Élet-Stílus

FN-mustra: Messi jobb Ronaldónál

A Bajnokok Ligája-döntős csapatok vezéreinek – a szezonbeli bajnoki és BL-szereplés összevont statisztikájára alapozott – összehasonlításából a barcelonai Lionel Messi jött ki jobban – a FigyelőNetnél 7-5-re lepipálta a Manchester United aranylabdás szélsőjét, Cristiano Ronaldót.

A Bajnokok Ligája és a bajnoki mérkőzések összesített statisztikája szerint a manchesteriek aranylabdás támadója több mérkőzést játszott a szezonban, és többször volt kezdő, mint a Barcelona zsenije. Cristiano Ronaldo a két sorozatban több mint 61 órát volt a pályán, 316 perccel többet, mint Lionel Messi.

Messi (Barcelona)-C. Ronaldo (Man Utd)
Szezonbeli mérkőzések: 42, ill. 44
A kezdőcsapat tagja: 36, ill. 41
Pályán töltött percek: 3353, ill. 3669

Rómában ismét összecsap a két világklasszis

Rómában ismét összecsap a két világklasszis

Messi termékenyebb

E tekintetben Messi viszi a prímet: 31-szer (a Primera Divisiónban 23, a BL-ben 8 gólt jegyzett) talált az ellenfelek kapujába; átlagban 214 perceként fogadhatta a csapatársak gratulációit. Az előző szezonban manchesteri mezben 42 gólig jutó Ronaldo idén mérsékeltebben termelt: a bajnokságban 18, az európai porondon pedig négy gólig jutott. Gyors osztással könnyen kiszámítható, hogy 383 perceként volt eredményes.

Gólok: 31, ill. 22
Gól/perc: 214, ill. 383

FN: a pont Messié (1-0).

Ronaldo fejjel jobb

Messinek a bal, Ronaldónak pedig a jobb lába az igazi – ez kristálytisztán kiderül a statisztikából. Persze a „kétlábasság” a mai futball egyik alapkövetelménye, s ennek mindketten megfelelnek, hiszen a „gyengébbik” lábukkal is betaláltak, 6, illetve 4 alkalommal. Fejjel egyértelműen a portugál jobb, háromszor is a homlokával juttatta a hálóba a labdát, de az égimeszelőnek aligha nevezhető Messi is fejelt azért egy gólt.

Gólok fejjel: 1, ill. 3
Bal lábbal: 24, ill. 4
Jobb lábbal: 6, ill. 15

Ilyen téren nincs különbség, megy a pont ide-oda (2-1).

A portugál otthon ontja a gólokat

Cristiano Ronaldo az Old Trafford közönségének tartogatta a góljai zömét, idegenben mindössze öt alkalommal köszönt be. Lionel Messi ugyanakkor nem csak hazai pályán, a Camp Nouban érzi a kaput, legalábbis erről árulkodik, hogy vendégként hét góllal többet is szerzett, mint a saját szurkolói előtt.

Gól hazai pályán: 12, ill. 17
Gól idegenben: 19, ill. 5

FN: elismerésre méltó a sok idegenben lőtt gól (3-1).

Ronaldo az angol bajnoknak járó trófeával (MTI/EPA)

Ronaldo az angol bajnoknak járó trófeával (MTI/EPA)

Messi messziről kevésbé eredményes

A Barcelona 21 éves támadója elsősorban a büntetőterületen innen veszélyes a kapura, a tizenhatosvonalon túlról “csak” öt gólt szerzett, ellenben Ronaldónak nyolc gólja van távolról, ezzel együtt ő is eredményesebb a tizenhatoson belülről.

Gól a 16-os belülről: 26, ill. 14
Gól a 16-on kívülről: 5, ill. 8

FN: Ronaldóé a pont, ezzel szépített összesítésben (3-2).

Ha szabadrúgás, tizenegyes – akkor Ronaldo

Cristiano Ronaldo rúgótechnikája valamivel jobb, mint Lionel Messié, és a lövőerejére is büszke lehet a portugál támadó, aki a szezonban egyetlen egy büntetőt sem hibázott (ne feledjük: a statisztika a bajnokikra és a Bajnokok Ligája-meccsekre korlátozódik), öt gólját pedig szabadrúgás előzte meg. A katalánok kedvence négyszer vállalkozott büntető elvégzésére, s háromszor be is talált, míg szabadrúgásból egy gólt szerzett.

Gól tizenegyesből: 3, ill. 4
Gól szabadrúgásból: 1, ill. 5

FN: Ronaldo neve mellett az újabb pont (3-3).

Holtverseny a lövések hatékonyságában

A 24 esztendős portugál klasszis vállalkozó kedvére aligha lehet panasz, ámbátor hiába próbálkozott többet lövéssel, mint a leendő rivális vezére, Messi hatékonyságban fel veszi vele a versenyt (56 százalékkal holtversenyben állnak ezen a téren…), sőt, a helyzet kihasználásában az argentin játékos a jobb.

Lövés/mérkőzés: 2,5, ill. 3,6
Lövés átlagban percenként: 97, ill. 74
Lövési pontosság: 56%, ill. 56%
Helyzetkihasználás: 29%, ill. 14%

FN: Ronaldo is kap egy pontot a lelkesedése miatt (4-4).

Messi és a Barcelona triplázásra hajt (MTI/EPA)

Messi és a Barcelona triplázásra hajt (MTI/EPA)

Messi a gólpasszkirály

Ronaldót gyakran éri az a vád, hogy mindent maga szeretne megoldani, ellenben Messinek nem okoz gondot, ha társait kell kiszolgálni – pontosan kétszer annyi gólpasszt adott, mint a Manchester United ünnepelt szélsője. Ráadásul az argentin labdarúgó többet és pontosabban is passzolt, igaz, Cristiano Ronaldo is kihúzhatja magát, amikor értesül arról, átadásainak 82 százaléka jó helyre ment a statisztika tanúsága szerint.

Gólpasszok: 16, ill. 8
Helyzet kialakítása: 97, ill., 74
Passz/mérkőzés: 44, ill. 37
Passzok jó helyre: 84%, ill. 82%

FN: egyértelműen Messié a pont (5-4).

Cselezni mind a ketten jól tudnak

Mind a ketten hajlamosak rátekeredni a labdára, de javukra szóljon, hogy értik a dolgukat, a vérükben van a cselezés. Ebben a műfajban amúgy Lionel Messi a jobb, miután valamivel nagyobb hatásfokkal csapta be ellenfeleit, mint Ronaldo.

Cselek/mérkőzés: 7,2, ill. 4,8
Sikerült cselek: 46%, ill. 40%

FN: az argentin újabb ponttal gazdagodott (6-4).

A kevesebb néha több

Miután Ronaldo általában a pálya jobb szélén futballozik – elvégre szélső -, nem meglepő, hogy mérkőzésenként ő tekeri többször középre, a kapu elé a labdát, ugyanakkor kevésbé pontosan, mint az amúgy kevesebbszer próbálkozó Messi.

Beadás/mérkőzés: 1,7, ill. 4,8
Jól sikerült beadások: 18%, ill. 15%

FN: a 3 százaléknyi különbség miatt iksz.

Végeredmény: Lionel Messi-Cristiano Ronaldo 7-5

Két kiváló képességű, világklasszis labdarúgó versengéséből Messi jött ki jobban – legalábbis nálunk -, ennek ellenére Cristiano Ronaldo a római Stadio Olimpicio gyepén még lepipálhatja az argentin gyöngyszemet. Meglehet, ha a Manchester United megvédi címét, azt se bánja, ha a statisztika szerint a Bajnokok Ligája döntőjében is Messi lesz a jobb.

Az viszont borítékolható, ha a dél-amerikai támadó tevékeny részt vállal az esetleges Barcelona-sikerből, semmi sem menti meg az Aranylabdától. Persze aligha bánja majd ezt…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik