Élet-Stílus

Városban is kell naptej

Lefújták az UV-riadót szerdára, de a sugárzás így is erős lesz. A legjobb, ha változtatunk a szokásainkon: kalap, sűrű szövésű ruha, napkrém a napi munka során is. Különösen legyen óvatos, aki vízparton tartózkodik, napszemüvegből pedig jót vagy semmit – az UV-védelem mesterhármasa.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerdára visszavonta a keddre kiadott UV-riasztást. A szolgálatnak egy nappal korábban, hivatalból kell figyelmeztetnie a lakosságot, ha az UV-sugárzás értéke bárhol az országban meghaladja a 7,5-es értéket – mondta el az FN-nek Fogarasi Szilvia meteorológus, az OMSZ munkatársa. Magyarországon, a klimatikus viszonyokat figyelembe véve 10 fokos skálát alkalmaznak az UV-sugárzás mérésére. Tőlünk délre haladva egyre nő a maximális érték, Török- vagy Görögországban például 13 vagy még magasabb fokolású skálát használnak.

A viszonyítás kedvéért: idén januárban, a többé-kevésbé zavartalan téli napsütésben az UV-sugárzás értéke 0 és 1 között mozgott – emeli ki a szakember. Mivel a földre érkező sugárzás erejét nyáron alapvetően a felhőzet és a magasrétegi ózon mennyisége befolyásolja, az érték napról napra változik. Az előrejelzések szerint a várható legmagasabb sugárzás 7,2-es erősségű lesz, ezért nincs szükség riasztásra.

Hogyan védekezzünk?

Ez azonban nem jelenti azt, hogy szükségtelen a napsugárzás elleni védekezés – figyelmeztet közleményben a meteorológiai szolgálat. A prognosztizált 7,2-es érték is a nagyon magas kategóriába tartozik, és akár már 20-30 perc napozással bőrpír keletkezhet. A riasztás visszavonása arra hívja fel a figyelmet, hogy újabb közlemény kiadásáig nem várható extrém közeli UV-B sugárzás – írják.

A káros sugarak ellen egyvalamit lehet tenni, fel kell készülni – nyilatkozta lapunknak Páldy Anna főorvos, az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) igazgatóhelyettese. A védelem első vonala a napkrém, nemcsak nyaraláshoz, hanem a turistaként, vagy a munkás hétköznapok alatt, sportolás közben is. Különös tekintettel azokra, akik a szabadban, építkezésen vagy a földeken dolgoznak. Járművekre várva, a városban sétálva keressük az árnyékot, de vigyázzunk: a fák csak részleges védelmet nyújtanak, a levelek felületéről ugyanis tükröződnek a káros sugarak.

Nem szabad leégni!

Tudni kell, hogy a napvédő krémeket a víz oldja, ezért nyaraláskor fürdés után, de átlagban kétóránként – ugyanis az izzadtság is lemossa – újra kenjük le magunkat. Fokozott figyelem szükséges a vízpartokon, mert a víz, a parti homok visszaveri, ezzel felerősíti az UV-sugarakat. A főorvos minimum 15-ös, vízparton ennél még magasabb faktorszámú krémeket javasol. A kisgyermekek a felnőtteknél hamarabb leégnek, ha megoldható, 11 és 15 óra között ne is vigyük őket napra.

Minél fiatalabb korban és minél többször ég le valaki, annál nagyobb az esélye felnőtt korában a melanóma kialakulásának. A bőrráknak ez a veszélyes formája, ha időben észreveszik, még könnyen gyógyítható: ha szeplők, anyajegyek növekedésére leszünk figyelmesek, ha véreznek, fekélyesednek, azonnal forduljunk orvoshoz – figyelmeztet Páldy Anna.

A pekingi olimpia szervezője a legfelkészültebb. A napozó hölgy nem visel napszemüveget és fedetlen a válla, Kádár János pedig feltehetően nem foglalkozik vele, kogy a kalap önmagában nem elég

A pekingi olimpia szervezője a legfelkészültebb. A napozó hölgy nem visel napszemüveget és fedetlen a válla, Kádár János pedig feltehetően nem foglalkozik vele, kogy a kalap önmagában nem elég

Mesterhármas

A védelem másik fontos eszköze a megfelelő öltözet. Tegyük félre a divatot, és kerüljük a mélyen kivágott, ujjatlan felsőket. Sűrű szövésű, természetes anyagból készült, lehetőleg hosszú ujjú ruhát hordjunk. Fontos a széles karimájú kalap, amely nemcsak a fejet, de a tarkót és a szemeket is védi. Ugyancsak divatos férfiaknál a kopasz „frizura”: a természetes védelmet nyújtó haj híján azonban kimondottan tanácsos a napkrém használata vagy a kalap, sapka viselete. Napszemüveget viszont csak akkor viseljünk, ha valóban UV-szűrős lencséje van, és a teljes szemüreget elfedi.

Ha ilyen nincs, bízzuk a védelmet a természetre: a pupilla a fény hatására összeszűkül, így jóval kevesebb káros sugár jut a szembe. Ha viszont egy rossz minőségű szemüveg „leárnyékolja őket”, a pupillák kitágulnak és az UV-sugárzás akadálytalanul jut át rajtuk. A legfontosabb hármas tehát: öltözet, kalap, naptej – foglalja össze a főorvos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik