozta a meccs után Yaya Touré, akit kényszerből a védelemből játszatott a Guardiola. A finálé előtt sokan azt hangoztatták, hogy a hiányzók miatt alaposan átalakított hátsó alakzata miatt fog elbukni a Barcelona, ehhez képest, remekül helytállt a Silvinho, Pique, Toure, Puyol négyes.

Első évében három trófeát nyert Guardiola (MTI/EPA)

Első évében három trófeát nyert Guardiola (MTI/EPA)

Főleg a csapatkapitány volt elemében. Rengeteget futott a szintén nem az eredeti helyén játszó Puyol, az állandó előretörései miatt a fáradhatatlan Rooney csak elvétve tudott csatlakozni a manchesteri támadásokhoz.

A katalánoknál talán csak Thierry Henry okozott csalódást, de a sérüléséből éppen csak felépülő francia világbajnok is sokat tett a sikerért, magához képest rengeteget védekezett, igaz a támadásvezetésekre már nem nagyon maradt ereje. “Tavaly elégedetlen voltam a teljesítményemmel, képtelen voltam segíteni a döntő pillanatokban a csapatnak. Idén minden másképp alakult, és ezt a kupa is bizonyítja” – nyilatkozta Henry.

2006-ban éppen a Barcelona ellen bukta el (MTI/EPA)

2006-ban éppen a Barcelona ellen bukta el (MTI/EPA)

“Bátrak voltunk végig, aminek nagyon örülök. Már csak azért is, mert nagyon veszélyes tud lenni, ha egy csapat nem meri vállalni a rizikót. Rengeteget dolgoztunk az egész szezon alatt, azzal pedig, hogy látjuk, milyen boldogságot szereztünk az embereknek, tudjuk, megérte” – értékelt a lefújás után Guardiola.

A játékosként Olaszországban, az AS Romában és a Bresciában is futballozó Guardiola Paolo Maldininek, az AC Milan visszavonuló csapatkapitányának is ajánlotta a győzelmet: “Az elmúlt húsz év egyik legnagyobb alakjának, Paolo Maldininek is dedikálom ezt a sikert. A vasárnapi búcsúztatásról pedig az a véleményem, hogy húsz-harminc embernek nem lett volna szabad elcsúfítania a dolgot” – utalt arra a tréner, hogy a hétvégén néhány drukker transzparensen kritizálta a védőt, aki szerintük néhány éve eltávolodott tőlük.

—-Spanyol sajtószemle—-

Spanyol öröm, katalán mámor

“Halhatatlan”, “felejthetetlen”, “legenda”, “a világ legjobb csapata” – ilyen és ehhez hasonló minősítésekkel számolt be a spanyol sajtó az FC Barcelona szerda esti, római Bajnokok Ligája-diadaláról, a Manchester United 2-0-s legyőzéséről.

A lelkesedés, ha lehet, még fokozottabb a katalán sajtóban, a La Vanguardia például azt írta, hogy a Barca és szurkolói történetük legnagyszerűbb éjszakáját élték át a római 2-0-s sikerrel, a BL-trófea megkaparintásával.

“Bajnokok! (háromszor)” – áll a lap címoldalán, utalva arra, hogy a BL-elsőség mellé ebben az idényben a spanyol bajnoki és kupagyőzelem is odakerült.

A szintén katalán El Periodico szerint a Barcelona “közel került a mennyországhoz”, és “beírta nevét a történelembe”.

A madridi Marca egyszerűen műalkotásnak minősítette a csapatot, hozzátéve, hogy “az egész világ meghajolt a legjobb futball előtt”. Az ugyancsak fővárosi As “meseszerű győzelemről” írt, büszkén említve azt is, hogy “a spanyol labdarúgás bizonyította vezető szerepét”.

Az El País szerint jelenleg a Barcelona a világ legjobb csapata, argentin támadója, Lionel Messi pedig a világ legjobb játékosa.

Az El Mundo barcelonai uralomról számolt be, az ABC pedig úgy véli, a Barca “berendezkedett a paradicsomban”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik